Zonnepanelen op een dak

 

Voor het tweede jaar op rij werd er in 2016 door zonnepanelen negen procent meer zonnestroom geproduceerd dan de voorgaande jaren. Met in totaal 1880 zonuren was het veel zonniger dan gemiddeld (1640 zonuren). Dat blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal met gegevens van Siderea en het KNMI. In 2015 hadden we 1.785 zonuren.  

 

Extra energie

De extra zonuren leveren voor een set van tien zonnepanelen van 2.600 wattpiek (met optimale plaatsing) een meeropbrengst op van 215 kWh. Het gemiddeld stroomverbruik van een huishouden is 3.300 kWh per jaar. Voor heel Nederland kunnen er voor deze extra opbrengst 250.000 gezinnen met een elektrische auto’s duurzaam op vakantie naar Zuid Frankrijk (uitgaande van 1,5 gigawattpiek totaal vermogen van zonnepanelen in Nederland).

Opbrengst bepaald door zonuren en zoninstraling

Niet alleen het aantal zonuren bepaalt de opbrengst van zonnepanelen. De zoninstraling speelt namelijk een nog belangrijker rol, dus hoeveel kracht de zon had. Volgens gegevens van het KNMI en Siderea was de landelijk gemiddelde zoninstraling in 2016 zeven procent hoger dan het langjarige gemiddelde. Dit komt door minder fijn stof in de atmosfeer boven Europa, waardoor minder zonnestraling wordt tegenhouden, niet door meer straling van de zon zelf.

Subsidie zonneboiler

Ook 2017 wordt volgens Milieu Centraal een goed jaar voor zonne-energie. Per 1 januari is de subsidieregeling voor de aanschaf van een zonneboiler verhoogd. Met deze subsidie wordt duurzaam warm water aantrekkelijker gemaakt. Het rendement van een investering in een zonneboiler is vergelijkbaar met een rente van drie procent op een spaarrekening.