In 6 stappen uw huis ook digitaal beveiligen

Mevrouw stelt haar huisalarm in.

We maken allemaal gebruik van slimme hulpmiddelen in huis. Zo kunnen we ons leven niet meer voorstellen zonder tv, computer en Facebook. Misschien bent u ook al helemaal gewend aan een videotelefoon bij de voordeur of een slimme thermostaat. Soms zijn we zo gewoon om die systemen in huis te hebben, dat we nog wel eens vergeten dat ze ook digitaal beveiligd moeten zijn. 

Van wachtwoorden tot inbraakbeveiliging, zo zit u er veilig bij

Natuurlijk heeft u met goede sloten, stevige deuren en voldoende verlichting geïnvesteerd in inbraakpreventie bij u thuis. Maar wat heeft u geregeld om uw digitale systemen te beschermen tegen misbruik van buitenaf? Een paar simpele stappen helpen u al verder.

1 – Verander uw wachtwoord regelmatig

U hebt waarschijnlijk in de loop der tijd heel wat wachtwoorden verzameld. Voor uw computer, voor uw e-mailadres(sen), voor uw WiFi-netwerk en voor andere internetaccounts zoals Facebook. Ook rondom uw voordeur heeft u misschien wel codes ingesteld, denk maar aan een alarminstallatie, een sleutelkluis of toegangsslot. Verander deze wachtwoorden en codes met regelmaat. Mocht iemand onterecht uw wachtwoord hebben bemachtigd, dan kunt u hem of haar een stap voor zijn met een nieuw wachtwoord. Tips over sterke wachtwoorden vindt u bij Wachtwoord Bewust

2 – Beveilig uw smartphone en uw tablet

Handig toch, dat u direct uw telefoon of tablet kunt gebruiken? Al snel vergeet u op hoeveel apps u standaard staat ingelogd. Met een toegangscode beschermt u uw persoonlijke gegevens op uw apparaat of op een specifieke app. Of denk aan een app die uw telefoon lokaliseert bij diefstal. Natuurlijk ook erg handig als u uw telefoon bent kwijtgeraakt.

3 – Maak niet zomaar contact met elk WiFi-netwerk

Het beste is om contact te maken met WiFi-netwerken die u kent, bijvoorbeeld bij u thuis of bij mensen die u goed kent. Als WiFi-netwerken openbaar zijn, weet u niet wie er bij uw gegevens kan komen. Als uw eigen netwerk naar behoren is ingesteld, kunt u met een gerust hart de slimme systemen bij u thuis aansluiten.

Vooral van mensen die verre reizen maken, is bekend dat zij op het vliegveld in den vreemde inloggen, om vervolgens via dat netwerk gehackt te worden. Denk niet dat de naam van het netwerk daarbij uitkomst biedt. Ook criminelen kunnen netwerken aanmaken met namen als: Free Travelers Wifi of Aiport Wifi.

4 – Bedenk goed wat u deelt op internet

Helaas gebeurt het nog te vaak: mensen die op sociale media vertellen dat ze op vakantie gaan, inclusief data en adres. Dat is natuurlijk een uitnodiging voor inbrekers om een bezoekje aan hun huis te brengen. Wees daarom voorzichtig met het delen van informatie rondom uw vakantie, uitje of adres en scherm uw profiel af. U kunt beter vaag blijven over de duur van uw tripje en de buren of familie vragen een oogje in het zeil te houden. Geef ook nooit persoonlijke gegevens af via de e-mail of en publique op sociale media.

5 – Weet wie er voor de deur staat

Digitale systemen moet u enerzijds goed inrichten om ze veilig te houden. Anderzijds kunnen ze ook een aanvulling vormen op uw veiligheid in en rondom uw huis. Een deurstation met intercom en video laat u zien wie er voor de deur staat, al dan niet terwijl u thuis bent. En met camerabeveiliging ziet u wat er zich binnen en buiten uw woning afspeelt.

6 – Zorg dat u alarm kunt slaan

Mocht u in een situatie terechtkomen dat u hulp nodig heeft, ook dan is het prettig te weten dat u op de techniek in huis kunt rekenen. Het alarmsysteem in huis is een voorbeeld dat haast iedereen wel kent. Niet alleen beveiliging, maar ook gezondheidsrisico’s heeft u beter in de hand met een paniekknop of een persoonsalarm.

Wat past er bij u?

Elk huis en elke situatie is anders en vraagt om een eigen aanpak. Twijfelt u wat voor u de beste keuze is of wilt u meer weten over een aanpassing in uw woning, dan denkt de Thuiscomfort-partner graag met u mee.