Zelfstandig wonen met een hulphond

Hulphond biedt ook uitkomst bij een visuele beperking

Een hulphond is speciaal opgeleid om mensen met een beperking of ziekte te ondersteunen en zo hun zelfstandigheid te vergroten. De training van hulphonden is intensief, niet elke hond of eigenaar komt hiervoor in aanmerking.

Opleiding tot hulphond vindt spelenderwijs plaats

Al wanneer puppy’s heel klein zijn, circa 8 weken, wordt gekeken of zij potentieel in aanmerking komen voor de opleiding tot hulphond. De meeste hulphonden zijn Labradors, Golden Retrievers of Cocker Spaniels. Van deze rassen is bekend dat ze goed luisteren, kalm zijn en in staat om taken uit te voeren voor hun baasjes.

Na een vooropleiding start de echte training rond circa 14 maanden. Spelenderwijs worden de honden opgeleid voor de taken die ze straks moeten uitvoeren. Zo kunnen hulphonden afhankelijk van hun training en uiteindelijke doel:

  • spullen oprapen van de vloer
  • een rolstoel voorttrekken
  • (kast)deuren openen en sluiten
  • de vaatwasser uitruimen
  • helpen met aankleden
  • bedienen van lift- en lichtknoppen
  • mensen met epilepsie waarschuwen voor een aankomende aanval
  • fungeren als ‘oren’ of ‘ogen’ voor mensen met een gehoor- of visuele problemen

Een speciale hulphond is de seizurehond, die wordt ingezet bij epilepsiepatiënten.

Een hulphond is geen huisdier

Hulphonden zijn geen huisdieren; eigenaren staan het meestal ook niet toe dat de honden geaaid worden. Daardoor zouden ze immers van slag kunnen raken en dan kunnen zij hun werk niet meer goed doen. Een hulphond weet wanneer hij of zij ‘aan het werk’ moet. Voor die tijd kan de hond spelen, net als andere honden. Maar zodra de eigenaar hulp nodig heeft, of zodra de hond zijn vest aankrijgt, springt de hulphond direct in. Hulphonden kunnen ongeveer 8-10 jaar worden ingezet. Na die tijd kunnen zij bij de eigenaar blijven, als huisdier. Of, als dat niet mogelijk is, kan een hulphond teruggaan naar het gezin waar hij als puppy zijn opleiding heeft gekregen, of naar een ander gezin.

Hulphond Nederland

In Nederland is Hulphond Nederland het expertisecentrum voor het opleiden en inzetten van hulphonden. De stichting leert honden 70 vaardigheden om mensen met lichamelijke beperkingen of therapeutische behoeften te helpen. Dit zijn onder andere mensen met zware fysieke beperkingen, epilepsie en trauma’s.

Meer informatie over Hulphond Nederland

KNGF Geleidehonden

Het is de missie van KNGF Geleidehonden om zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven te geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden en expert op het gebied van hond en handicap. 

Naast blindengeleidehonden leidt KNGF Geleidehonden ook assistentiehonden op. 

Lees meer over KNGF Geleidehonden