Uberisering van de zorg en 6 andere domoticatrends in 2016

Digitale zorgverleners van Virtask

Gordijnen die automatisch heen en weer zoeven. Aangesproken worden door een digitale gastvrouw. Slimme pillendispensers. En allemaal mensen die om de haverklap op hun smartphone kijken. Tijdens de Beurs Domotica en Slim Wonen staat alles in het teken van huisautomatisering. 

Huisautomatisering staat centraal in het Evoluon tijdens de Beurs Domotica en Slim Wonen

De trends in domotica worden getoond in een omgeving die van oudsher techniek ademt: het Eindhovense Evoluon. Fabrikanten, overheden, consumenten en installateurs treffen elkaar in het nog steeds futuristisch ogende expositiecentrum van Philips.

Wearables en pitches stelen de show

Konden de bezoekers zich in de jaren ’70 en ’80 in het Evoluon vergapen aan de enorme digitale bezoekersteller bij de ingang en elkaar bellen via een televideosysteem, vandaag zijn het de wearables en de pitchende innovators die de show stelen. Struinend langs de kraampjes en als bezoeker van de presentaties, signaleren we zeven trends in huisautomatisering voor 2016.

Trend 1: comfort voorop

Het is dé reden voor velen om domotica in huis te halen. Gemak! Gordijnen op afstand bedienen. De verlichting met een druk op de knop dimmen. Zien wie er voor de voordeur staat zonder op te hoeven staan. Wie wil dat nu niet? Wij wel in elk geval!

Nemef ENTR digitale voordeursleutel

Nemef ENTR digitale voordeursleutel

Trend 2: veiligheid

Hulp inschakelen met een druk op de knop. Op afstand een bericht ontvangen dat het inbraak- of brandalarm afgaat. Of meekijken met een bewoner die al enige tijd niet thuisgeeft als de thuiszorg aanbelt. Domotica vergroot op verschillende manieren de veiligheid in huis. 

WikiWijk

Wikiwijk, een sociale (zorg)community

Trend 3: uberisering van de zorg

E-health stelt patiënten in staat zelf metingen te verrichten en hun dossiers in te zien. Uberisering van de zorg wordt dit ook wel genoemd, met een verwijzing naar Uber, het bedrijf dat de taximarkt bestormt met een eigen app die omgaat buiten de gebaande paden. 

Zorgrobot VictoryaHome

Zorgrobot VictoriaHome

Trend 4: intuïtief gebruik

Huisautomatisering wordt steeds eenvoudiger te bedienen en is meer en meer foolproof. De laatste trend op dit gebied is een Avatar, een digitale gastvrouw of -zorgverlener die mensen toespreekt en hierop actie onderneemt. Op die manier hoeft de gebruiker niets in te typen en kunnen ook mensen zonder computerervaring huisautomatisering gebruiken.

Persoonlijke assistent van Virtask - domotica trend 4

Persoonlijke Avatar-assistent van Virtask

Trend 5: persoonlijk

De mogelijkheid om persoonlijke instellingen in te voeren, gaat steeds verder. Tijdens de beurs worden voorbeelden getoond van persoonlijke dashboards, maar gebruikers kunnen ook een persoonlijk lichtplan laten invoeren, dat met een druk op de knop geactiveerd wordt. 

Busch MasterLight, persoonlijk gekleurde buitenverlichting

Busch Masterlight, persoonlijk gekleurde buitenverlichting

Trend 6: always connected

Huisautomatisering is altijd-aan in 2016. Mensen dragen continu hun smartphone bij zich en zijn op die manier verbonden met hun huis. Ook apparaten als de koelkast, de open haard, de voordeurbel en lichaamsgebonden gadgets, de zogenaamde wearables, kunnen worden aangesloten op het systeem. 

Apple Watch

Apple Watch, de ultieme wearable

Trend 7: systeemintegratie

In 2016 verwachten we meer en meer dat huisautomatiseringssystemen en -apparaten met elkaar ‘praten’. Het internet is een manier om slimme apparaten met elkaar in contact te brengen (in dit kader wordt gesproken over IP). Een andere belangrijke standaard is KNX. 

Afbeelding KNX professionals

Afbeelding van KNX Professionals

Lees meer over dit onderwerp: Domotica voor zelfredzaamheid: altijd in samenhang met andere hulpmiddelen

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt