Kinderen uit huis: verbouw het ‘lege nest’

Huis en comfort met een eigen biljartkamer

Uw kind heeft het ouderlijk huis verlaten. Zodra het verhuisbusje de hoek van de straat omslaat, start niet alleen een nieuwe periode in het leven van uw zoon of dochter. Ook voor u breken andere tijden aan. Tijd om eens flink de bezem door uw eigen woning te halen en deze aan te passen aan uw (toekomstige) wensen.

Ruimte over nu de kinderen uit huis zijn

Nu u thuis weer alle ruimte voor uzelf hebt, is het mogelijk om nieuwe keuzes te maken voor de bestaande ruimtes. Misschien wilt u in de eerste periode nog niets veranderen aan de indeling van uw woning en houden de kinderen hun eigen slaapkamers. Handig, als ze een weekend thuis ‘logeren’ als rustpunt in het drukke studerende of werkzame bestaan. Na verloop van tijd kunt u dan mogelijk kinderslaapkamers samenvoegen. Wie in het weekend thuis langskomt, blijft zo welkom, maar u creëert ondertussen wel extra ruimte. Voor een werkkamer, een hobbykamer of een strijkkamer.

Maak een plan de campagne

De eerste periode nadat de kinderen het huis hebben verlaten, kunt u gebruiken om op adem te komen en plannen te maken voor de toekomst. Op welke manier wilt u straks wonen? Het lijkt misschien wat voorbarig, maar wilt u in de huidige woning oud worden? Of kiest u ervoor om op termijn te verhuizen? Ook is het belangrijk om het budget in kaart te brengen wat u kunt en wilt vrijmaken voor een eventuele verbouwing. Zo weet u welke mogelijkheden er zijn.

Kind eruit, huurder erin

De ruimte die uithuizige kinderen achterlaten, kunt u wellicht opvullen door een of meerdere kamers te verhuren. Een eigen ingang is misschien niet nodig, maar een aanrechtje met gasfornuis en een eigen toilet op de kamers is wel zo comfortabel. Voor u én de huurder. De vakspecialist denkt graag mee over de noodzakelijke aanpassingen in huis.

Maak goede afspraken met de huurder. Natuurlijk over de hoogte van de huur en de afdracht ervan, maar ook over geluidsoverlast, het gebruik van uw huissleutel, het gebruik van gezamenlijke voorzieningen en de lengte van de huurovereenkomst.

Ouderslaapkamer wordt Master Bedroom

Verander uw eigen slaapkamer in een oase van rust en stijl. Creëer een Master Bedroom door extra ruimte aan de bestaande slaapkamer toe te voegen, bijvoorbeeld door een kinderslaapkamer door te breken of een badkamer en suite aan uw slaapkamer toe te voegen. Een Master Bedroom biedt ook mogelijkheden voor een eigen Walk in closet. Zo grijpt u nooit meer mis en overziet u in één oogopslag uw volledige garderobe.

Handig: een eigen studeer- of hobbykamer

Het staat bovenaan het verlanglijstje van velen – een eigen ruimte voor administratief werk, computeren of een hobby. Nu de kinderen op kamers zijn, kan dit eindelijk werkelijkheid worden. De een wil misschien graag een poolkamer of een kantoor aan huis, de ander een vaste modeltreinbaan bouwen of een geconditioneerde wijnklimaatkamer inrichten voor de eigen wijnverzameling. Wat uw ideeën ook zijn, dit is het moment om ze in de praktijk te brengen.

Is uw huis al levensloopbestendig?

Dit wordt misschien wel de laatste grondige verbouwing die u laat uitvoeren. Om die reden is het verstandig om nu alvast na te denken over later. Zijn alle primaire ruimtes in uw woning bereikbaar of bevinden uw slaap- en badkamer zich misschien op een bovengelegen etage? In dat geval kan een andere indeling van uw woning uitkomst bieden.

Dit is ook een goed moment om de voorzieningen voor beugels alvast in huis te laten aanbrengen. De beugels zelf komen dan wel op het moment dat u ze echt nodig hebt.

Het Grote Genieten kan beginnen

Maar eerst is het nu tijd om uw nieuwe vrijheid te ontdekken en een nieuw ritme te vinden. Want een leeg nest kan ook stil zijn. Haal oude vriendschappen aan en maak nieuwe, pak een hobby op – alleen of met uw partner, maak een mooie reis, ontspan, en ga eventueel op een date, als u alleen en daar klaar voor bent. Maar vooral: geniet!

Lees meer over huis en comfort >>