CBS: Huizenkopers zijn steeds ouder

Oudere dame tekent koopcontract woning

De gemiddelde leeftijd waarop mensen in Nederland een huis kopen is de afgelopen jaren sterk gestegen, zo meldt het CBS. Uit onderzoek van het instituut in samenwerking met het Kadaster blijkt dat de gemiddelde leeftijd is gestegen tot 39,4 jaar. Dit is de hoogste gemiddelde leeftijd van huizenkopers sinds 1995. 

Vlieland populaire vestigingsplaats ouderen

Naast de gemiddelde leeftijd van huizenbezoekers heeft het CBS ook onderzoek gedaan naar regionale verschillen. In Vlieland waren woningkopers vorig jaar het oudst, gemiddeld ruim 52 jaar. Naast Vlieland zijn er nog twaalf andere gemeenten waar de gemiddelde leeftijd van de huizenkoper hoger is dan 45 jaar.

Vooral ouderen kooplustig

Op BNR Nieuwsradio gaat CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen nader in op de cijfers. Over de regionale verschillen meldt hij dat de tijd van ‘Drentenieren’ voorbij lijkt. Ouderen trekken niet langer weg naar het oosten van het land, maar blijven wonen in de stedelijke gebieden. De groei van het aantal oudere huizenbezitters op Vlieland lijkt vooral te verklaren uit het aantal ouderen dat een vakantiewoning aanschaft als tweede woning – als beleggingsobject.

In 2016 is een recordaantal huizen verkocht. Vooral ouderen kochten meer woningen dan in het dieptepunt van de crisis, aldus Van Mulligen op BNR. 35-plussers kochten vaker een huis, de groep 65-plussers kocht maar liefst twee keer zoveel huizen als tijdens de crisisjaren.

Bron: CBS, BNR

Thema's

Een op de tien Nederlanders zoekt een koopwoning