"Wat nu comfort is, kan later een behoefte zijn."

Jasper van den Dool en Lotte Bloemhof in de demowoning van Van den Dool in Schiedam

In een kantoorpand in Schiedam is een complete woning gebouwd, vol thuisautomatisering. Met een ruime keuken, woonkamer, slaapkamer en een badkamer. Van den Dool laat haar klanten hier zien wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. 

Thuisautomatisering moet je ervaren

Jasper van den Dool, directeur Van den Dool: “Je kunt nog zoveel zeggen over thuisautomatisering, maar dan komt het nooit zo over als wanneer je het laat zien. Zodra mensen onze demowoning bezoeken, erváren ze wat het inhoudt. Iemand kan tegen je zeggen dat de verlichting, het alarm, de gordijnen en het geluid allemaal op een tablet te bedienen zijn. Maar als je eenmaal zo’n tablet in je handen hebt en je dimt het licht met een vingerbeweging, merk je pas écht hoe handig het is.”

Lotte Bloemhof, adviseur bij Van den Dool: “We werken hier in onze demowoning met sferen, voor elke sfeer is voorgeprogrammeerd hoe fel de lampen schijnen en welke andere apparaten aangaan. We noemen deze voorprogrammering een scène. Bij de scène ‘onbijt’ bijvoorbeeld, hoort een redelijk functionele verlichting, terwijl bij ‘diner’ de lichten juist gedimd worden, de gordijnen half sluiten en de open haard aan kan gaan. Bij de scène ‘werk’ gaat boven het bureau de verlichting aan en bij ‘film’ komt de televisie tevoorschijn en worden de gordijnen gesloten. Samen met de gebruikers bepalen we de precieze afstelling van de scènes, daarnaast is natuurlijk alles handmatig aan te passen aan de actuele situatie en behoefte.

Van den Dool is een technisch bedrijf, maar zelf heb ik geen technische achtergrond. Bij de rondleidingen die ik geef, merk ik dat mensen dat juist erg op prijs stellen. Want ik vertel in ‘gewone mensentaal’ wat er allemaal gebeurt. Zo kun je zeggen dat: kwalitatieve domotica bereikbaar is geworden nu het KNX-systeem ook draadloze aansturing ondersteunt. Maar ik vertel liever dat: thuisautomatisering kan worden aangesloten op je bestaande lampen en apparaten, zodat er alleen een andere schakelaar nodig is. Wat in de kosten scheelt, natuurlijk.

Veiligheid, vrijheid en energiebesparing

Jasper van den Dool: “We krijgen hier steeds meer MOKKA’s over de vloer: mensen van Middelbare leeftijd, Ondernemend, KapitaalKrachtig en Actief. Voor velen van hen is dit de laatste grote verbouwing die ze gaan aanpakken. Dan spelen aspecten als veiligheid, vrijheid en energiebesparing een belangrijke rol in het keuzeproces en kom je al snel op thuisautomatisering uit.

Veiligheid bereik je bijvoorbeeld met een camera die automatisch wordt ingeschakeld zodra er enige tijd geen beweging in de woning is gedetecteerd, terwijl de bewoner wél thuis is. Dat kan namelijk betekenen dat iemand gevallen is en er hulp moet langskomen. Een infraroodcamera is dan een uitstekende oplossing: zo kan de centralist meekijken en is de privacy van de bewoner tegelijkertijd gegarandeerd.
Een ander voorbeeld van veiligheid door middel van thuisautomatisering is een schakelaar die álle stopcontacten en het gasfornuis automatisch blokkeert bij het verlaten van de woning. Zodra je de sleutel omdraait, gaat alles uit! Zo hoef je nooit meer halverwege een reis om te keren omdat de strijkbout misschien nog brandt.

De Vrijheid die thuisautomatisering biedt, zit ‘m bijvoorbeeld in automatisch bedienbare gordijnen. Elektrische gordijnen zijn bij aanschaf vaak een luxeproduct voor onze klanten. Maar als je slecht ter been wordt, is het gewoon keiharde noodzaak. Thuiszorgmedewerkers openen en sluiten de gordijnen nu nog vaak, maar het is de vraag hoelang thuiszorg nog in deze vorm bestaat in Nederland. En de terugverdientijd van zo’n systeem versus de betaalde thuiszorg is ongeveer een half jaar.

De besparing die je met thuisautomatisering realiseert ten slotte, zit ‘m met name in je energieverbruik. Met een domoticasysteem blijven er nooit onnodig lichten branden in een kamer of wordt er niet onnodig gestookt, terwijl er niemand thuis is. Dat scheelt heel wat euro’s op jaarbasis.

Ik nodig iedereen die serieus interesse heeft in thuisautomatisering van harte uit om bij ons in Schiedam langs te komen en zelf te ervaren hoe het werkt. U zult nog opkijken van de mogelijkheden!”

 

Aansturing via de iPad

Met een iPad wordt het systeem aangestuurd. 

Wandpaneel

Wandpaneel in de demowoning van Van den Dool.

Anderen lazen ook: Huis van Morgen opent de deuren

Huis van Morgen opent de deuren in BuildinG Groningen