10 tips om (bijna) ongemerkt aan uw conditie te werken

Man speelt luchtgitaar

Sinds de komst van de computer zitten we veel vaker. En zitten is ongezond. Het wordt zelfs het nieuwe roken genoemd. Zitten vergroot de kans op fysieke klachten, zoals diabetes en hartklachten. Maar ook de conditie gaat er flink op achteruit. Om toch zo fit mogelijk oud te worden: 10 tips om (bijna) ongemerkt aan uw conditie te werken. 

10 tips om zo lang mogelijk fit te blijven

1. Neem de trap

Het klinkt cliché en u denkt nu misschien: dat wéét ik toch allang. Maar de trap nemen is de gemakkelijkste manier om even te bewegen. De roltrap en de lift zijn super verleidelijk, maar vanaf nu moet u ze zien als uw vijand. Ze zorgen er immers voor dat u stijf en dik wordt!  

2. Zet uw auto een straat verderop

Heeft u een auto? Parkeer deze dan eens een straat verderop, zodat u gedwongen bent een stukje te lopen. Bijkomstig voordeel: u leert ook andere mensen uit uw buurt kennen!

3. Pak de fiets

Regent het niet? Pak dan eens de fiets in plaats van de auto of het OV. Werkt u niet op fietsafstand? Dan gebruikt u de fiets om boodschappen te doen, of om bij uw vrienden op bezoek te gaan. Fietsen is gezond voor u, maar ook voor het klimaat.  

4. Dans!

Zet uw favoriete plaat op en dans! Gewoon thuis in uw woonkamer. Of doe een cursus stijldansen met uw partner. Wat is er nou leuker dan zwierend over de dansvloer aan uw conditie te werken? 

5. Neem een hond

Een hond is de allerbeste reden om minimaal drie keer per dag een blokje om te gaan. Fikkie zorgt voor gezelschap, maar houdt u ook jong en vitaal. En wellicht leert u ook nog andere leuke hondenbaasjes kennen. 

Een hond houdt u fit

6. Ga klussen of tuinieren

Heeft u een tuin? Ga tuinieren en leg een moestuintje aan. Een beetje harken en zaadjes planten is niet alleen goed voor uw conditie, maar is ook een goede manier om uw hoofd leeg te maken. Geen groene vingers? Klussen is ook een leuke bezigheid wanneer u een timmermansoog bezit. Heeft u die ook niet? Lees dan de andere 9 tips!

7. Bel wandelend

Bent u een beller? Schaf dan een draadloos toestel aan (als u dat nog niet heeft) en bel al wandelend door u huis. Zo krijgt u ongemerkt weer even een loopje en u hoeft er niet de deur voor uit. 

8. Sta op

Zit u veel? Sta dan regelmatig even op om een wandelingetje te maken. Probeer dit zeker ieder uur, of zelfs ieder half uur te doen. U kunt bijvoorbeeld even drinken halen of wat eenvoudige rek- en strekoefeningen doen. U zult merken dat uw theaterknieën of andere stijfheden een stuk minder worden. 

9. Zoek een bewegingsmaatje

Door met iemand anders af te spreken om extra te bewegen, stimuleert u uzelf om het ook daadwerkelijk te doen. Maak met uw partner iedere avond na het eten een lange wandeling, of spreek een paar keer per week af met een goede vriend/in om te fietsen door het park of naar een leuk cafeetje. 

Ouder stel oefent in park

10. Leg uw afstandsbediening ver weg

U gaat het niet doen, maar als u écht de wilskracht heeft om meer te bewegen, legt u uw afstandsbediening twee meter bij u vandaan. Zo bent u genoodzaakt op te staan wanneer u wilt zappen tijdens de reclames. 

Extra tip: schaf een stappenteller aan

Met een stappenteller kunt u precies zien hoeveel beweging u hebt gehad op een dag. Het stimuleert u ook om de volgende dag nét iets meer stappen te zetten. 

Heeft u ook nog goede tips? Deel ze op onze Facebookpagina

Onderzoek toont aan dat opstaan zorgt voor langer zelfstandig thuiswonen

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief