EHBO doos voor thuis

EHBO-doos thuis wordt uitgepakt

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook thuis. Met een goedgevulde EHBO-doos grijpt u in elk geval nooit mis. Wat moet zo’n doos allemaal bevatten? Wat is een goede bewaarplaats? En waarvoor zijn al die producten eigenlijk bedoeld? 

Over de EHBO doos zelf

De doos, tas of trommel waarin u verbandmiddelen bewaart moet eenvoudig te openen zijn, ook als er sprake is van een stress-situatie. Tegelijkertijd moeten de EHBO-middelen in de doos goed beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. Als verbandmiddelen nat zijn geworden of vies zijn, kunt u deze niet meer gebruiken.

Het is ook handig als de doos herkenbaar is als EHBO bewaardoos. Ook voor mensen die niet dagelijks bij u over de vloer komen, zoals buren of thuiszorg. Een sticker met een rood of een groen kruis zorgt ervoor. Of kies voor een doorzichtige doos, waardoor iedereen gelijk ziet wat erin zit.

Bewaar de doos op een voor de hand liggende plaats, waar u in het dagelijks gebruik van uw (bij)keuken geen last van heeft of tegenaan stoot.

Inhoud EHBO doos

Een complete eerste hulp-trommel voor thuis bevat minimaal:

  • 15 strips wondpleister
    De gewone huis-, tuin- en keukenpleister, handig om allerlei kleine verwondingen mee af te dekken.
  • 2 x wondsnelverband van 8 x 10 centimeter
    Met een wondsnelverband dekt u snel en eenvoudig een wat grotere verwonding mee af. Snelverband in vaak uitgerust met plakranden of uitstekende strips waarmee u het verband direct kunt vastzetten, zonder gebruik van kleefpleister.
    Als alternatief voor het wondsnelverband kunt u in bepaalde omstandigheden ook een eilandpleister plakken. Dit is een wat grotere pleister met plakranden rondom.
  • 4 steriele gaasjes/compressen
    Kunnen gebruikt worden om een wond mee af te dekken of om wonden mee te reinigen. Sommige gaasjes worden geleverd in een steriele, papieren verpakking. Verwijder de verpakking voor u het steriele gaasje gebruikt. LET OP! Gebruik nooit watten om een wond mee te reinigen, aangezien dit in de wond kan achterblijven.
  • 1 rol kleefpleister van 2 centimeter breed (bruine kleefpleister in de bekende rode rol)
    Kleefpleister wordt niet gebruikt om de wond zelf mee af te plakken, maar om steriele gaasjes of verbanden mee vast te zetten.
  • 1 ideaalzwachtel van 8 centimeter breed
    Voor het aanleggen van een drukverband. Volg een EHBO-cursus om hiermee te leren omgaan!
  • 1 driekante doek
    Voor het aanleggen van een mitella of ‘brede das’ ter ondersteuning van bijvoorbeeld een gekneusde of gebroken arm.
  • 1 flesje desinfectiemiddel
    Voor het schoonmaken van wondranden, Voorbeelden van wond-desinfectiemiddelen zijn sterilon of jodium.
  • 2 paar handschoenen
    Voor extra hygiëne – voor zowel uzelf als degene die gewond is.
  • 1 splinterpincet
    Voor het verwijderen van splinters.
  • 1 tekenverwijdertang
    Voor het verwijderen van teken. Verdoof de teek niet voor u deze verwijdert en volg de bijgeleverde instructie.
  • 1 verbandschaar
    Een speciale schaar met een knik en afgeronde punten, waarmee het gemakkelijk en veilig is verband te knippen.
  • 1 doosje Paracetamol
    Paracetamol werkt pijnstillend, koortsremmend en is niet schadelijk voor de maag.
  • 1 lijst met belangrijke telefoonnummers
    Schrijf alle belangrijke telefoonnummers op, dan weet u in nood wie u moet bellen. Bijvoorbeeld het nummer van familieleden, buren, uw huis- en tandarts, maar ook 112. Dat is niet alleen handig voor uzelf, maar ook voor anderen die toevallig in de buurt zijn als er wat gebeurt.
    Sla deze nummers ook op in uw mobiele telefoon. Gebruik hiervoor als naam ICE1, ICE2, ICE3, etc. (ICE staat voor: In Case of Emergency.) Hulpverleners kunnen hiernaar zoeken als u wat overkomen is.

Aanvullen EHBO-doos

Vul de EHBO-doos eventueel aan met producten die u zelf belangrijk vindt. Vervang gebruikte producten direct en controleer ook regelmatig de houdbaarheid van verbandmiddelen en andere producten. Volg eventueel een EHBO-cursus als u nog beter wilt weten hoe te handelen in geval van een ongeluk of medische noodsituatie.

Cold pack

Als u zich stoot, kan een cold pack uitkomst bieden. Deze bewaart u in de vriezer, maar er zijn tegenwoordig ook cold packs die u buiten de vriezer kunt bewaren. Die activeert u door erin te knijpen, waarna het cold pack enige tijd koud aanvoelt.

AED

Een Automatische Externe Defibrilator, kortweg AED, is een apparaat waarmee in bepaalde gevallen getrainde mensen een reanimatie kunnen uitvoeren. Het tijdig gebruik van de AED vergroot de kans dat een reanimatie succesvol is aanzienlijk. Met een AED in uw woning of appartementengebouw, in combinatie met voldoende getrainde vrijwilligers in uw nabije omgeving, vergroot u de veiligheid. Immers, de ambulance is niet altijd en overal tijdig ter plaatse.

Persoonsalarm

Als er thuis wat gebeurt, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk hulp kunnen inschakelen. Met een persoonsalarm drukt u op een knop om contact te maken met een centrale. Deze sturen vervolgens hulp uw kant op.

Een persoonsalarm is verkrijgbaar als een apparaat aan een ketting om uw nek. Maar er zijn ook varianten die zijn ingebouwd in een horloge of een armband. Voor extra draag- en gebruiksgemak.

Anderen lazen ook: Persoonlijke beschermingsmiddelen kopen? >>