De kosten van een warmtepomp kunnen in 2018 enorm uiteenlopen

Denkt u in 2018 aan een warmtepomp om uw woning te verwarmen? Maar heeft u geen idee hoeveel een warmtepompinstallatie kost? Er zijn enkele zaken waar u aan moet denken. Heeft u vloerverwarming, of bent u van plan dit te laten installeren? Is er voldoende ruimte in uw woning voor een warmtepomp? Dit geldt voor zowel de lucht/water warmtepomp op het dak als voor de grondgebonden warmtepomp in de tuin.

De kosten van een warmtepomp verschillen in 2018 per woning

De kosten van een warmtepomp verschillen per huishouden en per woning. Een appartement heeft bijvoorbeeld nooit een grondgebonden warmtepomp nodig in tegenstelling tot een vrijstaande woning. Een warmtepomp heeft bijna altijd een buffervat. De grootte verschilt per woning. Hoe groter uw huis, hoe meer capaciteit u nodig hebt. Verdiep u altijd eerst in de verschillende warmtepompen. Zo kunt u kiezen uit een water/water warmtepomp, ventilatielucht/water warmtepomp, lucht/water warmtepomp, bodem/water warmtepomp en een hybride warmtepomp. Welke techniek past in 2018 bij uw huishouden en woning?

De kosten van een warmtepompinstallatie variëren per fabrikant, capaciteit en kwaliteit

De kosten van een warmtepompinstallatie kunnen enorm variëren. Dit is afhankelijk van de capaciteit van de warmtepomp, de fabrikant en de kwaliteit. Wanneer u kiest voor een simpel model met iets mindere kwaliteit en geen hoge eisen stelt aan comfort, kunt u al een warmtepomp laten installeren vanaf €8000,-.
Kiest u voor kwaliteit en de juiste capaciteit voor de gehele woning plus warm watervoorziening met een buffervat voor warmteopslag? Dan moet u rekenen op minimaal € 16.000,- inclusief installatie.  

Waarom is een grondgebonden warmtepomp duurder?

Een grondgebonden warmtepomp is in aanschaf niet veel duurder dan een lucht/water warmtepomp. De installatie daarentegen maakt dit model duurder, omdat er een bodemondezoek plaatsvindt én er geboord wordt. Bron boren kost ongeveer tussen de €8000,- en €9000,- per woning. 

Subsidie op een warmtepompinstallatie in 2018

Voor duurzame installaties mag u subsidie bij de overheid aanvragen (apparatenlijst 2018). Onderzoek voor u een offerte opvraagt eerst of er een subsidie bestaat voor de gewenste installatie. De subsidie voor een grondgebonden warmtepomp voor een vrijstaande woning is rond de € 2500,- tot en met 10kW (alleen op de installatie). Zo kostte de installatie plus boring en bodemonderzoek bij het artikel 'Warmtepomp? Koud kunstje!' van Installatiebureau Kon €24.000,- minus de €2500,-. Bijkomend voordeel is dat u dan geen gasaansluiting hoeft aan te schaffen (+/- €2000,- bij de bouw van een woning) en u bent ook verlost van maandelijkse gaskosten.

Kostenoverzicht voor een warmtepompinstallatie? 

Bent u in 2018 geïnteresseerd in een warmtepompinstallatie voor uw woning? Een gespecificeerde offerte waarin u tot op de cent nauwkeurig ziet hoeveel een warmtepomp voor u kost, is alleen mogelijk met gedetailleerde gegevens van uw woning en situatie. Installatiebureau Kon helpt u graag met advies. Ook onze andere Thuiscomfort-partners die gespecialiseerd zijn in warmtepompinstallaties staan voor u klaar. 

Meer weten over een warmtepompinstallatie? Neem contact op met een Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt!

Anderen lazen ook: Warmtepomp? Koud kunstje!

Warmtepomp? Koud kunstje!

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.