Ouder worden is topsport, zo wordt u kampioen

Oudere wielrenner met gele trui rijdt voor wielrenner met oranje outfit

Wie ouder wordt, weet hoeveel moeite alledaagse, kleine handelingen kunnen kosten. Iedere dag weer wordt er een topsportprestatie van u verlangd – voor zaken die vroeger misschien doodnormaal voor u waren. Een heuse vijfkamp met fysieke en mentale nummers sluipt zo langzamerhand uw leven binnen. 

Begin goed voorbereid aan de vijfkamp van de ouderdom

Ouderdom komt niet alleen met de jaren, maar gaat ook gepaard met fysieke hindernissen en mentale onderdelen. Door uw woning aan te passen tot een topsportlocatie, bent u voorbereid op uw deelname aan de vijfkamp van de ouderdom en kunt u met een gerust hart langer thuis wonen.

Onderdeel 1: Gehoor

De bel niet gehoord? U kunt een extra bel of een flitsbel laten installeren in uw woonkamer. Of kies voor een deurcommunicatiesysteem dat tijdelijk het geluid van de tv of radio zachter zet als de deurbel gaat.

Wilt u ook in bed radio of tv kunnen luisteren zonder anderen te storen door het volume enorm hard te zetten? Met een ringleiding versterkt u het geluid.

Onderdeel 2: Zicht

Heeft u moeite met telefoonnummers intoetsen? Een telefoon met grote toetsen maakt dit een stuk gemakkelijker. Wilt u meer licht waar u zit? Slimme verlichting kunt u aanpassen zonder op te staan. En automatische verlichting zorgt ervoor dat u geen schakelaar hoeft te zoeken. Verder zorgt een LED-lichtspoor ervoor dat het toilet ook ’s nachts eenvoudig vindbaar is. Verlichte buitenpaden en gangen verkleinen de kans op een val.

Onderdeel 3: Mobiliteit

Gaat het lopen wat moeizamer? Een antislipvloer biedt u een veilige route door uw huis. Bent u bang om te vallen? Met valdetectie krijgen uw familieleden of buren een melding als er iets gebeurt. Kunt u slecht opstappen of gebruikt u een rollator? Dan doet u er goed aan de drempels weg te laten halen. Zit u in een rolstoel? Laat dan uw deuren verbreden.

Heeft u moeite met lang staan onder de douche? Een douchekruk laat u stabiel zitten tijdens het wassen. Beugels helpen u te gaan zitten en weer op te staan. Is uw grip minder vast dan vroeger? Een mengkraan met lange hendel of een kraan waaraan u zich niet kunt branden maken het gemakkelijker én veiliger voor u.

Onderdeel 4: Lucht

Heeft u moeite om lange stukken achter elkaar te lopen? Gebruik dan een rollator of looprek of plaats op strategische plaatsen in uw woning opklapbare zitjes, zodat u even kunt plaatsnemen om op adem te komen.

Bent u allergisch, voor pollen of andere deeltjes in de lucht? Een anti allergische vloer zorgt dat u minder last hebt. Een luchtverversingssysteem houdt de lucht in huis ook schoon én zorgt voor een aangename temperatuur.

Vloerverwarming is door de stralingswarmte prettiger in het geval van een allergie. Dan worden lucht en stof in de ruimte niet in beweging gebracht, zoals bij traditionele verwarmingselementen.

Onderdeel 5: De mentale uitdaging

Misschien wel het lastigste en meest onderschatte onderdeel van allemaal. Met de jaren neemt de capaciteit van het geheugen af. Mogelijk bent u daardoor niet zo scherp meer, vergeet u afspraken of boodschappen en hebt u meer moeite met bijvoorbeeld het intoetsen van de pincode. Samen met de fysieke beperkingen die u ervaart, zorgt dit voor frustratie, waardoor depressies op de loer liggen. Het wordt immers steeds moeilijker om de goede moed erin te houden en jezelf op te peppen.

Door uw huis aan te passen naar uw fysieke wensen, ervaart u meer gemak. Vandaag én op latere leeftijd. Hierdoor gaat u waarschijnlijk een stuk zonniger door het leven.

Maak van uw huis een topsportlocatie

In ons online demohuis vindt u verschillende mogelijkheden om uw woning om te turnen in een veilige, toekomstbestendige topsportfaciliteit waar u met een gerust hart aan de start kunt verschijnen van de vijfkamp van de ouderdom. 

De toiletruimte van het Thuiscomfort online demohuis

Langer zelfstandig thuiswonen, 7 trends

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt

Vrijblijvend, deskundig advies over huis en comfort