We maken allemaal gebruik van slimme hulpmiddelen in huis. Zo kunnen we ons leven niet meer voorstellen zonder tv, computer en social media. Misschien ben je ook al helemaal gewend aan een videodeurbel bij de voordeur of een slimme thermostaat. Soms zijn we zo gewend om die systemen in huis te hebben, dat we nog wel eens vergeten dat ze ook digitaal beveiligd moeten zijn.
Van wachtwoorden tot inbraakbeveiliging, zo zit je er veilig bij
Natuurlijk heb je met goede sloten, stevige deuren en voldoende verlichting geïnvesteerd in inbraakpreventie bij jou thuis. Maar wat heb je geregeld om je digitale systemen te beschermen tegen misbruik van buitenaf? Een paar simpele stappen helpen je al verder.
1 – Verander je wachtwoord regelmatig
Je hebt waarschijnlijk in de loop der tijd heel wat wachtwoorden verzameld. Voor je computer, voor je e-mailadres(sen), voor je WiFi-netwerk en voor andere internetaccounts zoals Facebook of Instagram. Ook rondom ke voordeur heb je misschien wel codes ingesteld, denk maar aan een alarminstallatie, een sleutelkluis of toegangsslot. Verander deze wachtwoorden en codes met regelmaat. Mocht iemand onterecht je wachtwoord hebben bemachtigd, dan kun je 'm een stap voor zijn met een nieuw wachtwoord.
Een wachtwoordmanager maakt wachtwoordbeheer veilig en makkelijk, mede door een wachtwoord voor elke website te onthouden. Ook helpt een wachtwoordmanager bij het verzinnen van sterke wachtwoorden. Op https://www.vpngids.nl/wachtwoordmanagers/ kun je alles lezen omtrent wachtwoordmanagers.
2 – Beveilig je smartphone en tablet
Handig toch, dat je direct je telefoon of tablet kunt gebruiken? Al snel vergeet je op hoeveel apps e standaard staat ingelogd. Met een toegangscode bescherm je je persoonlijke gegevens op het apparaat of op een specifieke app. Of denk aan een app die je telefoon lokaliseert bij diefstal. Natuurlijk ook erg handig als je je mobieltje bent kwijtgeraakt.
3 – Maak niet zomaar contact met elk WiFi-netwerk
Het beste is om contact te maken met WiFi-netwerken die je kent, bijvoorbeeld bij je thuis of bij mensen die je goed kent. Als WiFi-netwerken openbaar zijn, weet je namelijk niet wie er bij jouw gegevens kan komen. Als je eigen netwerk naar behoren is ingesteld, kun je met een gerust hart de slimme systemen bij je thuis aansluiten.
Vooral van mensen die verre reizen maken, is bekend dat zij op het vliegveld in den vreemde inloggen, om vervolgens via dat netwerk gehackt te worden. Denk niet dat de naam van het netwerk daarbij uitkomst biedt. Ook criminelen kunnen netwerken aanmaken met namen als: Free Travelers Wifi of Aiport Wifi.
4 – Bedenk goed wat je deelt op internet
Helaas gebeurt het nog te vaak: mensen die op sociale media vertellen dat ze op vakantie gaan, inclusief data en adres. Dat is natuurlijk een uitnodiging voor inbrekers om een bezoekje aan hun huis te brengen. Wees daarom voorzichtig met het delen van informatie rondom je vakantie, uitje of adres en scherm je profiel af. Je kunt beter vaag blijven over de duur van je tripje en de buren of familie vragen een oogje in het zeil te houden. Geef ook nooit persoonlijke gegevens af via de e-mail of en publique op sociale media.
5 – Weet wie er voor de deur staat
Digitale systemen moet je enerzijds goed inrichten om ze veilig te houden. Anderzijds kunnen ze ook een aanvulling vormen op je veiligheid in en rondom het huis. Een deurstation met intercom en video laat je zien wie er voor de deur staat, al dan niet terwijl je thuis bent. En met camerabeveiliging zie je wat er zich binnen en buiten jouw woning afspeelt.
6 – Zorg dat je alarm kunt slaan
Mocht je in een situatie terechtkomen dat je hulp nodig hebt, ook dan is het prettig te weten dat je op de techniek in huis kunt rekenen. Het alarmsysteem in huis is een voorbeeld dat haast iedereen wel kent. Niet alleen beveiliging, maar ook gezondheidsrisico’s heb je beter in de hand met een paniekknop of een persoonsalarm.
Wat past er bij jou?
Elk huis en elke situatie is anders en vraagt om een eigen aanpak. Twijfel je wat voor jou de beste keuze is of wil je meer weten over een aanpassing in jouw woning, dan denkt de Thuiscomfort-partner graag met je mee.