Julian Meerens van firma Velunova

De douche-wc begint langzaam zijn intrede te doen in Nederland. Niet alleen vanuit hygiënisch oogpunt en gemak, maar ook omdat het douchetoilet duurzamer is. Julian Meerens van Velunova denkt dat dit pas het begin is. Hij gooide het roer om in zijn carrière en rijdt nu met zijn mobiele showroom het hele land door. "Bijna alle mensen waar ik thuis kom om de douche-wc te demonstreren, schaffen hem aan."

Een sprong in het diepe

Julian Meerens (28) had al een aantal jaren ervaring met het verkopen van badkamers toen hij interesse kreeg in het douchetoilet. "Ik kwam met mijn werk in aanraking met een oudere doelgroep. Deze doelgroep kiest een badkamer vooral vanuit het oogpunt om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. En daar past een douche-wc ook vaak bij. 

Toen mijn werkgever een nieuw product in zijn assortiment wilde, opperde ik de douche-wc. Maar daar wilde hij niet aan. Hij vond de markt te klein. Ik zag juist een trend aankomen. Ik heb hem nog aangeboden het hele concept voor hem op te zetten, maar hij bleef bij zijn standpunt. Toen zei ik: als jij het niet doet, doe ik het. Ik nam ontslag en besloot mijn eigen bedrijf te starten."

Op de koffie bij Geberit

"Nadat ik stopte bij mijn werkgever, had ik natuurlijk nog helemaal niks. Geen kantoor, geen personeel en geen ervaring. Maar ik was zo overtuigd van de douche-wc dat ik dit moest doen. Ik heb een aantal leveranciers van douche-wc's uitgenodigd om eens in gesprek te gaan. Geberit was de enige die een kopje koffie wilde doen. Ze waren enthousiast en wilden mij op alle mogelijke vlakken ondersteunen. Ik besloot alle modellen van de Geberit AquaClean aan te bieden aan mijn toekomstige klanten. En mijn bedrijf Velunova was een feit."

Demonstratiebus als mobiele showroom

"Een bus als showroom had ik al langer in gedachten. Toen ik nog badkamers verkocht, merkte ik dat klanten een stukje beleving misten. Daarnaast richt ik me vooral op senioren. Die zijn niet altijd even mobiel en hebben daardoor vaak de mogelijkheid niet om een showroom te bezoeken. In mijn demonstratiebus geef ik klanten de beleving die ze willen én het gemak doordat ze de deur niet uit hoeven.

Mensen kunnen in mijn demonstratiebus alle mogelijkheden van de douche-wc werkend zien. Bijvoorbeeld de temperatuur van de waterstraal en de verwarmde bril voelen. Of de andere functies met de afstandsbediening testen. Mensen vinden dat hartstikke leuk. Bijna alle mensen waar ik thuis kom zijn overtuigd van de douche-wc en schaffen hem aan." 

Demonstratiebus met douche-wc van Velunova

Wat zijn de voordelen van een douche-wc?

"Er zitten veel voordelen aan een douche-wc. Het grappige is dat heel veel mensen dat nog niet weten. Ze zijn zelfs compleet verrast tijdens zo'n eerste gesprek. Mensen gebruiken al hun hele leven wc-papier en denken daar verder ook niet bij na. Nu ontdekken ze dat dit zoveel hygiënischer kan. Ik bedoel: als je vogelpoep aan je handen hebt, was je ze toch ook gelijk met water? Waarom is dat bij je billen anders?"

'In een onafhankelijk leven willen mensen best wel investeren'

"Daarnaast is een douche-wc voor senioren of mensen met een aandoening een aanwinst. Ze willen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. En niemand wil dat een ander zijn billen moet afvegen, omdat dat zelf niet meer lukt. Een douchetoilet kost meer dan een gewone wc, maar in een onafhankelijk leven willen mensen best wel investeren."

En de voordelen van Velunova?

"Het voordeel van mijn bedrijf is dat wij een douche-wc kunnen installeren op een bestaand inbouwreservoir. Er hoeft dus niet gebroken en gezaagd te worden. We leggen namelijk de leidingen achter het bestaande tegelwerk aan. Daardoor valt er bij veel mensen een last van hun schouders. Wij zijn binnen vier uur klaar. Daarna ruimen we alles netjes op en het douchetoilet is klaar voor gebruik." 

Is het douchetoilet duurzamer dan een gewone wc?

"Met een douche-wc heb je vrijwel geen wc-papier meer nodig. Je billen worden namelijk al schoongespoeld met een sproeiertje met lauwwarm water. In Nederland wordt er per dag zo'n 22 duizend kilometer aan wc-papier door het toilet gespoeld. En wc-papier moet geproduceerd worden.

Of het nou gerecycled is of niet. Het kost ontzettend veel water om toiletpapier te kunnen produceren. En dat water wat daarvoor wordt gebruikt, moet ook weer opnieuw gezuiverd worden. Dat kost ontzettend veel energie. Uiteindelijk is de hele productie van wc-papier veel vervuilender dan dat ene litertje extra water dat een douchetoilet gebruikt."

Julian Meerens naast zijn Velunova demonstratiebus

Benieuwd naar Velunova?

Velunova's kantoor staat op de Veluwe, in Nunspeet. Maar dankzij de mobiele showroom (de demonstratiebus) installeert Julian met zijn team in heel Nederland. U kunt contact opnemen via zijn profiel op Thuiscomfort of via zijn eigen website

Anderen lazen ook: Douche-wc steeds populairder

Douche-wc steeds populairder
Grootse metamorfose piepkleine badkamer
Ga naar profiel van Velunova