Altijd al eens een bijna energieneutrale woning willen bezoeken? Dit is uw kans!

Desiree Kon naast de zonnecollectoren op het dak

De woning van Desiree Kon is bijna energieneutraal. Binnen is een Lucht/water warmtepomp van NIBE aanwezig die samenwerkt met zonnecollectoren op het dak. Hoe ziet zo'n installatie er eigenlijk uit en hoe werkt dat precies? 

Bijna energieneutrale woning met NIBE warmtepomp en zonnecollectoren

Woningen verduurzamen is behoorlijk in trek. En niet alleen omdat de overheid en gemeenten dit tegenwoordig flink stimuleren. Steeds meer mensen zien in dat verduurzamen naast de positieve gevolgen voor het klimaat, óók erg goed is voor de portemonnee en onafhankelijkheid creëert van energieleveranciers. Thuiscomfort-partner Desiree Kon realiseert samen met haar man projecten op gebied van duurzaamheid en levensloopbestendig wonen. Maar ze pakten ook hun eigen woning aan...

In haar vrijstaande woning laat ze haar duurzame installaties zien. Hoe ziet zo'n warmtepomp er nou eigenlijk uit? En wat doen zonnecollectoren precies? 

Rondleiding Bijna energieneutrale woning

Hoe werken zonnecollectoren?

Een zonnecollector wordt weleens verward met een zonnepaneel. Toch is er een verschil. Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. De zonnecollector zet zonlicht om in warmte. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water of bijvoorbeeld vloerverwarming. De zonnecollectoren op de woning van Desiree zijn vacuümbuiscollectoren die samenwerken met de lucht/water warmtepomp. Wanneer de zonnecollectoren te weinig zonlicht omzetten in warmte om de woning en het water te verwarmen, vult de warmtepomp het aan. 

Desiree Kon naast de NIBE F2120 lucht/water warmtepomp op haar dak

De lucht/water warmtepomp vervangt een cv-ketel en verwarmt ook met extreem koud weer

Een Lucht/water warmtepomp zoals het model in de woning van Desiree Kon is een vervanging van uw cv-ketel. Met deze warmtepomp heeft u geen gasaansluiting meer nodig. De NIBE warmtepomp van Desiree is een modulerende lucht/water warmtepomp met een inverter-gestuurde compressor. Dat betekent dat de warmtepomp zich aanpast aan de behoeftes in de woning. Ongeacht de temperatuur buiten. Zelfs bij -20°C is deze warmtepomp efficiënt.

Hoe werkt de lucht/water warmtepomp?

De lucht/water warmtepomp haalt met behulp van de buitenunit en een warmtewisselaar warmte uit de buitenlucht. Deze warmte zet hij in de binnenunit om in energie voor het verwarmen (en eventueel koelen) van de woning en het bereiden van warm water voor de keuken of badkamer. Afhankelijk van uw situatie en gezinssamenstelling wordt dit warme water opgeslagen in een boiler van 180 tot 500 liter. 

Een lucht/water warmtepomp past ook in bestaande bouw

Een lucht/water warmtepomp past perfect in een all-electric woning. Voor de installatie zijn ook geen bronboringen nodig of andere aangrijpende verbouwingen. Wel heeft u ruimte nodig om het buffervat én de buitenunit te plaatsen. De buitenunit kan bijvoorbeeld op het dak staan, aan de buitengevel hangen of in uw tuin worden geplaatst. Deze warmtepomp is geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen.

Lees meer over warmtepompen >>

Duurzaam & Levensloopbestendig wonen

Desiree Kon naast het buffervat dat is aangesloten op de lucht/water warmtepomp

Desiree Kon heeft een achtergrond in de zorg en is oprichter van Duurzaam & Levensloopbestendig wonen. Haar man runt Installatiebureau Kon. Met hun verschillende expertises realiseren ze samen talloze projecten op het gebied van levensloopbestendig- en duurzaam wonen. 

Wilt u meer weten over duurzame installaties? Vind hier onze Thuiscomfort-partners bij u in de buurt!

Warmtepomp? Koud kunstje!

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen