Is er bij u ingebroken? Wees dan extra alert, want boeven keren vaak terug naar hetzelfde adres. Soms zelfs binnen een jaar! Dat gaat u niet nog eens overkomen, toch? Hoe voorkomt u (nog) een inbraak...
Eerder ingebroken? Een inbreker weet nu precies wat hij bij u kan halen...
Nadat er ingebroken is, volgt bij één op de twaalf woningen opnieuw een inbraak binnen een jaar. Dit constateert het Verbond van Verzekeraars uit een eigen onderzoek. De verzekeringsbranche vermoedt dat dezelfde daders deze herhaalinbraak plegen. De boef weet precies wat er te halen valt en kent de zwakke plekken van de woning. Hij neemt opnieuw de gok.
Onveilig in uw eigen huis
Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars zegt dat hij onder meer via Slachtofferhulp Nederland weet dat inbrekers regelmatig tweemaal toeslaan. De impact op slachtoffers is dan ook heel groot. Meerdere inbraken zijn funest voor het veiligheidsgevoel van een bewoner. U voelt zich immers niet meer veilig in uw eigen huis.
Een inbraak? Dat overkomt u toch niet?
In Nederland worden ongeveer 65.000 inbraken per jaar gepleegd. Dat zijn bijna 180 inbraken per dag! De meeste woningen zijn helaas niet 100 procent inbraakveilig. En de meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Dit betekent dat de inbraak helemaal niet zorgvuldig is gepland en vooral voorkomt bij huizen die er 'onbeveiligd' uitzien.
Hoe goed beveiligd is uw huis? Doe hier de inbraakpreventietest van Stichting NIPW.
10 boefprooftips van Thuiscomfort:
- Zorg voor goede sloten op uw deuren en ramen, met eventueel inbraakstrips. Doe uw deuren en ramen (waar een potentiële inbreker doorheen past) op slot wanneer u gaat slapen.
- Leg nooit uw sleutel onder een deurmat of bloempot. Een beetje inbreker zal daar eerst gaan kijken, voordat hij de boel openbreekt. Leen uw huissleutels ook niet zomaar uit en maak er niet te veel kopieën van. Onthoud ook goed aan wie u uw huissleutel geeft, want een kopie is snel gemaakt!
- Wanneer u uw huis verlaat – al is het maar voor een paar minuten – zorg er dan voor dat u al uw deuren en ramen goed sluit.
- Om inbrekers af te schrikken wanneer u niet thuis bent, is het belangrijk om een paar lichten aan te laten. Dit regelt u gemakkelijk met een tijdschakelaar.
- Wanneer er een raampje in uw voordeur zit, is het van belang dat u geen sleutels in uw voordeur laat zitten. Een inbreker tikt dit raam namelijk gemakkelijk in en draait zo de deur van het slot.
- Laat uw vuilniscontainers en (bijvoorbeeld) ladder of tuinmeubilair nooit buiten staan. Hier maakt een inbreker dankbaar gebruik van en klimt dan zo naar uw bovenverdieping of over de schutting.
- Wees discreet op social media en zet uw vakantieplannen met datum nooit online. Inbrekers zien dit ook en weten dan precies wanneer ze moeten toeslaan!
- Wanneer u op vakantie bent, is het belangrijk dat uw huis een bewoonde indruk maakt. Laat iemand uw post verzorgen, de tuin eventueel onderhouden en regel een tijdschakelaar voor uw lichten. Ook kunt u uw buren vragen een oogje in het zeil te houden.
- Wanneer u een schuur of garage heeft waar u gereedschap in bewaart, is het van belang dat ook deze goed beveiligd is. Zorg voor een goed slot en berg uw gereedschap altijd op. Een handige inbreker weet precies hoe hij deze tools kan inzetten bij een woninginbraak.
- Als u waardevolle spullen heeft, is een kluis onmisbaar. Komt de inbreker toch binnen, dan zijn uw waardevolle spullen dankzij de kluis een extra hindernis die wellicht niet wordt overwonnen. Extra voordeel van een kluis: deze is vaak ook brandwerend. Win-win!
Wilt u weten of er in uw buurt veel wordt ingebroken?
Op de website politie.nl ziet u onder het kopje ‘Mijn buurt’ waar en wanneer er in uw buurt is ingebroken.
Uw huis ook boefproef maken?
Neem voor beveiliging op maat contact op met de Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt >>