21 leuke en handige apps voor senioren

Senioren kijken naar een smartphone

Tien jaar geleden vond u het vast nog onzin, die smartphone. Die had u helemaal niet nodig. Maar nu denkt u daar wellicht anders over. Met een smartphone bedient u nu de thermostaat, speelt u spelletjes en googlet u alles wat in u opkomt. Uw stratenboek ligt met een dikke laag stof in het dashboardkastje, want uw smartphone navigeert veel sneller. Kortom: die moderne mobiele telefoon met dito apps is zo gek nog niet. 

Stiekem genieten van uw smartphone: dat mag best!

Hoogtijd om stiekem te genieten van die smartphone van u. En ja, dat mag u gerust ook in het openbaar doen. U bent ongetwijfeld niet de enige senior die op het terras met een bak koffie grinnikend naar uw mobieltje kijkt. Er zijn apps die uw leven op een simpele wijze verrassend makkelijk maken. Ook zijn er apps waarmee u uw contacten warm houdt. Apps die u of anderen helpen. Maar er zijn ook apps die u gebruikt omdat ze leuk zijn. Gewoon, omdat het kan.

(Zelf)hulp apps

1. Dragon dictation

Is typen op een smartphone niets voor u vanwege die veel te kleine lettertjes of uw net iets te dikke vingers? Of zeggen uw kinderen iets te vaak dat u typt als een bejaarde? Nou, dan pakt u het toch gewoon anders aan? Met Dragon dictation spreekt u in wat u wilt typen. De app zet dit ogenblikkelijk om in tekst voor uw sms, mail of whatsapp-bericht. Nu maar eens kijken wie er typt als een bejaarde. U in ieder geval niet!  

Dragon dictation

2. Find my Phone

Ja, ook u is het overkomen. Iedereen raakt zijn telefoon weleens kwijt. Vaak ligt hij dan gewoon onder het kussen op de bank, of in het toilet, of op de koelkast. Maar dat doet er niet toe. Niets zo vervelend als u de deur uit wilt en u heeft géén idee waar uw telefoon ligt. Daar is de Find my Phone app perfect voor. De app stuurt een signaal naar een computer waarmee u de telefoon hebt gelinkt. Op de computer ziet u vervolgens waar uw telefoon zich bevindt. Heeft u een iPhone? In dit geval kunt u via de computer de telefoon een geluidsignaal laten zenden zodat u hem nóg gemakkelijker terugvindt. Overigens is deze app ook handig voor dementerende ouderen die weleens verdwalen. Zij kunnen zo gemakkelijker worden opgespoord. 

Find my Phone

3. Fello - voor mantelzorgers

Wie gaat er met oma naar de radioloog? Wie helpt vader met het regelen van een nieuwe spaarrekening? In het veranderende zorgsysteem krijgen mantelzorgers steeds meer taken. Dit leidt tot een hoop geregel en levert vaak de nodige stress op terwijl mantelzorg juist gaat om liefde, zorg en aandacht. Fello is een soort Whatsapp-groep rond iemand die zorg nodig heeft. Deze zorg wordt via deze app afgestemd met vrienden en familie. Zo kunt u berichten plaatsen en aangeven wie wanneer wat doet. U bepaalt zelf wie u aan de groep toevoegt. De app voorziet in steun van de mantelzorger omdat de zorg wordt verdeeld over meerdere mensen. Ook blijven familieleden op de hoogte over de situatie van de patiënt. De app is gratis. 

Fello

4. SOS alarm

Hoe ouder u wordt, hoe kwetsbaarder u bent. Wanneer een oudere valt, is de kans op botbreuken groter dan bij een jongere. U denkt misschien: dit overkomt mij niet. Maar stel dat het u wél overkomt, dan zou het natuurlijk fantastisch zijn als u met één druk op de knop de alarmdiensten inschakelt en daarnaast automatisch een bericht stuurt aan uw familieleden. Dit kan allemaal met de gratis app SOS alarm. 

SOS alarm

5. Be My Eyes

Stel u voor: u bent slechtziend of blind en staat voor uw koelkast. In uw koelkast ligt broccoli, maar u weet niet zeker of deze al bedorven is. En als uw reuk niet uitstekend is, kan dit soms best gevaarlijk zijn. Speciaal voor deze situaties is de gratis iPhone-app Be My Eyes ontwikkeld. De app brengt blinden en slechtzienden in contact met mensen die via hun smartphone even mee kunnen kijken. De Be My Eyes-app laat u bij de eerste keer aangeven of u slechtziend of blind bent, of dat u andere mensen graag helpt. Wanneer u andere mensen graag helpt, krijgt u een pushnotificatie wanneer een blinde of slechtziende op de noodknop drukt van de app. Op dat moment komt er een live-videoverbinding tot stand. De slechtziende of blinde richt de camera op datgene hij graag wil zien. De helper vertelt dan wat hij ziet. Er zijn inmiddels al meer dan 10.000 app-gebruikers die als hulp fungeren en de community groeit snel. 

Be My Eyes

6. Senior Phone

De app Senior Phone is een handige applicatie waarmee u kunt starten als u smartphones en tablets nog veel te ingewikkeld vindt. De app geeft een versimpelde weergave van de telefoon of tablet. Zo maakt hij de knoppen extra groot en laat ze lijken op die van de ouderwetse telefoon. De app is alleen beschikbaar voor Android. 

Senior Phone

7. EHBO

Wilt u weten wat u in een acute situatie moet doen? Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een flinke val. Met de EHBO-app van het Rode Kruis heeft u al de EHBO-instructies altijd bij de hand. In een noodsituatie geeft de app ook gesproken instructies. Heeft u direct hulp nodig? Dan belt u met de EHBO-app 112 en geeft deze de locatie door aan de meldkamer. Ook kunt u de dichtstbijzijnde AED-locatie en EHBO-post vinden. 

EHBO

8. MedAlert

Gebruikt u medicijnen maar vergeet u die nog weleens op tijd in te nemen? De MedAlert-app helpt u hierbij. De app herinnert u wanneer en hoeveel medicatie u moet innemen. Ook houdt hij bij wanneer u nieuwe medicijnen moet bestellen. 

MedAlert

9. Beter Zien

Leest u ondanks uw leesbril met moeite of kunt u kleuren niet meer goed onderscheiden? Met de app Beter Zien vergroot u gemakkelijk de lettertypes van teksten en kunt u ook de kleur veranderen en het contrast versterken. Lukt het dan nog niet? De app leest het ook aan u voor. Deze app is alleen beschikbaar voor iPhone en iPad. 

Beter Zien

10. Moet ik naar de dokter?

Bent een beetje een hypochonder en kent de doktersassistente uw naam en geboortedatum al uit haar hoofd? Of weet u juist niet waar uw huisartspraktijk precies is omdat u er zover mogelijk bij uit de buurt blijft? De app ‘Moet ik naar de dokter’ geeft u informatie over uw klachten, zoekt handige zelfhulp tips en geeft u advies of u wel of niet naar de dokter moet. Let wel: als u het alsnog niet vertrouwt, is uw onderbuikgevoel de beste raadgever. 

Moet ik naar de dokter?

11. Alzheimer Assistent

De Alzheimer Assistent is een app speciaal voor mensen die zorgen voor iemand met dementie. Alzheimer Nederland heeft deze gratis app ontwikkeld als hulpmiddel met informatie in tekst, foto’s én video over meer dan zeventig onderwerpen. De adviezen in de app zijn samengesteld door experts en mantelzorgers. Het aanbod van deze informatie blijft groeien. Als gebruiker kunt u namelijk ook zelf tips en onderwerpen aandragen. De app geeft aan waarom mensen met dementie op een bepaalde manier reageren en geeft extra informatie over aandoeningen en ziektebeelden. Ook is het mogelijk ervaringen uit te wisselen met andere mantelzorgers. 

Alzheimer Assistant

12. Miess agenda

De Miess agenda is een soort mantelzorgagenda. Meerdere mensen hebben toegang tot de agenda en kunnen aangeven wie wanneer wat doet. Zo regelt de app de zorg en aandacht voor bijvoorbeeld uw vader of moeder. Wie brengt vader naar de huisarts? Wie gaat er zondag bij moeder op de koffie? U stemt het allemaal vanuit één agenda af met uw eigen groepje. Dit kan familie zijn, maar bijvoorbeeld ook buren en misschien zelfs vrijwilligers.  

Miess agenda

13. Buienalarm

U is het vast al eens overkomen. Het is prachtig weer buiten, u besluit een wandeling te maken en zodra u de straat uitloopt, begint het te stortregenen. Met Buitenalarm bent u daar voorgoed vanaf. De app geeft nauwkeurig aan of het binnen twee uur gaat regenen en hoe hard dat zal zijn. Zo bepaalt u gemakkelijk of een wandeling op dat moment verstandig is en neemt u uw paraplu nooit voor niks mee. 

Buitenalarm

Sociale apps

14. Vind een maatje of uw grote liefde

Daten via internet is allang geen taboe meer. De jeugd doet het al volop, dus waarom u niet? En nee, Tinder zal misschien niks voor u zijn. Maar er zijn verschillende datingapps waar wellicht een prachtige vriendschap uit ontstaat. Of zelfs een liefdesrelatie. Parship bijvoorbeeld is ook gericht op de wat oudere single. Met een datingapp vergroot u in ieder geval uw kansen én u hoeft er de deur niet eens voor uit! 

Datingapp

15. Whatsapp

Zelfs als u Whatsapp niet gebruikt, heeft u er ongetwijfeld van gehoord. Whatsapp is dé app om gratis berichten te sturen. De gratis opvolger van het sms’je. Het leuke van Whatsapp is dat u ook in groepen kunt chatten. Zo kunt u bijvoorbeeld een groep aanmaken met uw familie om op deze manier op de hoogte te blijven van de drukke levens van uw (klein)kinderen en om foto’s en filmpjes uit te wisselen. En kunt u niet zo snel typen als uw kleinkinderen? Met de talloze emoji’s die de app beschikt, kunt u ook prima uitbeelden wat u bedoelt. 

