Lichtsterkte: Watt wordt lumen

Lumen is de nieuwe lichtsterktemaat in lampen

Tot voor kort werd het vermogen (aantal Watt) van gloeilampen gebruikt als indicatie voor hun lichtopbrengst. Nu er echter energiebesparende lampen en LED-lampen zijn die veel minder energie verbruiken om dezelfde helderheid te behalen, is de aanduiding van het aantal Watt niet meer zo zinvol. In plaats daarvan wordt de lichtopbrengst nu uitgedrukt in lumen.

Een nieuwe aanduiding van de sterkte van een lamp

Hoeveel licht geeft een lamp?

Het aantal Watt van een lamp geeft u alleen informatie over het vermogen dat een lamp verbruikt en zegt niets over de hoeveelheid licht die de lamp genereert. De lichtstroom (in lumen) heeft in dat geval meer zeggingskracht. Zo komt u precies te weten hoeveel licht een lichtbron geeft en kunt u snel zien hoeveel licht de ene lamp afgeeft, vergeleken met de andere.

Niet-gerichte lampen

Bij niet-gerichte lampen bepaalt de lichtstroom in lumen de totale hoeveelheid licht die een lamp in een willekeurige richting genereert. Hoe groter de lichtstroom hoe meer licht de lamp genereert.

Gerichte lampen

Bij gerichte lampen gaan we uit van de nuttige lichtstroom in lumen. Dit is de totale lichtstroom binnen een kegel van 90 graden die in voorwaartse richting door de lamp wordt uitgestraald.

De juiste lamp kiezen

Lampen zijn verkrijgbaar in allerlei ontwerpen, formaten en technologieën en elk type lamp heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. De Thuiscomfort-specialist heeft een goed begrip van deze eigenschappen en kan u adviseren bij het maken van de juiste keuze. 

Aanmelding Thuiscomfort nieuwsbrief

Ondergaande zon

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.