Schimmels en vochtplekken. Ze zijn een veroorzaker van uiteenlopende gezondheidsklachten. Dit wil je dus niet in je huis hebben. Toch heeft zo'n één op de vijf Nederlanders te maken met schimmel en vocht in huis. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
40 procent van de woningen zit vol schimmel en vochtplekken
Oude huurwoningen zijn het meest berucht om vocht en schimmel. Veertig procent van deze woningen zit vol vochtplekken en schimmel! De Woonbond en de SP willen daarom dat de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, actie onderneemt.
Woningen gebouwd vóór 1960 grootste kans op schimmel en vocht
In het WoonOnderzoek 2018 van Binnenlandse Zaken staat dat zo'n veertig procent van de huurwoningen die vóór 1960 zijn gebouwd, te maken heeft met schimmelvorming en vocht. Bij koopwoningen die in dezelfde tijd zijn gebouwd ligt dit percentage lager: zo'n twintig procent.
Vocht en schimmel veroorzaken veel gezondheidsklachten
Vocht en schimmel in een woning veroorzaken verschillende gezondheidsproblemen zoals allergieën, hoesten, benauwdheid en zelfs astmatische klachten. SP-Kamerlid Sandra Beckerman vindt het onverantwoord dat miljoenen Nederlanders in deze omstandigheden leven, vertelt zij aan het AD.
'Mensen met lage inkomens zijn de dupe'
Volgens Beckerman zijn vooral huurders en woningeigenaren met een laag inkomen de dupe van deze problemen. Zij kunnen niet investeren in betere isolatie en ventilatie van de woning. De energierekening kost volgens haar al zoveel dat ze in de winter minder snel het raam openzetten om de woning goed te ventileren, aldus het SP-kamerlid.
'Verduurzamen? Begin bij deze oude, ongezonde woningen'
Beckerman riep de minister al twee keer eerder op om vochtige, oudere woningen op grote schaal te isoleren. Volgens haar moeten woningen toch al duurzamer gemaakt worden. Waarom dan niet beginnen bij deze oudere, vochtige woningen? Volgens het SP-kamerlid sla je zo meerdere vliegen in één klap. Betere en gezondere woningen, besparing op energiekosten én meer werkgelegenheid.
Bron: AD, WoonOnderzoek 2018