Concentratieverhogend groendak

Uitzicht op een groen dak is beter voor de concentratie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Melbourne. Slechts 40 seconden naar een groen dak kijken heeft al een positieve invloed op de concentratie.

Studenten die naar een groendak kijken, presteren beter

De Australiërs hebben het onderzoek uitgevoerd onder 150 studenten. Tijdens de test moesten de studenten naar een scherm kijken waarop getallen voorbij flitsten. Daarbij moesten ze op een knop drukken, tenzij het cijfer 3 in beeld was. Halverwege de test kregen de studenten 40 seconden pauze. De helft mocht daarbij naar een groendak kijken, de andere helft naar een kaal betonnen dak.

Minder fouten, hogere concentratie

Na de pauze bleek dat de studenten die naar het groene dak hadden gekeken, veel beter presteerden. Ze maakten minder fouten en waren een stuk geconcentreerder dan de studenten die naar het betonnen dak hadden gekeken. Het was al bekend dat ‘micro-pauzes’ de concentratie bevorderen, maar in combinatie met een ‘groen’ moment blijkt dat volgens de onderzoekers nog effectiever. De onderzoekers willen nu gaan testen of mensen ook behulpzamer en creatiever worden van een groene werkomgeving.

Bevordert een groene werkomgeving de creativiteit?

Duurzaam 

De voordelen van groendak zijn legio: Het is duurzaam, de plantjes zien er elk seizoen anders uit, het dak absorbeert fijnstof en tempert geluid. Daarnaast zorgt het voor verkoeling en verlengt een groendak de levensduur van de bestaande dakbedekking. In veel steden geldt bovendien een subsidieregeling voor de aanschaf van een groendak. Het resultaat van het onderzoek voegt nu dus nog een voordeel toe aan de toepassing van een groen dak.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt