Schoonmaakmiddelen door de ogen van kinderen gezien

Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken met huishoudchemicaliën. Kinderen onder de 5 jaar lopen het grootste risico. VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) willen (groot)ouders bewust maken van het feit dat hun (klein)kinderen dingen anders zien.

7.000 ongelukken met huishoudmiddelen per jaar

Jaarlijks gebeuren er zo’n 7.000 ongelukken met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf producten. Bij 1.500 slachtoffers was het letsel zo ernstig dat ze op de Spoedeisende Hulp terecht kwamen. Hierbij waren 310 kinderen jonger dan 5 jaar.

Wanneer gaat het mis?

Het gaat vaak mis tijdens het schoonmaken of uitvoeren van een klus – in een onbewaakt ogenblik. Dan staat de fles schoonmaakmiddel voor het grijpen of de vaatwastabletten binnen handbereik. Kinderen stoppen het in hun mond om uit te proberen. De verpakkingen zien er ook vaak aantrekkelijk uit. Denk bijvoorbeeld aan liquidcaps (voor de was) of gekleurde flessen. Daarom blijft het van groot belang om (groot)ouders bewust te maken van de gevaren. Want met bijna 6 kinderen per week op de Spoedeisende Hulp blijft dit onderschat.

Tips om ongevallen te voorkomen

Om ongevallen te voorkomen wordt aangeraden om altijd het etiket te lezen en de veiligheidsvoorschriften op te volgen. Alle verpakkingen worden de komende jaren voorzien van nieuwe gevaarsymbolen, waardoor ze makkelijk te duiden zijn. 

Nieuwe gevaarsymbolen op schoonmaakmiddelen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen