LED versus halogeen

LED versus halogeen in beeld gebracht met zwaardvechtende lampen

LED lampen zijn energiezuinig en branden gedurende lange tijd. Maar ze zijn ook relatief duur in de aanschaf. Wat is het voordeel van LED verlichting? LED versus halogeenlampen? Welke is de terechte winnaar? Lees het hier...

LED vs. halogeen: wat is een LED lamp?

LED lampen zijn tegenwoordig de standaard voor vrijwel alle soorten verlichting. LED lampen zijn energiezuinig en gaan veel langer mee dan de gloei- en halogeenlampen. Ze geven direct vol en helder licht. De techniek van een LED lamp lijkt op die van een zonnepaneel. Het verschil is dat een LED lamp licht uitstraalt zodra er stroom doorheen gaat, terwijl een zonnepaneel stroom produceert wanneer er licht op valt. 

De frequentie van het licht bepaalt de kleur van de LED lamp

De LED lamp heeft geen gloeidraad, maar 'Light Emitting Diodes', lichtuitstralende diode in het Nederlands. Kort gezegd is het een elektronische lichtbron die geen gebruikt maakt van verbranding, zoals een gloei- of halogeenlamp. De kleur die een LED lamp of LED-diode geeft, is afhankelijk van de frequentie van het licht. Hoe lager de frequentie, hoe roder het licht.

LED versus halogeen: een gemiddelde LED lamp is 8 tot 10 keer zuiniger dan de halogeenlamp

Een LED lamp creëert met zo’n 15 procent van de energie net zoveel licht als een ouderwetse gloeilamp en is zeker 8 tot 10 keer zuiniger dan een halogeenlamp.  

Wat is een halogeenlamp?

Een halogeenlamp lijkt op de ouderwetse gloeilamp (die in 2012 is uitgefaseerd). Maar bij de halogeenlamp is de ‘bel’ gevuld met een gas van jodium of broom (beide halogenen). Deze halogenen zorgen ervoor dat de gloeidraad heter wordt dan bij een ouderwetse gloeilamp, waardoor een groter deel van de energie tot zichtbaar licht wordt omgezet. Het rendement van de halogeenlamp is daardoor 15 tot 20 procent hoger dan dat van een gloeilamp.

LED versus halogeen: halogeenlampen slurpen net zoveel energie als de ouderwetse gloeilamp

Halogeenlampen zijn dimbaar en geven direct een vol licht. Deze lampen hebben een langere levensduur dan de oude gloeilampen, maar een veel kortere dan LED lampen. Ook gebruiken ze veel meer energie. Ze zijn eigenlijk net zulke energieslurpers als de gloeilamp. Ook wanneer er 'ecohalogeen' op de verpakking staat. 

Kosten LED versus halogeen

De LED lamp is veel energiezuinger dan de halogeenlamp. Maar in aanschaf is de halogeenlamp een stuk goedkoper. Zo heeft u al een halogeenlampje voor € 0,75. Voor een LED lampje legt u minimaal een paar euro neer. Toch is de verwachte levensduur met 50.000 branduren ten opzichte van de 2.000 van de halogeenlamp een flink verschil. 

Een LED lampje gaat een leven lang mee

Stel u koopt een halogeenlampje van 35 watt (à €3,50 per stuk). Voor €5,- heeft u een LED lampje van 3,5 watt met exact dezelfde lichtopbrengst. Het halogeenlampje verbruikt 10 keer zoveel energie dan het LED lampje. Laat u beide lampjes een week constant branden, dan kost het halogeenlampje u €1,20 aan energie en het LED lampje €0,14. Wat betreft de branduren heeft u 20 halogeenlampen nodig om één LED lampje te vervangen qua branduren. Een halogeenlamp (2.000 branduren) gaat gemiddeld een jaar lang mee. Een beetje kwalitatieve LED lamp met 40 á 50 duizend branduren kan in principe een leven lang blijven branden. 

LED vs. halogeen wordt hiermee duidelijk in het voordeel van LED beslecht.

Sfeer halogeen versus LED

Verlichting heeft niet alleen de functie om een kamer te verlichten, maar zorgt ook voor sfeer. LED-verlichting stond voorheen bekend om zijn ongezellige witte licht. Inmiddels zijn LED-lampen verkrijgbaar in verschillende lumen en kelvin. Geen kil, wit licht, maar net als de halogeenlampen ook in warmere tinten. En daarnaast bestaan er ook led lampen die de ouderwetse gloeidraden bezitten als extra nostalgisch element, zoals de Spiraled van Bailey. Ook voor hippe kleuren kunt u tegenwoordig terecht bij de LED lamp. Kijk maar eens naar de RGB-lampen van ZigBee. Ook voor LED geldt: voor elk wat wils. 

LED versus halogeen: voorbeeld van hoe mooi LED kan zijn is Spiraled van Bailey

Zo mooi kan LED zijn: Spiraled van Bailey

LED vs halogeen: wat zijn de voordelen van een LED lamp?

  • Groot aantal branduren (tot 50.000)
  • Geen kwetsbare onderdelen
  • Hoog rendement
  • Geen infrarood of ultraviolet licht
  • Geen opwarmtijd

LED vs halogeen: wat zijn de nadelen van een LED lamp?

  • Niet alle LED lampen zijn dimbaar (dit staat op de verpakking vermeld)
  • Iets duurder in aanschaf (maar verdient zichzelf dubbel en dwars terug door lange levensduur en minimaal energieverbruik)
  • Mag niet bij het 'gewone' vuilnis, maar geldt als chemisch afvalproduct
Nieuwe verlichting aanschaffen? Vind hier de vakspecialist in uw buurt

spiraled

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.