478560905

We zitten alweer dagen in een hittegolf. Doordat iedereen massaal zwembadjes vult, is er al een tekort aan drinkwater ontstaan. Maar onze zonnepanelen vieren met deze temperaturen hoogtij. Wat leveren die extreem warme dagen op aan energie? 

Smeren, smeren en zonnepanelen installeren…

Door de klimaatverandering neemt de kracht van de zon toe. Ook in Nederland. Naast de negatieve gevolgen hiervan, is er ook iets positiefs aan een hogere zonkracht in Nederland: meer rendement van zonnepanelen! We zijn straks minder afhankelijk van vervuilende stroomopwekking omdat de zon in ons land steeds meer energie levert door de almaar toenemende zonsterkte.

Stroom op bewolkte dagen

Zonnepanelen werken dankzij de kracht van de zon. De panelen zetten zonnestralen om in zonnestroom. Die opwekte zonnestroom gebruik je in je woning voor alle elektrische apparaten. Het restant geef je – via de salderingsregeling – ‘terug’ aan het energienet. Maar, zul je nu misschien denken: ‘In Nederland schijnt de zon niet elke dag. Heb ik dan ook stroom op de bewolkte dagen?’. Ja, in feite schijnt de zon elke dag. Ook achter de wolken. Het gaat om het (zichtbare én onzichtbare) licht dat de zon geeft en gelukkig heeft Nederland niet al te veel donkere dagen. De opbrengst van de zonnepanelen is echter wel lager op donkere of zwaar bewolkte dagen. Gelukkig is de opbrengst tegenwoordig heel goed dankzij de hoge efficiëntie van de zonnepanelen.

Spaanse opbrengsten voor onze Hollandse zonnepanelen?

De kracht van de zon is in Nederland ruimschoots voldoende om zonnepanelen te laten functioneren. Niet voor niets neemt het aantal met zonnepanelen uitgeruste daken in snel tempo toe. Op onderstaand plaatje zie je hoe dit geldt voor andere landen. Hoe zuidelijker je komt, hoe hoger de opbrengst is. In het zuiden van Spanje levert een zonnepaneel al twee keer zoveel aan stroom als bij ons in Nederland. Tijdens extreem warme dagen zoals nu, hebben we dus Spaanse opbrengsten van onze Hollandse zonnepanelen!

Wereldwijde verschillen in zonkracht, bron: Solar GIS

Aan de kust de hoogste zonkracht gemeten

Ook binnen Nederland is er verschil in opbrengsten per locatie. Langs de kust zijn de opbrengsten het allerhoogst. In Zeeland en de aan de Noord-West kust is de zonkracht het sterkst. Zonnepanelen leveren daar de meeste stroom. Maar ook in het binnenland zijn de opbrengsten prima te noemen. Zo is het maximale verschil per locatie maar een procent of tien. In combinatie met steeds lagere lage prijzen voor zonnepanelen en de subsidieregeling vanuit de overheid is dit financieel erg aantrekkelijk.

Profiteer van extra 'gratis' stroom

Het is hartstikke heet buiten. En ja, dat is zwaar. Kleine troost: Je zonnepanelen leveren nu extra veel stroom op. En dát is weer goed voor je portemonnee.  

Zoek een vakspecialist voor zonnepanelen

Thema's

Aan de slag met wonen zonder aardgas

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt