‘Ouderdom komt met gemakken’

blije-oudere-in-bos

In de volksmond heet het dat ouderdom met gebreken komt. Toch is dat niet het beeld dat de gemiddelde hedendaagse oudere ervaart, of in elk geval niet het volledige beeld. Natuurlijk, het lijf wordt stijf en stram. En ook het gehoor en soms ook het geheugen gaan achteruit. Maar daarnaast zorgen alledaagse zaken zoals het opgebouwde levenspeil, het sociale netwerk en de geestelijke rijkdom en rust voor een gezellige, comfortabele en bovenal ontspannen oude dag. 

De gouden jaren na het pensioen: het belang van alledaagse zaken

De vraag is natuurlijk hoe ouderen in toenemende mate zo lekker in hun vel zitten. Het leven na de pensionering zijn de gouden jaren. Althans, voor wie in financieel opzicht zijn zaakjes op orde heeft en bovendien terug weet te schakelen vanuit het harde, werkzame bestaan. Willen jongeren het liefst groots en meeslepend leven, ouderen worden juist blij van alledaagse zaken, zo blijkt uit onderzoek.

Als u zich in de onderstaande zaken herkent, bent u waarschijnlijk ook een pensionado die optimaal van het vrije, onbezorgde leven geniet. Zo niet, komen deze positieve, alledaagse zaken mogelijk op afzienbare termijn voor u binnen handbereik. Het zij u van harte gegund!

Uw natje en droogje

U bent geen 16 meer. Dus een borreltje op z’n tijd kan geen kwaad. Mits u niet elke avond laveloos op de bank hangt, is er niets aan de hand. Laat de buren – of erger: de kinderen – niets anders beweren! Zit de ‘vijf in de klok’? Met een slokje op bent u gezelliger, zijn pijntjes dragelijker en ziet de buurvrouw er net iets knapper uit. Oh, zeiden we dat laatste hardop?! ;-)

Kaasplankje

De liefde van uw leven

Hoewel dit zeker niet vanzelfsprekend is, leven gelukkig veel ouderen samen met de liefde van hun leven. Of u nu al veertig jaar getrouwd bent, samenwoont of zelfs ‘lat’, maakt daarbij niet uit. Steeds vaker maken weduwen en weduwnaars een nieuwe start in de liefde na een droevige periode. De tijd in het leven is beperkt. Geniet van elkaar en laat meningen van anderen dit niet in de weg staan, is het beste advies dat we u op dit vlak kunnen geven.

Laissez-faire

U hebt alles al een keer meegemaakt in uw rijke leven. Dus van een kabinetscrisis of familieproblemen ligt u niet snel meer wakker.

Ook uw werkzame bestaat zit erop. Dus laat niemand vertellen wat u móet doen, die tijd ligt echt achter u. Prima natuurlijk om zo nu en dan – vrijblijvend – op de kleinkinderen te passen. Als pater en/of mater familias is dat een rol die u ongetwijfeld met verve vervult. Maar laat het geen heilig móeten worden.

De enige keer dat laissez-faire niet opgaat, is in het onderhouden van vriendschappen. Sociale contacten zijn goud waard, maar vereisen inzet, initiatief en 24/7 betrokkenheid. Geef altijd thuis als uw beste vrienden u nodig hebben. Doet u dat, is een band voor het leven verzekerd.

Mini-breaks

Even een boek lezen. Staren, mijmeren, wandelen. Binge-watchen. Of gewoon helemaal niets doen. Hoe fijn kan het zijn om een eerder geplande activiteit last-minute te cancellen en heerlijk een pyjamadag te houden. Zo laadt de batterij weer op en kunt u daarna vol energie verder.

Boekenkast

Ali Baba

Nee, niet die van de veertig rovers. Alibaba.com de online shoppingsite! Ouderen ontdekken massaal de voordelen van kopen via internet. Het scheelt tijd. U kunt rustig de voors en tegens van een aankoop afwegen, zonder last te hebben van onbeschofte, opdringerige verkopers. En als de aankoop niet bevalt, stuurt u het gewoon retour via uw vaste postkantoortje om de hoek. Geen haan die ernaar kraait.

Een huis dat past als een jas

De plek waar u woont, draagt voor een belangrijk deel bij aan uw leefcomfort. Woont u al tientallen jaren in hetzelfde huis, in dezelfde straat, dan bent u bekend met elk hoekje en elk gaatje ervan. U weet waar de leidingen lopen en welke makkes de cv-ketel heeft. Geen verrassingen op dat vlak en dat vertrouwde gevoel geeft vanzelfsprekend rust. Als uw hypotheek dan ook nog eens is afbetaald en uw huis van alle gemakken is voorzien, mag u uw zegeningen tellen.

Hup-hup de deur uit!

Hoe fijn uw huis of seniorenflat ook is, van binnen zitten wordt niemand beter. Trek er regelmatig op uit om wat leuks te doen. Neem een hobby. Bezoek vrienden. Ga naar de Keukenhof. Loop het Pieterpad. Of neem zitting in het bestuur van de lokale voetbalvereniging. Op die manier houdt u uzelf fris en blijft u een leuke gesprekspartner. Voor uw eega, voor vrienden en voor uw familie. 

Download de checklist

Ouder worden is topsport, zo wordt u kampioen

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt