Langer zelfstandig thuis wonen? Sta vaker op uit uw luie stoel!

Luie hond met sigaar en glas cognac

Vaker opstaan uit uw stoel, zorgt ervoor dat u langer zelfstandig kunt thuis wonen. Dit stelt Rob van Lummel in zijn proefschrift van het VU medisch centrum. Lichamelijke vaardigheden en daadwerkelijke beweging zijn belangrijke voorwaarden om onafhankelijk te blijven, stelt de promovendus. 

Opstaan is eerste stap om meer te bewegen

U merkt het misschien zelf al: opstaan gaat niet meer zo gemakkelijk als in uw jeugd. Hoe lastiger dit gaat, hoe groter de kans dat u uw dagelijkse wandelingetje overslaat. Toch is regelmatig even opstaan cruciaal voor zelfstandig wonen en een eerste stap om meer te bewegen.  

Train uw lichamelijke vaardigheden

De bejaardentehuizen verdwijnen of zijn al verdwenen. De overheid stimuleert senioren zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Gelukkig willen de meeste mensen dat ook graag. Toch vergt deze overgang de nodige aanpassingen aan uw woning én aan uw conditie. “De stijging van de levensverwachting is één van de zegeningen van de moderne gezondheidszorg. Maar dit gaat gepaard met een verlies aan mobiliteit dat uiteindelijk kan zorgen voor een verlies van onafhankelijkheid”, zegt Van Lummel. Volgens de promovendus is het noodzakelijk om lichamelijke vaardigheden te trainen, zodat senioren fysiek in staat zijn te blijven bewegen. 

Onderbreek uw zitperiodes zo vaak mogelijk

Uit onderzoeksresultaten van de promovendus blijkt dat betere fysieke gesteldheid samenhangt met kortere zitperiodes en het vaker onderbreken ervan. Dit zijn beide grote voorwaarden om actief en onafhankelijk te blijven. Van Lummel testte een nieuwe methode waarbij hij kleine sensoren rond het middel plaatste. Zo kon hij het beweeggedrag van de proefpersonen meten. Deze technologie zorgt voor nauwkeurige informatie over de duur en de beweging van het lichaam. Van Lummel: “Met behulp van deze nieuwe bewegingsdiagnostiek kan de zorgverlener beter inzicht krijgen in de situatie en tijdig gerichte beweegzorg of advies geven.”

Tips om ongemerkt fit te worden

Benieuwd hoe u zonder veel moeite toch wat extra beweging krijgt? Lees dan onze bewegingstips!

Meer nieuws lezen? Volg ons op Facebook voor updates!

Blijf fit op uw oude dag met deze 10 tips!

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief