Duurzaam wonen: wat staat ons te wachten in 2018?

duurzaamwonen2018

2018 komt eraan! Wat gaat er veranderen op het gebied van duurzaam wonen? Wat worden de trends van het nieuwe jaar? Gaan we het klimaatakkoord halen, worden zonnepanelen gemeengoed, verwarmen we binnenkort zonder gas? Thuiscomfort zoekt het uit...

De duurzame plannen van het nieuwe kabinet

Vanaf januari 2018 gaat kabinet Rutte III pas echt aan het werk. In deze kabinetsperiode gaat er minimaal één kolencentrale dicht. Alle andere centrales volgen later en in 2030 moeten ze allemaal gesloten zijn. Voor huishoudens gaat de belasting op elektriciteit omlaag. Het tarief voor gas gaat juist omhoog.

Eindelijk een klimaatwet

Er komt een klimaatwet. Hiermee gaat een grote wens van D66 en ChristenUnie in vervulling. In deze klimaatwet staan juridisch afrekenbare milieudoelen, zoals het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Het nieuwe kabinet wil onze gaswinning met 1,5 miljard kubieke meter laten dalen de komende jaren. Vooral de vraag naar gas moet flink dalen. De regering wil dan ook dat huishoudens en bedrijven binnen een paar jaar overschakelen op duurzame bronnen. 

Waarom moeten woningen verduurzamen?

Alle Nederlandse huishoudens bij elkaar zijn verantwoordelijk voor ongeveer 10 procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland. De meeste uitstoot van woningen ontstaat door het stoken op aardgas voor verwarming en opwekken van (grijze) energie voor elektrische huishoudelijke apparaten. Om de CO2-uitstoot te verminderen, moeten daarom zoveel mogelijk gebouwen op korte termijn gasloos zijn. 

Isoleren, isoleren, isoleren

Gasloos wonen kan niet zomaar. Een gebouw of woning op een andere manier verwarmen dan met gas, moet eerst goed geïsoleerd worden. Zonder goede isolatie, verliest een woning namelijk teveel warmte en heeft bijvoorbeeld vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp geen zin. De overheid en Milieu Centraal zetten daarom de campagne ‘Energie besparen doe je nu’ op met een complete website waarop u ziet hoe u uw woning isoleert, hoeveel dit (ongeveer) kost en wat het uiteindelijk oplevert. 

€3.000 besparen met een beter energielabel

Energielabel

Wist u dat het aanpakken van uw energielabel groot verschil maakt? Stel: u heeft een G-label en laat uw woning zo verbouwen (door middel van goede isolatie en zonnepanelen op het dak) dat het een A-label krijgt. Daarmee bespaart u bijna 8000 kilogram aan CO2-uitstoot per jaar. Dit staat ongeveer gelijk aan een retourtje Australië. En is dit niet genoeg stimulans: u bespaart ook (afhankelijk van uw huishouden en woning) tot wel €3.000 op uw energierekening. Een energiezuinige woning levert meer op dan welke spaarrekening dan ook. 

All electric wonen

Ongeveer de helft van alle Nederlandse woningen is geschikt om volledig op elektriciteit te draaien (all-electric). Om een woning volledig van het gas te halen, is het van belang dat het hele huis zeer goed geïsoleerd is én dat het dak groot genoeg is voor voldoende zonnepanelen. Verwarming en warm tapwater wordt dan geregeld via een warmtepomp die warmte uit de grond of uit (ventilatie)lucht haalt.

Gert Westland, business development manager duurzaam van Technische Unie ziet deze trend de komende jaren wel doorzetten. "Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen al zonder een gasaansluiting worden opgeleverd. Alle nieuwe gebouwen moeten dan 'BENG' zijn (bijna energie neutraal, red.) Dit is besloten in het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese richtlijn EPBD."

Meer zonnepanelen op de daken

We gaan in 2018 steeds meer daken met zonnepanelen zien. Nu zonnepanelen massaal worden geproduceerd, zijn de subsidies erop vervallen. Door de massaproductie zijn de prijzen namelijk flink gedaald. Zonnepanelen zijn dan ook een populair product geworden, merkt Westland. "Bij Technische Unie hebben we inmiddels een grote voorraad aan zonnepanelen omdat we merken dat er heel veel vraag naar is. Ook LED-verlichting en waterbesparende kranen zijn in trek. Wij denken dat dit in 2018 doorzet. Wellicht dalen straks ook de prijzen van andere duurzame producten zoals warmtepompen en zonneboilers."

Artikel loopt door onder de foto >>

Zonnepanelen op een dak

Investeringen in warmtepompen gaan cv-ketels voorbij in 2018

Warmtepompen worden steeds vaker de norm in nieuwbouwprojecten. Bovendien maakt de ISDE-subsidie een warmtepomp in sommige gevallen voordeliger. Ook passen woningcorporaties vaker warmtepompen toe bij renovatieprojecten. Deze ontwikkelingen dragen bij aan de groei van de verkoopaantallen van warmtepompen in Nederland. Gevolg van het groeiend aantal verkopen is dat de jaarlijkse omzetwaarde stijgt en deze in 2018 voor het eerst de omzetwaarde van cv-ketels in de woningbouw zal overstijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Warmteppompstrategie. In 2018 wordt er naar schatting voor ca. € 250 miljoen aan (hybride) warmtepompen geïnstalleerd, tegenover ca. € 220 miljoen aan HR-ketels. 

Aardwarmte: de vervanger van aardgas?

Aardwarmte is een ander woord voor geothermie. De testen met deze vorm van energiewinning worden waarschijnlijk uitgebreid in 2018. Aardwarmte wordt gehaald uit warmwaterbronnen die zich diep uit de aarde bevinden. Deze 'warmwatervelden' zitten verspreid over heel Nederland. Aardwarmte heeft geen fossiele oorsprong en mits dit op de goede manier wordt ingewonnen, is het eeuwig beschikbaar. Nog een voordeel is dat het winnen van aardwarmte weinig CO2-uitstoot oplevert én dat Nederland onafhankelijk wordt van andere landen wat betreft energie. 

Krijgen we geen aardbevingen van al die boringen?

Frank Schoof, directeur van het Platform Geothermie in Delft denkt van niet, zegt hij in een interview met de Volkskrant. Per boring wordt er namelijk evenveel afgekoeld water terug in de aarde gepompt. Volgens Schoof zijn er dan ook nog nooit verzakkingen bij diepe geothermieprojecten opgetreden. Het Staatstoezicht vindt daarentegen dat de risico's bij het boren naar aardwarmte te vergelijken zijn met die naar gaswinning, zoals in Groningen. Zij adviseert dan ook terughoudendheid met geothermie, omdat het met zijn tien jaar nog in de kinderschoenen staat. 

Bronnen: Gert Westland, business development manager duurzaam van Technische Unie, de Volkskrant, Milieu Centraal, Rijksoverheid

Wat vindt u van de duurzame ontwikkelingen? Vertel het ons op Facebook

Wat brengt 2018 op het gebied van langer zelfstandig thuis wonen?

Partner-informatie

Vul Description in gelinkte pagina