Regelgeving beveiligingscamera’s: eerst praten, dan schieten

Bord camerabewaking

Een beveiligingscamera kan een krachtig middel zijn om inbrekers buiten de deur te houden. Alleen al het aanzicht ervan is in de meeste gevallen genoeg om ongewenst bezoek buiten de deur te houden. Om die reden verschijnen er steeds meer beveiligingscamera’s in het straatbeeld. Maar wat zijn eigenlijk de regels waaraan u zich als eigenaar van zo’n camera moet houden?

Wanneer heb ik een beveiligingscamera nodig?

Er zijn twee situaties waarin een beveiligingscamera van pas komt: als u thuis bent en wanneer u dit niet bent. In beide gevallen zijn er verschillende camera’s beschikbaar die uw leven eenvoudiger en veiliger maken. Criminelen houden er nu eenmaal niet van op de gevoelige plaat vastgelegd te worden. En mocht er toch wat gebeuren, kan een beveiligingscamera u en de politie van waardevol bewijsmateriaal voorzien.

Ik ben niet thuis

Beveiligingscamera’s zijn op de eerste plaats bedoeld om inbrekers en anderen met snode plannen af te schrikken of een halt toe te roepen. Maar ook op andere momenten kan een camera in huis of aan de gevel een gerust gevoel geven. Denk aan:

  • Schakel hulpdiensten in om inbrekers op heterdaad te betrappen of gebruik de beelden om hen achteraf te identificeren
  • Houd vanaf uw vakantieadres het wel en wee van de huisdieren in de gaten
  • Maak met een blik op het scherm onderscheid tussen een echte alarmmelding en vals alarm
  • Houd verdachte bewegingen rondom uw woning in de gaten
  • Zie of huishoudelijke hulp, aannemers en andere hulp in huis zich aan de gemaakte afspraken houdt

Ik ben wel thuis

Een beveiligingscamera lijkt misschien in eerste instantie overbodig wanneer u thuis bent, maar niets is minder waar. Gebruik een beveiligingscamera om:

  • Te zien wie er bij u aanbelt, ook al bent u boven of in de achtertuin
  • Uw kostbare goederen dag en nacht te bewaken, zoals kostbare schilderijen of een kluis
  • Toezicht te houden op slapende baby’s of een inwonende oudere die niet meer voor zichzelf kan zorgen
  • Te kijken waar midden in de nacht dat enge geluid vandaan komt, zonder uw slaapkamer te hoeven verlaten
  • Toezicht te houden op uw oprit waar de auto staat
  • Automatisch contact te leggen met een alarmcentrale, zodat deze hulp kunnen sturen wanneer u gevallen bent of anderszins hulp nodig hebt

Regelgeving: eerst praten dan schieten

Wie in huis een camera wil ophangen, heeft eigenlijk alleen te maken met regels van goed fatsoen. Uw huisgenoten of bezoekers bespieden is niet erg netjes. Maar tegen de wet gaat het in de meeste gevallen niet in.

Anders is het als u een beveiligingscamera aan uw gevel wilt bevestigen, helemaal als deze gericht is op de openbare weg.

De wet zegt hierover:

Een camera gericht op de openbare weg is alleen toegestaan als dit dient om uw bezit te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een camera gericht op uw oprit waar uw auto geparkeerd staat.

Als de camera de openbare wet filmt, bent u verplicht mensen te waarschuwen dat zij gefilmd kunnen worden. Deze mededeling dient getoond te worden voordat mensen in beeld van de camera komen.

Naast de wettelijke eisen hebt u natuurlijk te maken met uw buren en buurtgenoten. Maak voor u de camera ophangt duidelijke afspraken met een ieder, om te voorkomen dat er achteraf problemen ontstaan omdat mensen zich in hun dagelijkse beslommeringen bespied voelen.

Eerst praten dus en dan pas beelden schieten!

Typen beveiligingscamera's

Er is een breed scala van beveiligingscamera’s verkrijgbaar, elk heeft eigen karakteristieken en dient een ander doel.

Vaste camera

De moeder aller beveiligingscamera’s. Deze camera beweegt niet en kan ook niet inzoomen. Is vooral geschikt om vaste objecten te filmen en bewaken.

Domecamera

Deze camera's zijn koepelvormig en worden meestal binnenshuis gebruikt. Sommige domecamera’s kunnen dankzij een infraroodfunctie ook in het donker filmen. Door de getinte koepel die de camera beschermt zijn de meeste mensen niet in staat om te zien of de camera nu op hen gericht staat of niet.

Megapixelcamera

Deze camera’s zijn zeer geschikt voor het herkennen van details- zelfs op grote afstand. Hierdoor kunt u een persoon perfect identificeren.

Nachtcamera

Een nachtcamera beschikt over een zeer lichtgevoelige beeldsensor, vaak gecombineerd met een lichtgevoelige lens.

Infraroodcamera

Een infraroodcamera is een camera die infraroodstraling van een bepaalde golflengte kan waarnemen.

Draadloze camera

Tegenwoordig zijn de meeste beveiligingscamera's draadloos. Draadloze bewakingscamera’s zijn door middel van een internetverbinding aan te sluiten op uw beveiligingssysteem en zeer eenvoudig instelbaar. Meestal kunt u uw draadloze beveiligingscamera’s controleren en bedienen met een smartphone of computer.

Het voordeel van draadloze camera's is dat ze niet met een kabel aangesloten hoeven te worden.

Weerbestendige camera

Camera’s voor buiten dienen bestand te zijn tegen de elementen en ook ’s nachts zicht te bieden. Gebruik deze camera’s om te zien wie er voor de voordeur staat of wat er rondom uw woning gebeurt, zonder een stap buiten de deur te hopeven zetten.

Bewegingsdetectiecamera

Bewegingsdetectie camera's kunnen de opname te starten - of starten met het nemen van foto's - wanneer ze een beweging waarnemen. U hoeft dus niet uren van nutteloze opnames vastleggen. 

Verborgen camera

Bekend van Banana Split. Wordt ook wel aangeduid als nannycam. Een verborgen camera kan worden geplaatst achter een plant, tussen de boeken of op een andere plaats in huis waar inbrekers en bezoekers niet snel aan denken. Tegenwoordig zijn er camera’s op de markt ter grootte van een dobbelsteen of zelfs nog kleiner. Gebruik de verborgen camera om een oogje in het zeil te houden op de werkzaamheden van uw huishoudelijke hulp, woningoppassers of in extreme gevallen zelfs uw partner.

Webcam

Een Internet Protocol-camera of IP-camera is een digitale videocamera die gegevens rechtsreeks via internet deelt. De opnames zijn uiteraard beveiligd met een wachtwoord. 

Zorgcamera

Een persoonsalarm, dwaalalarm of valalarm kan gekoppeld wordne aan een beveiligingscamera. Zodra het systeem een probleem signaleert, wordt de camera geactiveerd en kan de medewerker van het beveiligingsbedrijf met eigen ogen zien wat er in de woning aan de hand is.

Een zorgcamera is geen ander type camera, het gaat meer om de toepassing ervan.

Toegangscontrolecamera

Zodra er iemand aanbelt, wordt deze camera geactiveerd. Vanuit uw woon- of slaapkamer of vanuit een andere ruimte in huis kunt u eenvoudig zien wie er voor de deur staat. Om vervolgens op afstand de deur al dan niet te openen. 

Comelit Quadra videotoegangssysteem

Deurspioncamera

Wordt er aangebeld op het moment dat u niet thuis bent? Een deurspioncamera maakt een foto van de bezoeker. Zodat u op een later moment weet wie er voor de deur heeft gestaan en mogelijk contact kunt opnemen met diegene.

Nepcamera

Nepcamera's kunnen potentiële inbrekers afschrikken door de indruk te wekken dat zij bekeken worden. Zij vormen een goedkoop alternatief voor echte camera’s, maar kunnen natuurlijk nooit echt uw veiligheid vergroten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt