1131053255

We moeten van het gas af en snel ook. Een veelbesproken aanpassing is de overstap van een gasgestookte cv-ketel naar een warmtepomp. Er zijn echter legio alternatieven, zoals de ionisatie cv-ketel. De techniek bestaat al bijna 100 jaar en is bijvoorbeeld toegepast in onderzeeërs. Of het ook dé oplossing is voor de overstap naar gasloos verwarmen? Daar zijn de meningen vooralsnog over verdeeld.

Hoe werkt een ionisatie cv-ketel?

Ionisatie is het proces waarbij een atoom of molecuul met behulp van elektriciteit een negatieve of positieve lading krijgt. Elektrisch geladen moleculen en atomen noemen we ionen. Wanneer deze ionen in beweging zijn, ontstaat er wrijving en bij deze wrijving komt energie vrij die wordt omgezet in warmte.

Wat zijn de voordelen van een ionisatie cv-ketel?

  • Het ionisatieproces start enorm snel op.
  • De ionisatie cv-ketel verwarmt het water ongeveer 30% sneller dan de traditionele gasgestookte cv-ketel.
  • Ionisatie cv-ketels zijn zeer compact.
  • Fabrikanten claimen rendementen van wel 98%.
  • Bij de overstap naar een ionisatie cv-ketel blijven de aanwezige radiatoren en vloerverwarming onveranderd functioneren.
  • De aanschafprijs en onderhoudskosten zijn laag.
  • Er is geen rookgasafvoer nodig.

Waarom hoor ik nooit iets over ionisatie cv-ketels?

Dé ionisatie cv-ketel bestaat niet. Er is een wildgroei aan systemen die essentieel van elkaar verschillen. Door al die verschillen zijn installateurs nog terughoudend om met ionisatie cv-ketels aan de slag te gaan.

1.      Het belangrijkste verschil zit hem in het aantal ionisatiepennen. Hoe meer pennen, des te efficiënter de overdracht en des te minder elektriciteit er nodig is. Geavanceerde ionisatie cv-ketels hebben drie tot negen ionisatiepennen.

2.      Een ander verschil is de keuze voor een open of een gesloten circuit. Systemen met een open circuit zijn eenvoudig te installeren. Deze ionisatie cv-ketels vervangen 1-op-1 de traditionele ketel. Een gesloten circuit werkt daarentegen efficiënter, omdat er binnen zo’n gesloten systeem een snellere opbouw van warmte mogelijk is.

3.      Een derde verschil is de gekozen vloeistof. Dit kan een natrium-oplossing zijn, een vloeistof op basis van monopropyleenglycol (mpg) of water. De gebruikte vloeistof heeft een grote invloed op de werking van het systeem. De overdragende werking van mpg neemt met de tijd af en moet dus eens in de zoveel tijd ververst worden. Natriumhoudende vloeistoffen bestaan van nature al uit positief en negatief geladen ionen en zijn daarmee veel beter geschikt om als ionisatievloeistof te worden toegepast.

Op termijn veelbelovend

De voordelen van de ionisatie cv-ketel liegen er niet om, maar lang niet alle ionisatie cv-ketels maken deze voordelen waar. Door de grote onderlinge verschillen is de markt nog lang niet overtuigd van de techniek. Dat zorgt ervoor dat de vraag naar ionisatie cv-systemen achterblijft. De ionisatie cv-ketel is een op termijn veelbelovend product, maar zal – net zoals de warmtepomp – een lange adem moeten hebben. 

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt