Inloopdouche voordelen en nadelen

Inloopdouches zijn een spectaculair fenomeen in badkamers. Zij worden niet alleen als modern beschouwd, maar ook als een praktische en veilige keuze. Om een goede afweging te kunnen maken of een inloopdouche iets voor u is, hebben we de voordelen en nadelen op een rij gezet.

Inloopdouche: wat is dat?

Heel simpel. De naam zegt het eigenlijk al: een inloopdouche loopt u zo in, zonder dat u over een opstaand randje of flinke drempel moet stappen. Een inloopdouche is dus gelijkvloers. Er zijn douches met een (glazen) cabine erom heen, een douchegordijn, muurtje, maar ook geheel open behoort tot de mogelijkheden. 

Voordeel inloopdouche: u loopt er zo in

Inloopdouches: dit zijn de voordelen

Inloopdouche voordeel 1 – Praktisch en veilig

Inloopdouches hebben geen drempel waar u overheen moet stappen. Dit is een groot voordeel voor senioren, kleine kinderen en mensen met een beperking. De kans op een val wordt hierdoor een stuk kleiner en dat geeft een veilig gevoel.

Inloopdouche voordeel 2 – Gemakkelijk schoon te houden

Het schoonmaken van een inloopdouche  is gemakkelijker doordat er geen randen en hoeken zijn waar vuil en aanslag kan ophopen. Het is wel belangrijk om goed na te denken over de materialen die in de inloopdouche worden gebruikt. Bepaalde tegels kunnen glad worden wanneer er water op ligt en dat is uiteraard niet de bedoeling in een douche.

Voor optimale hygiëne kan het verstandig zijn om de tegels na het douchen droog te maken met een trekker.

Inloopdouche voordeel 3 – Veel keuzevrijheid in afmetingen

Met een inloopdouche kunt u veel kanten op met de afmetingen. Een inloopdouche kunt u perfect aanpassen aan de grootte en het design van uw badkamer. Dankzij de grote keuzevrijheid die u heeft bij het plaatsen van een inloopdouche, kan dit flink kostenbesparend werken.

Inloopdouche voordeel 4 – Perfect aan te passen aan uw eigen stijl

Steeds meer modern ingerichte badkamers hebben een inloopdouche. Het geeft niet alleen een moderne uitstraling, maar is ook perfect aan te passen aan uw eigen stijl en wensen. Zo kunt u zelf de grootte bepalen, maar ook kiezen voor de meest uiteenlopende douchekoppen of andere luxe onderdelen. Met deze vrijheid kunt u zelfs een hele thuissauna creëeren. Omdat een inloopdouche één geheel vormt met de rest van de badkamer, zijn er minder elementen die de aandacht afleiden van de badkamer in zijn geheel. Dit geeft een ruimtelijk en rustgevend effect. 

Nadelen inloopdouches?

Inloopdouche: en dit zijn de nadelen

Inloopdouche nadeel 1 – Gladheid

Net als in een gewone douchecabine of bad kunt u uitglijden. Wanneer de tegels nat zijn kunnen deze glad worden. Gelukkig is dit gemakkelijk te voorkomen door een antisliplaag op de tegels aan te brengen, of om tegels te kiezen met een ruwe/antislip structuur.

Inloopdouche nadeel 2 – De badkamervloer kan nat worden

Wanneer het water niet snel genoeg wegloopt, kan de hele badkamervloer nat worden. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Gelukkig kunt u ook dit voorkomen door een goede sifon te laten installeren.

Inloopdouche nadeel 3 – Koud en vochtig?

Wanneer de inloopdouche geen glazen cabine, douchegordijn of muurtje heeft, kan het wat frisser zijn en wordt de gehele badkamer vochtig. Door het vocht beslaat het raam en/of spiegel en worden ook de muren wellicht nat, met schimmel tot gevolg. Uiteraard zijn hier ook talloze oplossingen voor mogelijk, zoals mechanische ventilatie.

Inloopdouche nadeel 4 – Technische aspecten moeten gunstig zijn

Bij het plaatsen van een inloopdouche moet er rekening worden gehouden met een aantal technische aspecten. Het is van belang dat de afvoerbuis in de vloer verzonken is, omdat een inloopdouche gelijkvloers is. Wanneer dit niet het geval is, moet de douche op een hoogte worden geplaatst of een andere oplossing worden gezocht.

De Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt kan u hierbij helpen >>

Installateur vinden die een inloopdouche voor u realiseert?

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt