Zonder kleerscheuren de quarantainetijd door. De beste tips!

Dag 2 van nationale quarantaine

Het zat er al een beetje aan te komen. Het coronavirus grijpt zo snel om zich heen dat de overheid niets anders kon doen dan een radicaal besluit nemen. Scholen, horeca, musea: ze sluiten allemaal drie weken hun deuren. Werknemers die thuis kunnen werken, wordt verzocht dat ook te doen. De B.v. Nederland is letterlijk even gestopt met draaien. En jij zit thuis. Hoe kom je de dagen door? Hier heb je de beste tips!

3 weken het huis niet uit. Hoe kom je de tijd door?

Je werkt nu thuis. En dat probeer je uiteraard zo goed mogelijk te doen. Maar alle tijd naast je werk kun je ineens niet meer invullen met je oude gewoonten. De sportschool zit dicht, dat etentje met je vrienden gaat niet door en als je kinderen hebt, zijn die ineens permanent thuis. Het wordt hoe dan ook een kleine chaos in huis. Hoe kun je die drie weken toch doorkomen zonder kleerscheuren? We zetten verschillende tips voor je op een rij. Niet elke tip zal van toepassing zijn op jouw situatie. Het is dus een beetje cherrypicking. Maar doe er je voordeel mee!

Eindelijk tijd voor klusjes

Begin aan die klusjes waar je normaal nooit aan toe komt. Maak het huis eens écht goed schoon. Draai meerdere wasjes achter elkaar. Leg die plinten in de gang eindelijk eens. Of vervang het lampje in het berghok. Daarnaast kun je eindelijk je huis een beetje pimpen. Hang een nieuw schilderij in huis. Of verf dat ene muurtje waar je partner al zolang om vraagt. Je zult de komende weken ontdekken hoeveel klussen er nog liggen die je al jaren uitstelt. 

Nostalgie bij het opruimen van de zolder

Of ruim de zolder op en voel de nostalgie bij de spullen die je al in geen jaren hebt gezien. Bekijk je oude schoolschriftjes, babyalbums en diploma's. Ontdek hoe goed je vroeger kon tekenen of wat voor wansmaak je had wat betreft kleding. Je hebt hier nu in ieder geval alle tijd voor. Heerlijk toch?

Niet zo'n opgeruimde zolder

Bingewatchen tot in den treure

's Avonds zou je misschien normaal gesproken gaan sporten of uiteten met familie of vrienden. In de komende drie weken gaat dat niet gebeuren. Alle tijd om de leukste series eens flink te bingewatchen. Welke series wij aanraden?

Een beetje geschiedenis

Op Ziggo/HBO heb je The Plot Against America. In deze zesdelige serie draait het om de alternatieve werkelijkheid van de Tweede Wereld Oorlog. Wat als Amerika niets tegen Hitler had gedaan? De serie is beangstigend actueel, maar ook een meeslepend historisch drama.

Geen Ziggo maar Netflix? Kijk dan Babylon Berlin. Een serie over over nazi’s, communisten en prostituees in 1929. Iets luchtiger? Dan is The Crown een mooie historische serie over het leven van Queen Elisabeth. Alles behalve saai!

Scandinavische (misdaad) series

Op Netflix heb je talloze Scandinavische misdaadseries die zéker de moeite waard zijn om te bekijken. Althans, als je een beetje van spanning houdt. Een aantal van deze spannende series zijn: The Bridge, Modus, Dicte, Springvloed, Beck, Wisting, Below the Surface, The Rain en Saknad

Liever in het Engels?

Liever iets in de Engelse taal? Wat dacht je van Sherlock, Orange is the new black, Breaking Bad, Peaky Blinders, Designated Survivor, Broadchurch, Stranger Things, Russian Dolls, The End of the Fucking World of House of Cards.

Lekker luchtig

Even geen zin in spanning? Dan kun je altijd nog alle afleveringen van Friends bingewatchen. Of die van The Big Bang Theory en Sex Education. Ben je van het vrouwelijke geslacht? Dan zijn Gossip Girl, Wanderlust en Jane the Virgin ook hééérlijk!

Bingewatchen tot je erbij neervalt. Of gewoon in slaap valt dus.

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Nu je toch tijd over hebt, kun je eindelijk eens je huis grondig onder de loep nemen. Heb je dat tweede keukentrapje echt nodig? Of de kinderstoel waar de jongste allang niet meer in wil zitten? En de bank op zolder, die zou je toch nog verkopen? 
Volgens Marie Kondo is het heerlijk om te ontspullen. Volgens haar reinig je zo'n beetje de ziel met het opruimen van je huis. Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd. 

Dus, zet spullen die nog prima functioneren op Marktplaats en doe oude troep gewoon weg. En ja, nu je binnen moet blijven is een ritje naar de stort misschien niet handig. Maar het kan zijn dat de gemeente je grofvuil nog wel ophaalt. 

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Spelletjes brengen je nader tot elkaar

Kinderen of geen kinderen in huis. Een spelletje doen is áltijd leuk. Of het nou gaat om een puzzel (dat schijnt weer helemaal hip te zijn) of om Kolonisten van Catan. Er zijn spellen voor in je eentje of spellen voor het hele gezin. Je zult zien dat je ook weer eens écht contact hebt met je gezinsleden. Oftewel: spelletjes brengen je nader tot elkaar. En dat is wel zo fijn als je drie weken op elkaars lip zit. 
Onze aanrader? Voor jong en oud is Beverbende een super leuk kaartspel. Zelfs na tien keer achter elkaar spelen blijft het spannend en frustrerend tegelijk. Echt een quarantainespel dus. 

Vader en zoontje doen een bordspel

Lekker luisteren naar podcasts

Ben je aan het opruimen of wil je gewoon lekker op de bank of achter je laptop iets luisteren? podcasts zijn er in overvloed.

Spannend en waargebeurd

Een interessante en spannende Podcast is Brand in het landhuis over een onopgeloste dood van een oude rijkaard. Of de podcast De moord op Patrick van Argos, over een coldcase in Limburg. 

Interessante vragen beantwoord

Interesse in wetenschap? Luister dan naar Onbehaarde Apen van NRC waar ze in zo'n 45 minuten per aflevering talloze interessante wetenschapsvragen beantwoorden. Of naar BNR Questcast waar ze vragen beantwoorden zoals 'Zijn we alleen in het heelal' of Hoe word je gelukkig?'

Klassieke Mysteries

Houd je van klassieke muziek én van mysteries? Dan is de podcast Klassieke Mysteries echt een aanrader. Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde nemen je mee terug in de tijd en proberen er achter te komen of Mozart zijn eigen dood voorspelde, waarom Haydn postuum onthoofd werd. En werd Beethoven nou vergiftigd? 

Lachen!

Zin in iets luchtigs met een flinke dosis humor? Zet dan eens Een Nijlpaard kon lachen op. Een podcast over de zoektocht van Michiel Eijsbouts naar het verleden van zijn oom Wim, de voormalig decormaker van dierenprogramma Waku Waku. Oom Wim raakte van de één op de andere dag zijn baan kwijt en nam de reden mee in zijn graf. Eijsbouts onderzoekt het verhaal dat zijn oom nooit wilde vertellen en komt terecht in een wereld van leugens, corruptie, afpersing en verboden liefdes op het Mediapark. 

Voorbeeld van podcasts

Bewegen, bewegen en nog meer bewegen

Nu je drie weken nauwelijks de deur uitgaat, is de kans groot dat je je gaat vergrijpen aan de snoeppot. En de sportschool is dicht, dus je staat ook niet meer twee keer per week op de loopband. Om toch de nodige lichaamsbeweging kun je gelukkig nog genoeg doen. 

Tip 1. Wandelen

De makkelijkste manier is om na de lunch een flink blokje om te gaan. Lekker uitwaaien met het gezin of gewoon alleen. Een stevige wandeling helpt niet alleen om fit te blijven, maar ook om je hoofd even leeg te maken. En wist je dat Charles Darwin de beste ingevingen kreeg tijdens zijn dagelijkse wandeling? 

Tip 2. Planken

Planken kun je overal. Je knielt neer op je onderarmen en je tenen. Je lichaam strak als een plank. Het is belangrijk om je rug lang en recht te houden. Je plankt goed als je een rechte lijn vormt van je schouders tot je enkels. Hierbij moet je dus heel goed je buik aanspannen. Kijk altijd naar de grond en niet naar voren. Met planken versterk je je hele romp. Dit is vooral fijn wanneer je iedere dag achter je computer moet zitten. 
Planken verbetert ook andere sportprestaties zoals hardlopen. Dus, mochten we ooit nog uit quarantaine komen, dan maak je gelijk de blits op de loopband. 
Video zien hoe je precies moet planken? Bekijk deze hier.

Tip 3. Yoga

De tijd dat we nog konden zeggen dat yoga alleen voor zweverige types is, is wel voorbij. yoga heeft zijn voordelen echt wel bewezen. En het voordeel van yoga is dat je het heel makkelijk thuis kunt doen. Yoga maakt je flexibeler, het versterkt je spieren, verbetert je lichaamshouding, helpt je beter slapen, versterkt je botten, verbetert je bloedcirculatie en je zuurstofopname, verlaagt je bloeddruk, helpt je om afvalstoffen af te scheiden, verbetert je focus en helpt je ontspannen. Nou, waar wacht je nog op? Doe hier mee met je eerste les online.

Man is aan het planken

Word een boekenwurm

Netflixen is super leuk en hartstikke verslavend. Maar het is ook belangrijk om dat af te wisselen met het lezen van een boek. Lezen heeft heel veel voordelen. Het is goed voor je geheugen, het vergroot je concentratievermogen, het is stressverlagend en lezers schijnen zelfs iets langer te leven! 
Geen inspiratie? Dan hebben wij uiteraard wat leestips voor je gemaakt.

Non-fictie

21 lessen voor de 21e eeuw van Noah Yuval Harari


Hoe beschermen we onszelf tegen een nucleaire oorlog, ecologische rampen en technologische bedreigingen? Wat is de oorzaak van de opkomst van populisten als Donald Trump? Hoe weren we ons tegen fake news? In dit super actuele boek beantwoordt de Israëlische historicus en futuroloog Harari de 21 meest urgente vragen van onze tijd.

Kun je niet genoeg krijgen van Harari's schrijfstijl? Hij heeft ook nog twee fantastische andere boeken geschreven: Sapiens en Homo Deus

Laura H. van Thomas Rueb

Misschien ken je de naam nog wel uit het nieuws. In 2016 dook de jonge Nederlandse Laura op met haar kleine kinderen net buiten het kalifaat van IS. Tegen de Koerden zegt ze dat ze uit Sweet Lake City komt (Zoetermeer). Ze is ontsnapt, huilt en wil naar huis. Terug naar haar vader die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. Meteeen aankomen op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, haar man voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland.

Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij reconstrueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar bizarre terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

Boeken van Noah Yuval Harari

Fictie

Het diner van Herman Koch

Niet het nieuwste boek, maar wel een heerlijk boek wanneer je deur niet uit kunt. Het gaat over twee echtparen, van wie de mannen broers van elkaar zijn. Het hele boek gaat over één avond in een chique restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, vakantieplannen. Maar het is overduidelijk dat de relatie tussen de broers alles behalve harmonieus is.

En het belangrijkste is dat de reden van het etentje eigenlijk de kinderen zijn. De twee vijftienjarige zoons van de echtparen hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Wat de situatie nog ingewikkelder maakt is dat de vader van één van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Slaap van Lars Kepler

Lars Kepler is het pseudoniem van een Zweeds schrijverskoppel. Ze hebben meerdere literaire thrillers uitgebracht. Slaap is er één van. In dit boek draait het om Joona Linna, een rechercheur die wordt geconfronteerd met zijn oudste vijand, seriemoordenaar Jurek Walter. Voor deze vijand moest Linna ooit alles wat hij liefhad achterlaten. Walter slijt zijn dagen in een psychiatrische inrichting, waar hij al jaren in volledig isolement leeft.

Maar als op een koude winteravond één van zijn laatste slachtoffers levend wordt gevonden, verandert de situatie volledig. Waar heeft deze doodgewaande jonge man de afgelopen dertien jaar doorgebracht? De onverwachte getuigenis van de man zorgt ervoor dat de zaak opnieuw geopend wordt. De tijd dringt, levens kunnen worden gered. Maar iemand moet het vertrouwen van de seriemoordenaar zien te winnen.

Lachen om memes

Last but not least. Even geen zin om te lezen, te sporten, te bingewatchen of op te ruimen? En heb je het even he-le-maal gehad met die stomme quarantaine? Dan kun je je hoofd altijd nog even leegmaken met het bekijken van memes. Die maken het leven vaak toch nog een beetje luchtig. 

Grappige memes vind je op: 9GAG, Kakhiel, De Speld en Imgur

Voorbeeld van een meme

Thema's

Coronavirus voorkomen thuis of op werk

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.