Goede isolatie scheelt 2.000 euro per jaar!

Hoeveel bespaar je per jaar met isoleren?

Ja, je leest het goed. Met een goed geïsoleerde woning bespaar je wel 2.000 euro per jaar aan energiekosten. Daar kan geen warmtepomp tegenop. Welke isolatiemaatregelen moet je treffen om tot dit bedrag te komen? Dat hangt natuurlijk af van de woning én het energieverbruik. 

Isolatiemaatregelen verschillen per woning

Goed isoleren bespaart geld, maar het creëert ook veel comfort. Hoeveel jij kunt besparen hangt af van de 'staat van isolatie' van jouw woning. Hoe goed is hij al geïsoleerd? Daarnaast verschilt het ook per huishouden. Hoe meer bewoners, hoe meer er wordt gestookt. En zet je de verwarming in de winter op standje tropisch of trek je liever een dikke trui aan?

Als laatste hangt de besparing af van het type woning waarin je woont. In een vrijstaande woning wordt meer energie verbruikt dan in een appartement of een tussenwoning. 

Niet geïsoleerde eengezinswoning verbruikt 3.000 m3 gas

MilieuCentraal maakte een berekening van de kosten van isoleren én wat je ermee bespaart. Zo schrijft MilieuCentraal dat een eengezinswoning zonder isolatie zo'n 3.000 m3 gas verbruikt om te verwarmen. Een zelfde woning met goede isolatie heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat scheelt dus wel 2.000 euro (!!!) op jaarbasis.

Isoleren huis: het waarom en het hoe van isoleren

Isoleren: kleine stappen, grote besparing

Je hoeft niet gelijk grootse stappen te nemen met het isoleren van je woning. Je kunt ook eenvoudig beginnen met het realiseren van ventilatieroosters in de ramen en het dichten van kieren en naden. 

Wil je wel grotere klappen maken. Denk dan aan het vervangen van glas (en eventueel kozijnen), het isoleren van de spouwmuur, vloeren en misschien zelfs het dak. 

Lees ook: Isoleren huis: hoe doe je dat? >>

Isoleren: kosten en besparing

MilieuCentraal maakte in onderstaande tabel een indicatie van de kosten én de besparingen van isolatiemaatregelen voor een eengezinswoning. De kosten kunnen dus meer of minder voor jouw woning uitvallen.

Berekening kosten en besparing van isolatiemaatregelen van MilieuCentraal

Berekening van MilieuCentraal

Kieren en naden: controleer ze ieder jaar opnieuw

Kieren en naden zijn er in alle woningen. Het is dan ook slim om ieder jaar te controleren of alle kieren en naden nog dicht zijn. Tochtstrips hebben een levensduur van een aantal jaar. Daarna moeten ze vervangen worden. 

Isoleren? Dan ook gelijk ventileren!

In een goed geïsoleerd huis is ventilatie noodzakelijk. Ventilatie zorgt ervoor dat het vochtgehalte optimaal blijft. En het zorgt dat schadelijke stoffen buiten blijven of snel worden afgevoerd. Zijn de kieren en naden in jouw huis dichtgemaakt? Dan gaat het verversen van lucht niet meer vanzelf. Denk dus altijd na over ventilatie wanneer je gaat isoleren. Winddrukgeregelde ventilatieroosters in ramen besparen energie en zorgen ervoor dat er geen tocht ontstaat als de wind erop staat. 

Een goed geïsoleerd huis is alleen comfortabel als er ook wordt geventileerd!
Meer weten over energie besparen? Vraag advies aan een specialist!

Het waarom en het hoe van isoleren

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.