Smart home in woonkamer met wenteltrap

Het aanbod van smart devices zoals ip-camera’s en slimme thermostaten groeit gestaag. Langzaam maar zeker veroveren de smart home apparaten de Nederlandse woonkamers. Dat zegt marktonderzoeksbureau Telecompaper. De onderzoekers hadden echter een snellere groei verwacht. 

10% wil binnen een jaar een slimme thermostaat aanschaffen

Uit het onderzoek blijkt dat 10 procent van de respondenten aangeeft binnen een jaar een slimme thermostaat te willen aanschaffen. 13 procent overweegt een ‘connected’ rookmelder en op afstand regelbare verlichting via een mobiele app staat bij 9 procent van de respondenten op de wensenlijst. Een half jaar eerder lagen deze aantallen iets hoger, maar de onderzoekers wijten dat aan het seizoenseffect: in de zomermaanden denken consumenten minder aan verwarming en verlichting.  

Vooral mannen tonen interesse

Slimme gadgets lijken vooral een mannending. Bij de laatste meting (van augustus 2016) valt op dat mannen significant vaker aangeven binnen een jaar een beveiligingscamera aan te willen schaffen: 13 procent van de mannelijke respondenten, tegenover 10 procent van de vrouwen. Bij een babyfoon die verbonden is met een app op smartphone/tablet is de verhouding andersom: 8 procent van de vrouwelijke respondenten heeft aangegeven dit binnen een jaar aan te schaffen, tegen 5 procent van de mannen.

Groei in verkoop smart home-producten

Hoewel deze aantallen nog niet bijzonder hoog zijn, verwachten internationale onderzoeksbureaus dat smart home-producten de komende jaren een enorme vlucht zullen nemen. De markt zal naar schatting vertienvoudigen van 47 miljoen stuks in 2015 naar 477 miljoen apparaten in 2020. De gemiddelde jaarlijkse groei bedraagt 60 procent in deze periode, zo stelt marktonderzoeksbureau IHS Markit. Marktonderzoeksbureau ABI Research meldde onlangs dat spraakaansturing van smart home devices de komende jaren gemeengoed wordt. Het bureau voorspelt dat er tegen 2021 wereldwijd ruim 120 miljoen smart home-devices die werken met spraakaansturing verscheept worden.

Anderen lazen ook: Smart Home Tour 2016

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt