Koppel speelt met hun kleindochter in de tuin.

Ongeveer de helft van de senioren gaat met de kinderen en kleinkinderen op vakantie. Maar ook thuis kunt u vakantie vieren met uw kleinkinderen. In de tuin, spelend in de woonkamer, in en rondom het huis, er is altijd wel iets wat bij u past.

Hoe de kinderen veilig bij u thuis kunnen spelen

Rondom het huis

Bij mooi weer is de tuin een vanzelfsprekende plek om de dag door te brengen. Stelt u zich eens voor: u zit op het terras lekker van uw kopje koffie te genieten, de kinderen onderzoeken uitgelaten alle hoeken van de tuin. Waarop moet u letten om te zorgen dat uw kleinkinderen zorgeloos kunnen rondrennen?

Toegang naar de tuin

Een tuinhek of tuinpoort met hekopener voorkomt dat de kinderen zomaar de straat op rennen en maakt het voor u gemakkelijker om naar binnen en buiten te gaan.

Tuingereedschap opgeruimd

Een hark of een snoeischaar hebben gevaarlijke randjes waaraan kinderen zich lelijk kunnen verwonden. Berg deze op buiten het bereik van kinderen, in een tuinhuis of in een kast die kinderen niet makkelijk open krijgen. Als u ze ophangt op schouderhoogte, kunt u er zelf ook gemakkelijk bij zonder te bukken.

Vijver bijhouden

Afhankelijk van uw wensen en de leeftijd van uw kleinkinderen kunt u besluiten uw vijver dicht te gooien. Een zandbak kan een mooie plaatsvervanger zijn, totdat de kinderen ouder zijn. Laat u de vijver zoals die is, zorg dan dat u er goed zicht op hebt, dat er geen speelgoed in de buurt van het water ligt en dat de vijver niet is dichtgegroeid met kroos. Een andere, natuurlijke afscheiding maakt u met stenen, die een contrast vormen met de tuin.

Woonkamer als hart van het huis

Regent het, druilt het, hebben de kinderen geen zin om naar buiten te gaan? Ook in de woonkamer zijn genoeg avonturen te beleven. Een tentenfort bouwen of het langste treinspoor aanleggen. Maar hoe maakt u de woonkamer veilig voor zulke middagen?

Stopcontacten

Kies voor stopcontacten waar kinderen hun vingers niet in kunnen stoppen. Of installeer flexibele stopcontacten, zodat u zelf bepaalt waar uw stroompunten zitten. 

Temperatuur

Voor een aangenaam klimaat in huis is goede ventilatie belangrijk. Dat kan met ventilatieroosters, maar ook elektrische ventilatie is een optie. Ligt de woonkamer op het zuiden, dan kunt u ook nadenken over een automatische zonwering. Niet alleen prettig voor de kinderen, zo houdt u zelf ook het hoofd koel.

Vloeren

Kinderen gaan zo op in hun spel, dat ze binnen een mum van tijd al het speelgoed over de hele vloer hebben verspreid. Een schone vloer hoort er dus bij. Vloerkleden houden veel stof vast, dit kunt u goed schoonhouden met een centraal stofzuigsysteem. Of denkt u aan een anti-allergisch tapijt, die fijnstof vasthoudt tot de volgende stofzuigbeurt. 

Een fijne zomer bij u thuis

Mogelijkheden genoeg voor u en uw kleinkinderen om te genieten van de zomer bij u thuis. En blije kinderen zijn blije grootouders, toch?

Let op met schoonmaakmiddelen, zeker met kinderen in de buurt

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen