Solarteur legt zonnepanelen op een dak

Een solarteur is dé specialist op het gebied van zonne-energie. Hij voorziet u van advies op maat en installeert zonnepanelen op uw dak. 

De solarteur is een installateur speciaal opgeleid in zonne-energie

Heette hij eerst nog installateur, nu mag hij zichzelf 'solarteur' noemen. Deze installateur is namelijk specialist in zonne-energie en opgeleid om zonnepanelen te leggen. Een solarteur volgt verplicht cursussen om zich bij te scholen in de nieuwste technieken op het gebied van zonne-energie oplossingen. Een solarteur weet alles over zonne-energie en voorziet u van gedegen advies. Draagt de installateur deze naam? Dan weet u dat u een expert op het gebied van zonne-energie treft. 

De solarteur is een nieuwe specialisatie in het installateursvak

Duurzame oplossingen voor energievoorzieningen zijn de laatste tijd in een stroomversnelling gekomen. We moeten met zijn allen minder CO2 uitstoten en de gemakkelijkste weg is om minder te stoken in woningen (volgens de Trias Energetica). Zonnepanelen zijn een duurzame oplossing om energie te winnen. Door de flinke groei van zonnepanelen in Nederland moeten steeds meer installateurs worden omgeschoold om PV panelen te kunnen plaatsen. Het is dan ook niet vreemd dat deze nieuwe specialisatie in het leven is geroepen. Met solarteur als naam. 

Lees ook: Solarteur nodig in 2018?

Solateurs leggen zonnepanelen op meer plaatsen dan alleen het dak

Zonnepanelen zijn door een solarteur op uw dak te plaatsen. Maar, er zijn meer plaatsen rond uw huis waar zonnepanelen kunnen liggen of hangen. Bijvoorbeeld op een schuur, op een grasveld of aan de reling van een balkon. In een appartement of flat heeft u dus ook de mogelijkheid om zonnepanelen te laten installeren. Tevens is het mogelijk om zonnepanelen in de zonwering te plaatsen en binnenkort komt er ook speciaal (doorschijnend!) glas op de markt dat dient als zonnecollector. Kortom: er zijn talloze plaatsen op en bij uw woning om zonnepanelen te laten installeren. De solarteur helpt u graag met zoeken naar mogelijkheden voor uw unieke situatie. 

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn in feite 'zonnecellen' die het zonlicht opvangen en dit omzetten naar (gelijk)stroom. Omdat uw woning wisselstroom gebruikt en geen gelijkstroom, hebben zonnepanelen een omvormer die deze stroom weer omzet. Op dagen dat de zon bijna niet schijnt, wordt het tekort aan stroom aangevuld door uw energieleverancier. Op dagen met veel zon heeft u wellicht een overschot aan stroom. Dan levert u dit terug aan het reguliere energienet. Dit heet salderen

Nederland heeft genoeg zonuren om zonnepanelen goed te laten functioneren

Nederland heeft relatief minder zonnige dagen dan bijvoorbeeld de zuid-europese landen. Toch is het onzin dat zonnepanelen daardoor in Nederland niet optimaal zouden functioneren. Hoe meer zonuren en zonintensiteit een dag heeft, hoe meer de zonnepanelen opleveren. Maar de technologie van zonnepanelen is inmiddels zo verbeterd, dat de panelen ook op bewolkte dagen functioneren. Zonnepanelen functioneren bij veel zon uiteraard het beste. De solarteur installeert de PV panelen (als het mogelijk is) op het zuiden gericht. Nederland heeft gemiddeld 1.500 zonuren per jaar. Toch heeft Nederland genoeg zon voor een goede opbrengst aan zonnestroom. 

Solateur of solarteur?

De naam solarteur is nog nieuw. Vandaar dat mensen zich er soms in vergissen. Zo wordt de specialist ook wel solateur genoemd. Toch is de juiste benaming solarteur. Dit woord is afgeleid van het woord 'solar' (zonne) en 'installateur'. 

Wilt u ook zonnepanelen laten installeren? Vind hier uw vakspecialist!

6 redenen om zonnepanelen op uw dak te leggen

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.