Kant-en-klare mantelzorgwoning in de tuin

PasAan mantelzorgwoning

Een huisje, speciaal geschikt als woning voor iemand die zorg nodig heeft. In steeds meer Nederlandse achtertuinen worden tijdelijk mantelzorgwoningen neergezet, voor een vader of moeder op leeftijd of een ziek of gehandicapt kind dat op zichzelf wil wonen. Zo is zorg onder handbereik, maar kunnen alle betrokkenen toch hun eigen leven leiden. PasAan uit Den Bosch heeft inmiddels tientallen mantelzorgwoningen geplaatst. 

Professionele voorzieningen

Arie van der Wijst van PasAan: “Mensen willen niet in een verpleeghuis belanden. Door te kiezen voor een mantelzorgwoning, worden zij geholpen door familie in combinatie met professionele zorgverleners, zoals bijvoorbeeld de thuiszorg. De reistijd van de mantelzorgers neemt zo af en zorgbehoevenden hebben bekenden om zich heen. Dat is voor iedereen positief.

In de woning kunnen voorzieningen worden aangebracht op het niveau van een verpleegtehuis. Uiteraard zijn zij brandveilig en heerst er een aangenaam binnenklimaat. Onze mantelzorgwoningen worden elders gebouwd, volgens de specificaties van de klant, en daarna binnen een dag geplaatst. Ook zijn zij snel weer te verwijderen, als de klant dit verlangt.”

Interieur mantelzorgwoning

Soepelere regelgeving

Per 1 november 2014 gelden er nieuwe regels voor het plaatsen van mantelzorgwoningen. Arie van der Wijst: “Mantelzorgwoningen mogen nu vergunningsvrij gebouwd worden. Uitzonderingen zijn woningen van meer dan 100 m2, woningen in de voortuin of als de achtertuin te vol wordt. PasAan adviseert haar klanten hier uiteraard over. Samen met mijn collega’s Peter Veldhuijzen en Ruud Dirkse beschikken we over meer dan 10 jaar  ervaring met dit onderwerp. Het is niet de eerste keer dat wij een mantelzorgwoning plaatsen.”

Mantelzorgwoning-basis of -comfort

PasAan biedt haar klanten de keuze uit twee basistypen mantelzorgwoningen. Mantelzorgwoning-basis is een prima, maar eenvoudige woning. De klant bepaalt zelf de keuken, afwerking, voorzieningen en het verwarmings- of koelsysteem. Mantelzorgwoning-comfort is zoals de naam aangeeft voorzien van veel comfort en voorzieningen. Arie van der Wijst: “Elke klant heeft zijn eigen wensen. Wij hebben mantelzorgwoningen gebouwd voor een echtpaar uit Friesland dat bij hun dochter in Tiel wilde wonen. Maar ook voor een mevrouw die de mantelzorgwoning in de tuin van haar dochter nu huurt van de woningbouwcorporatie. Voor een mevrouw met dementie die bij haar zoon wilde wonen. Voor een mevrouw die haar woning verkocht aan haar dochter en nu in de tuin woont. En voor een dochter met de taai-slijm-ziekte, die samen met haar vriend nu tussen haar ouders en schoonouders inwoont, in het gemeenteplantsoen. Door de keuzes die PasAan gemaakt heeft zijn onze mantelzorgwoningen goed herplaatsbaar en waardevast. ”

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt