Gouden combinatie: dynamisch energiecontract met zonnepanelen

910255508

Door de stijgende én dalende energieprijzen is een vast energiecontract niet per sé heel gunstig. Zeker niet als je zelf zonnepanelen op het dak hebt liggen. En toen was daar het dynamisch energiecontract. Ja, het bestaat al een hele tijd, maar de populariteit ervan neemt nu wel toe. Waarom is dat zo en waarom is zo'n contract juist met zonnepanelen super handig? 

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract, ook wel een flexibel of variabel energiecontract genoemd, is een type contract waarbij de prijs van elektriciteit op de energiemarkt in real-time wordt gevolgd. Traditionele energiecontracten werken meestal met vaste tarieven gedurende een bepaalde contractperiode, bijvoorbeeld één jaar. In tegenstelling hiermee kunnen dynamische energiecontracten variëren op basis van de fluctuerende prijzen op de energiemarkt, die dagelijks of zelfs per uur kunnen veranderen.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract werkt op basis van de spotmarkt voor elektriciteit. De spotmarkt is waar elektriciteitsleveranciers hun energie inkopen tegen de actuele marktprijs. De prijs op de spotmarkt kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, weersomstandigheden, productiekosten en regelgeving.

Met een dynamisch energiecontract wordt de prijs die je als consument betaalt, direct gekoppeld aan de actuele prijs op de spotmarkt. Dit betekent dat jouw energietarief kan fluctueren op basis van de marktomstandigheden. In sommige gevallen kunnen energieprijzen tijdens piekuren hoger zijn, terwijl ze tijdens daluren lager zijn.

Voordelen voor zonnepaneelbezitters

Voor huiseigenaren die zonnepanelen hebben geïnstalleerd, kan een dynamisch energiecontract verschillende voordelen bieden:

  1. Eigen energieproductie benutten: Met een dynamisch energiecontract kun je profiteren van de hoge spotmarktprijzen door overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit kan resulteren in een financiële vergoeding of krediet op je energierekening.

  2. Flexibiliteit: Als je zonnepanelen hebt en weet dat je overdag meer stroom produceert, kun je proberen je energieverbruik te verschuiven naar momenten waarop de energieprijs lager is. Door het gebruik van huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines, drogers of vaatwassers, te plannen tijdens daluren, kun je mogelijk geld besparen op je energiekosten.

  3. Bewust energieverbruik: Het gebruik van een dynamisch energiecontract maakt je bewuster van je energieverbruik en moedigt aan om efficiënter met energie om te gaan. Wanneer je merkt dat de energieprijzen hoog zijn, kun je proactief maatregelen nemen om je verbruik te verminderen en zo kosten te besparen.

  4. Duurzaamheid: Het stimuleren van flexibele energiecontracten kan de groei van hernieuwbare energiebronnen bevorderen. Zonnepanelen en andere groene energiebronnen worden aangemoedigd, omdat ze een directe impact hebben op de energieproductie en helpen de CO2-uitstoot te verminderen.

Salderen straks niet meer mogelijk

Als je nu je stroom teruglevert aan het net krijg je nog een vergoeding en is salderen zelfs gunstig. Maar daar komt verandering in. Het wordt steeds drukker op het energienet en daar is het nog niet op voorbereid. Soms is het zelfs zo druk dat zonnepanelen automatisch worden uitgeschakeld zodra ze gaan terugleveren. 
 
Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven daarom stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan het helemaal niet meer. De opgewekte stroom moet je dus zelf gaan gebruiken. Maar hoe doe je dat?

Zelf opgewekte stroom direct gebruiken

Allereerst moet je proberen je opgewekte energie zoveel mogelijk direct te gebruiken. De meeste energieleveranciers met een dynamisch contract bieden een app aan waarin je precies ziet hoeveel stroom er momenteel wordt opgewekt en hoe duur het is om op dat moment stroom af te nemen. Ook bij de aanschaf van je zonnepanelen krijg je vaak een app waarin je kunt zien hoeveel stroom je zelf opwekt. Begin dus met inzicht krijgen in wat je opwekt. Wek je overdag de meeste stroom op, zet dan bijvoorbeeld de wasmachine, droger of vaatwasser aan. Gebruik die energie! 

Stroom opslaan voor later gebruik 

Heb je alsnog stroom over die je niet direct kunt inzetten? Dan kun je het opslaan. Een thuisbatterij is een apparaat dat elektriciteit kan opslaan die door zonnepanelen wordt geproduceerd. Ook kun je ervoor kiezen om de extra stroom op te slaan in een thermische batterij, ook wel een warmtebatterij genoemd. Deze kan warmte opslaan in plaats van elektriciteit. Zo wordt de extra stroom gebruikt voor bijvoorbeeld het warm tapwater. 

Voordelen van energieopslag ten opzichte van salderen

  1. Eigen energiegebruik maximaliseren: Met een thuisbatterij of thermische batterij kun je de energie die je overdag opwekt, maar op dat moment niet verbruikt, opslaan voor later gebruik. Hierdoor maximaliseer je je eigen energiegebruik en hoef je minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet op momenten dat je zonnepanelen minder of geen energie produceren, zoals 's nachts of op bewolkte dagen.

  2. Hogere energie-efficiëntie: In vergelijking met salderen, waarbij je overtollige energie aan het net teruglevert, behoud je met een thuisbatterij of thermische batterij de energie die je hebt opgewekt. 

  3. Onafhankelijkheid van de salderingsregeling: Als deze regeling wordt afgebouwd of niet langer geldt, kan energieopslag met een batterij een aantrekkelijk alternatief zijn om te voorkomen dat je minder terugkrijgt voor je overschot aan opgewekte energie.

  4. Energiebehoud tijdens stroomuitval: Met een thuisbatterij kun je jouw eigen energievoorziening handhaven tijdens stroomuitval. Dit is vooral handig in gebieden waar stroomuitval vaker voorkomt of in noodsituaties. Je kunt essentiële apparaten blijven gebruiken, zoals verlichting, koelkasten en communicatieapparatuur.

Nog geen zonnepanelen?

Heb je nog geen zonnepanelen maar wil je deze wel? Op onze website kun je verschillende installatiebedrijven in jouw regio vinden die zonnepanelen installeren. Deze vind je hier>>

Zonnepanelen laten installeren?

Zelf opgewekte stroom gebruiken voor warm water in huis?