Man met fictieve sigaret voor niet-roken bord / COPD in woningen

Hebt u COPD of verzorgt u iemand met deze longaandoening? Dan bent u ongetwijfeld bekend met het belang van schone lucht in huis. Pollen, vocht en irriterende deeltjes in de lucht kunnen leiden tot COPD-symptomen en uiteindelijk zelfs een longinfectie of longschade tot gevolg hebben.

Verbeter de luchtkwaliteit in huis voor COPD-patiënten

Hoewel het niet mogelijk is een infectie in alle gevallen te voorkomen, zorgen deze tips wel voor een prettige leefomgeving voor COPD-patiënten.

Water

De aanwezigheid van vocht in huis kan COPD verergeren. Stilstaand water stimuleert de groei van schimmels en bacteriën. Ventileer uw badkamer en keuken goed en herstel eventuele lekkende kranen.

Schaf eventueel een luchtontvochtiger aan. Maak deze regelmatig schoon, om de groei van schimmels en bacteriën te voorkomen.

Huishoudelijke apparaten

Zorg ervoor dat gastoestellen, boilers en drogers verbonden zijn aan een ventilatiesysteem. Zuig vochtige lucht en kooklucht af in de badkamer en keuken. Laat gastoestellen installeren en onderhouden door een erkend bedrijf. Laat uw cv-installatie en eventuele andere gastoestellen jaarlijks controleren door een erkende vakman. Installeer een koolmonoxidemelder in uw slaapkamer.

Huishoudelijke producten

Chemische stoffen in huishoudelijke producten zoals reinigingsmiddelen, spuitbussen, verzorgingsproducten, verf, bestrijdingsmiddelen, en luchtverfrissers kunnen uw luchtwegen irriteren. Gebruik deze producten uitsluitend in goed geventileerde ruimtes. Of kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals soda, citroensap en azijn.

Ruikt een kamer muf? Zoek dan de oorzaak van de geur, ruim deze op en ventileer vervolgens grondig. Vermijd het gebruik van geparfumeerde luchtverfrissers en geurkaarsen.

Huisdieren

De vacht van huisdieren kan allergieën veroorzaken. De meest effectieve oplossing is waarschijnlijk om geen huisdier te nemen. Is dit geen optie? Stofzuig dan regelmatig en houd de slaapkamer huisdiervrij. Kies een harde vloer in plaats van tapijt.

Huisstofmijt en ander ongedierte

Huisstofmijt is in elke woning te vinden. De mijt broedt in vochtige, warme omstandigheden. Vooral beddengoed biedt hen de perfecte voedingsbodem. Was daarom beddengoed vaak en bij een hoge temperatuur en gebruik van matras- en kussenbeschermers om ze buiten de deur te houden. 

Roken

Als u dit nog niet hebt gedaan: stop met roken. Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD en sigarettenrook kan een bron vormen van ernstige aandoeningen. Overigens geldt dit niet alleen voor de COPD-patiënt zelf. Ook meeroken vormt een ernstig risico voor de gezondheid. Vraag uw huisgenoten die roken of bezoekers die roken om daarmee te stoppen of dit te allen tijde buitenshuis te doen. Uw huis moet een rookvrije zone zijn.

En verder

Het vermijden van een luchtweginfectie is essentieel met COPD:

  • Vermijd zoveel mogelijk inspanningen
  • Wees voorbereid op een noodsituatie. Houd inhalers, mobiele telefoons, belangrijke telefoonnummers en een medicatielijst bij de hand, zodat u zo nodig snel hulp kunt inschakelen
  • Vraag bezoekers in geval van verkoudheid, griep, of een virus of infectie weg te blijven. Dit kan uw gezondheid namelijk ernstig schaden.
  • Plaats meerdere stoelen op strategische plaatsen in huis. Zodat u energie kunt besparen tijdens activiteiten zoals het bereiden van voedsel, verzorging, het nemen van een bad en tandenpoetsen.
  • Ontwikkel een vaste slaaproutine en slaap onder een dekbed in plaats van onder dekens