Whatsapp

16. Beeldbellen

Waarom gewoon bellen als u ook kunt bellen terwijl u uw kind, kleinkind, zus of neef in het buitenland gewoon kunt zien? Met Skype, Facetime (iPhone) of Whatsapp video call is dit mogelijk. Zo kunt u elkaar zien, maar bijvoorbeeld ook de omgeving. Even uw nieuwe bankstel laten zien? Of de prachtige besneeuwde bergtoppen tijdens uw vakantie? Dit is in 2017 he-le-maal geen probleem meer! 

Beeldbellen

Gewoon-omdat-het-kan apps

17. Einsteins Hersengymnastiek

Bij jonge kinderen komen er per dag miljoenen hersencellen bij. Bij ouderen sterven ze juist af. Maar, u kunt uw hersenen alsnog ‘jong’ houden door ze te trainen. ‘Einsteins Hersengymnastiek’ is een leuke app die u hierbij helpt. Het puzzelspelletje berekent de fitheid van uw brein zodat u dagelijks ziet of u vooruitgang boekt, gelijk blijft of achteruit gaat. U zult zien dat hoe meer u uw hersenen traint, hoe beter uw geheugen wordt. Een fijne bijkomstigheid dus. 

Einsteins Hersengymnastiek

18. Google Books/ iBooks

Is een boek lezen voor u niet zo fijn meer als vroeger omdat u afhankelijk bent van uw leesbril (die u ook altijd kwijt bent)? Ook op uw tablet en smartphone is het mogelijk om een boek, tijdschrift of krant te lezen. Apple heeft de app iBooks in haar appstore. U kunt hier eenvoudig boeken kopen en lezen. Android heeft Google Play Books hiervoor. Deze apps zijn vooral op uw tablet erg handig. U stelt het lettertype met een simpele klik zo groot in als u wilt. Weg met die leesbril en lezen maar! 

Google Books/iBooks

19. Wordfeud

Houdt u van scrabble, maar is uw partner dat spelletje nu wel beu na al die jaren? Met de app Wordfeud vindt u altijd een tegenstander die een potje met u wilt spelen. Een leuke app als u van woordspelletjes houdt en u bent niet gebonden aan een korte tijd. U mag zelfs twee dagen nadenken over u volgende geniale zet. 

Wordfeud

20. appie

Bent u slecht ter been, woont u niet op de begane grond en heeft u geen lift, of heeft u een andere reden waarom boodschappen doen een zware klus is? appie, de app van Albert Heijn is een oplossing. Met de app zoekt u eenvoudig de producten die u wenst, zet ze op het boodschappenlijstje, prikt een dag voor de bezorging en uw zware boodschappen worden tot in de keuken gebracht. Voorwaarde is wel dat u voor minimaal 70 euro aan boodschappen bestelt. De bezorgkosten variëren per dag en liggen tussen de +- €3,95 en €9,95.

Appie

21. Mobiel bankieren

Tegenwoordig is bankieren een eitje. Moest u vroeger met u overboekingsboekje nog naar de bank, zo kunt u dit nu regelen vanuit huis. Of gewoon, waar u ook bent! Iedere bank heeft tegenwoordig een eigen app waar u gebruik van kunt maken. Bij aanmelding kiest u een pincode waarmee u binnen een handomdraai uw rekening(en) ziet. Een stuk minder omslachtig dan Tan-codes of die verdomde card-reader die u nooit bij zich heeft wanneer u hem nodig heeft. Met de app en uw zelf bedachte pincode is even snel iets overmaken dan ook echt zo gepiept. Let er wel op dat u alleen geld overmaakt wanneer u op een veilig netwerk zit, zoals uw eigen 4G of beveiligde Wifi-verbinding. 

Mobiel bankieren

Hoe installeert u apps op uw telefoon of tablet?

Om apps op een smartphone of tablet (bijvoorbeeld een iPad) te installeren, doet u het volgende: 

U beschikt over een Android-toestel (bijv. Samsung/Sony/HTC/LG/Huawei/Motorola)

  1. Zorg dat u binnen bereik van wifi bent, bijvoorbeeld uw thuisnetwerk
  2. Ga naar applicaties en open 'Market'
  3. In Android Market zoet u een app (zoals de apps die hierboven genoemd worden). Ook kunt u populairs 'featured' apps bekijken of bladeren door categorieën.
  4. Heeft u de betreffende app gevonden? Selecteer deze dan en volg de instructies. 
  5. De app wordt op de achtergrond gedownload. Ondertussen kunt u naar andere apps zoeken.

U beschikt over een Apple-toestel (bijv. iPhone of iPad)

  1. Zorg dat u binnen bereik van wifi bent, bijvoorbeeld uw thuisnetwerk
  2. Klik op het ikoon van de App Store
  3. Zoek een app door de naam in te typen of bekijk welke Apps u wordt aangeraden ('Uitgelicht')
  4. Klik op 'download' of op het getoonde bedrag
  5. Klik op 'Installeer' en de app wordt op de achtergrond gedownload
Weet u nog meer interessante apps? Deel ze met ons op Facebook!

De 10 beste apps voor meer zelfstandigheid senioren