Blote voeten op een kleed met vloerverwarming

De populariteit van vloerverwarming neemt in snel tempo toe. Het biedt maximaal comfort, is onderhoudsvriendelijk en vormt een duurzaam alternatief voor een systeem met radiatoren. Vloerverwarming is vrijwel onzichtbaar en kan onder vrijwel ieder type vloer worden aangelegd. Het is zelfs mogelijk vloerverwarming aan te leggen over een bestaande vloer. 

Vloerverwarming: vloeistofgevuld systeem of elektrisch?

Zo werkt vloerverwarming

Vloerverwarming maakt van de vloer in feite een groot cv-element. Warmte wordt vanaf een centraal punt de vloer ingelaten en afgegeven aan de omgeving. Zo ontstaat er een gelijkmatig verwarmde ruimte, zonder koude plekken.

Er zijn vloerverwarmingssystemen die gebruikmaken van vloeistofgevulde of elektrische leidingen.

Lopen op een warme vloer

Vloeistofgevuld systeem: verwarmen én koelen

Vloeistof (vaak een mix van water en antivries) wordt rondgepompt door dunne buizen die in een fijnmazig netwerk overal onder de vloer gelegd zijn. Vanaf een centraal punt wordt warme vloeistof het systeem ingepompt, aan de andere kant komt de (koelere) vloeistof het systeem weer uit.

Een vloeistofgevulde vloerverwarming kan worden gebruikt om een woning te verwarmen in de winter, maar ook om ’s zomers te koelen.

Dame zit op een stenen vloer

Elektrisch systeem: minimale dikte benodigd

Dit type vloerverwarming werkt met weerstandswarmte die wordt opgewekt in elektrische leidingen. De leidingen liggen op een vergelijkbare wijze onder de vloer gedrapeerd als bij een vloeistofgevuld systeem.

Vloerverwarming met elektrische leidingen neemt iets minder ruimte in beslag als een vloeistofgevuld systeem. Om die reden wordt deze oplossing vaker gekozen wanneer er vloerverwarming wordt aangelegd over een bestaande vloer. De extra vloerdikte die benodigd is, is circa 2 centimeter.

Elektrische vloerverwarming kan alleen gebruikt worden om een ruimte op te warmen, niet om te koelen.

Voorbeeld van vloerverwarming

Veilig systeem

Omdat het verwarmde oppervlakte zo groot is, hoeft er met vloerverwarming minder te worden verwarmd dan bij een radiator. De vloertemperatuur is met vloerverwarming maximaal 2-3 graden warmer dan de gewenste ruimtetemperatuur. U kunt zich dus nooit branden aan gloeiend hete verwarmingselementen.

Vloerverwarming zorgt er bovendien voor dat een natte vloer, die bijvoorbeeld net gedweild is, snel opdroogt. Hiermee neemt de kans op uitglijden af. En mocht u onverhoopt toch ten val komen, stoot u zich in elk geval niet aan de scherpe randen van een metalen verwarmingselement.

Duurzaam alternatief

Warmte stijgt op. Met traditionele radiatoren betekent dit dat de lucht recht boven het verwarmingselement veel warmer aanvoelt dan de lucht in de rest van de ruimte. Er wordt op die manier asymmetrisch verwarmd, wat ongunstig is voor de gevoelstemperatuur in een ruimte.

Met vloerverwarming wordt de warmte evenredig verdeeld over de gehele ruimte. Dit betekent uiteindelijk dat u met minder energieverbruik het zelfde resultaat bereikt als met een systeem met cv-elementen.

Stralingswarmte ideaal voor astma- en COPD-patiënten

Speciaal voor mensen met luchtwegziektes of -allergieën kan vloerverwarming een uitkomst bieden. In tegenstelling tot convectiewarmte – afkomstig van radiatoren – wordt er bij vloerverwarming geen lucht in beweging gezet. Hierdoor leiden de in lucht aanwezige pollen en andere deeltjes minder snel tot luchtwegirritatie of luchtweggerelateerde aandoeningen.

De sleutel tot succesvolle aanleg van vloerverwarming

  • Vloerverwarming kan worden aangelegd in een betonnen vloer, onder een tegelvloer, maar ook onder b.v. tapijt, hout of linoleum. Zorg dat u een definitieve keuze voor de vloerbedekking maakt voor u een vloerverwarmingsofferte aanvraagt.
  • Weet ook welk niveau van isolatie u wenst voor de ruimte waarin vloerverwarming wordt aangelegd.
  • Laat het systeem aanleggen door een ervaren partij, aanpassingen doorvoeren in een eenmaal aangelegd systeem zijn kostbaar en kan ertoe leiden dat uw vloer opnieuw gelegd moet worden.

Onderhoudsvrij

Een eenmaal aangelegde vloerverwarming behoeft in principe nauwelijks onderhoud. Mits goed geplaatst komt er bij het gedeelte onder de grond helemaal geen onderhoud kijken. Zaken die mogelijk wél onderhoud behoeven (cv-ketel, thermostaat, warmtepomp, aansluitingen) dienen zo geplaatst te worden dat deze bereikbaar zijn voor een monteur.

Zo kunt u vloerverwarming óók gebruiken

Bij vloerverwarming denken we meestal aan ruimtes met grote vloeroppervlakten, zoals de woon- en badkamer. Er zijn echter volop andere mogelijkheden om het comfort thuis te verhogen door middel van verwarming. Wat dacht u van:

Buitenverwarming

Een sneeuwvrije stoep zorgt ’s winters voor een veilige entree van uw woning

Spiegelverwarming

Nooit meer een beslagen spiegel in de badkamer

Kleedverwarming

Vindt u een compleet verwarmde vloer teveel van het goede? Verwarm dan specifiek een kleed of een deel van de vloer.

Handdoekverwarming

Droog u na het douchen af met een heerlijke warme handdoek

Muurverwarming

Waarom zou je vloerverwarming alleen horizontaal gebruiken? Een warme muur naast de douche of een verwarmd hoofdeinde van uw bed biedt volop wooncomfort.

Bedien de verwarming met uw smartphone

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt

Vrijblijvend, deskundig advies