Regenwater, we hebben er genoeg van in ons land. Met enige regelmaat gaat het flink tekeer buiten. De gemeente is verantwoordelijk voor het aanpassen van rioolstelsels, zodat ze de toevoer van het regenwater beter aankunnen. Wat kunt u doen om uw huis voor te bereiden op typisch Hollandse buien?
Oplossingen voor regenwater in en rondom uw huis
Van binnen naar buiten en van onder naar boven kunt u met kleine aanpassingen regenwater goed afvoeren. Denkt u eens aan uw dak, de dakgoten, tuintegels, drempels, pompen en ventilatie. Ook kunt u een stuk duurzamer omgaan met uw leidingwater, als u regenwater opvangt voor eigen gebruik.
Onder straatniveau
Voor een ruimte in huis die onder straatniveau ligt, kan regenwater een probleem vormen. Heeft u een kelder of souterrain? Plaats drempels om te voorkomen dat er water binnenloopt en zorg ervoor dat deuren, ramen en kozijnen waterdicht zijn. Heeft u een kruipruimte in huis? Dan kan een pomp om water af te voeren een goed idee zijn.
Aansluiting op het riool
Bij hevige regenval kunnen oude rioleringen overbelast raken door het vele regenwater. Rioolwater dat omhoog komt in het toilet, de douche of de gootsteen kunt u verhelpen door een terugslagklep te installeren in de aansluitleiding. Ook een pomp met beveiliging tegen terugstroming kan hier een passende oplossing zijn.
Rattenplagen ontstaan bij werk aan rioleringen
Met veel regenval staat het water soms hoog in uw toiletpot. Woont u in een grote stad, dan heeft u kans dat u straks ook nog eens oog in oog staat met een harig schepsel in de pot. In grote steden komen namelijk nogal eens rattenplagen voor. Dit komt door de vele verbouwingen en aan werk aan rioleringen en bestrating. Door deze verbouwingen verdwijnen de schuilplaatsen van de ratten en moeten ze op zoek naar een nieuwe plek om water en voedsel te vinden. Ratten zijn excellente zwemmers en voelen zich dan ook snel thuis in het riool.
Een terugslagklep voorkomt dat een rat uw toilet bereikt
Gelukkig zitten in bijna alle riolen terugslagkleppen of keerkleppen die ervoor zorgen dat er geen ratten in het riool komen. Echter, bij veel oude huizen en -buurten zijn nog geen terugslagkleppen geïnstalleerd. Gelukkig kunt u ook zelf een 'rattenklep' in uw riolering laten installeren. Deze houdt niet alleen de ratten tegen, maar ook nare geurtjes van buitenaf. Voordat u zover bent: kijk voortaan eerst goed in de pot voor u gaat zitten...
Ventileer voldoende
Hoewel u er goed aan doet de deuren, ramen en kozijnen waterdicht te maken, betekent dit niet dat het huis hermetisch afgesloten moet worden als het regent. Ventilatie zorgt ervoor dat er schone, frisse lucht door uw huis heen stroomt, waardoor ook vocht wordt afgevoerd. Koken, wassen en onze eigen adem bevatten immers ook vocht en zonder ventilatie heeft u meer kans op vocht- en schimmelplekken.
Dakisolatie
Uw dak isoleren kan op verschillende manieren. Zo kunt u kiezen voor een groen dak, waarbij de planten ook een buffer vormen voor het regenwater. Een andere oplossing is een waterdak, dan blijft er met opzet een laag water op het dak staan ter verkoeling in de zomer. In beide gevallen is een waterdichte laag op het dak noodzakelijk.
Regenpijp en goten
Al het regenwater dat op uw dak valt, wordt afgevoerd via de goten en regenpijp. Als deze verstopt zijn door bladeren of ander vuil, dan kan dat nare lekkages opleveren. Schade die door verstopte goten of regenpijpen wordt veroorzaakt, is niet gedekt door de verzekering. Kijk daarom regelmatig de afvoer na en controleer of de pijp nog goed is aangesloten op de goot. U kunt ook kiezen voor een bladvanger in de goot, zodat het water gemakkelijk wegloopt en schoonmaken een stuk gemakkelijker wordt.
Regenwater opvangen
Regenwater is schoon water en hoort eigenlijk niet thuis in het riool. Vang daarom regenwater op, dat ontlast het riool en helpt u leidingwater te besparen. De auto wassen en de tuin water geven kan ook heel goed met regenwater. Met de juiste systemen kunt u zelfs regenwater gebruiken voor uw toilet of wasmachine.
Waterafvoer in de tuin
Ook uw tuin verdient aandacht als het om regenwater gaat. Tuintegels laten water slecht weglopen. Leg daarom gootjes aan, zorg voor brede voegen of kies voor waterdoorlatende materialen. U kunt natuurlijk ook kiezen voor veel groen in de tuin. Niet alle planten kunnen goed tegen grote hoeveelheden water en een vochtige ondergrond. Let daarom goed op welke delen van uw tuin vochtiger zijn.