vloer

De vloerverwarming die er toch al ligt gebruiken om je huis of appartement te koelen. Dat heerlijke vooruitzicht lijkt veel bezitters van moderne verwarmingsinstallaties wel wat. Maar wat is hiervoor nodig? Kan ieder vloerverwarmingssysteem zonder meer vloerkoeling aan? Zijn er technisch aanpassingen nodig? Waarop moet u allemaal letten?

6 vragen & antwoorden over vloerkoeling

Thuiscomfort zet de belangrijkste vragen én antwoorden over koelen met vloerverwarming op een rij.

Vraag 1: Kan ieder vloerverwarmingssysteem koelen?

Dit is helaas niet het geval. Een standaard vloerverwarming is aangesloten op de cv-ketel. Om te koelen is een vloeistoftemperatuur nodig die ligt ónder de omgevingstemperatuur. Die lage temperatuur wordt met een cv-ketel niet gehaald. Wanneer het in huis bijvoorbeeld 30-35 graden Celcius is, is het water in de cv-installatie óók zo warm. Dit gaan rondpompen, lost niets op.

Vraag 2: Welke aanpassing in de vloerverwarming is er nodig om te koelen?

Met een grondgebonden warmtepomp is het mogelijk een temperatuur te creëren die enkele graden onder de luchttemperatuur in huis ligt – ideaal is 5-8 graden onder de huidige ruimtetemperatuur. Door middel van het sturen van kleppen en pompen, wordt koele vloeistof uit dieper gelegen aardlagen door het vloerverwarmingssysteem gestuurd.

Vraag 3: Wat is er naast een warmtepomp nodig?

Naast de koudebron is het noodzakelijk om te laten kijken naar de regelunit en de in de vloer verwerkte slangen. Een dichte patroon van de leidingen wordt geadviseerd voor vloerkoeling. De overcapaciteit die die oplevert voor de vloerverwarming, moet worden gecompenseerd door de regelunit.

Vraag 4: Ik heb wel eens gehoord dat er bij vloerkoeling condensvorming kan optreden?

Wanneer de temperatuur van de vloerkoeling te laag wordt ingesteld, kan de vloer onprettig voelen om op te lopen. Tevens bestaat dan de kans op condensvorming. Let hier extra op als u een parketvloer heeft! Hout kan niet goed tegen water en de kans bestaat dat de planken kromtrekken.

Vraag 5: Wat is passief koelen?

Om condensvorming te voorkomen wordt de temperatuur van de vloerverwarming automatisch afgestemd op de luchttemperatuur. Dit wordt passief koelen genoemd.

Bijvoorbeeld: als het in huis 25 graden is, moet de temperatuur in de vloerverwarming minimaal 21 graden zijn. (Deze verhouding kan verschillen als gevolg van de luchtvochtigheid).

Vraag 6: Wat is topkoeling?

Koele lucht daalt, warmte lucht stijgt op. Om optimaal te koelen, laat u een apart koelsysteem in het plafónd verwerken. Op die manier lukt het vaak om meer te koelen dan met vloerkoeling.

Vraag een specialist

Wilt u uw huidige vloerverwarmingssysteem geschikt laten maken voor vloerkoeling? Of wilt u een nieuw systeem laten aanleggen dat kan verwarmen én koelen? Neem contact op met de specialist in de buurt. 

Vraag een offerte aan bij de specialist

Koelen met vloerverwarming, heerlijk!

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt