Veel ouderen halen norm gezond bewegen niet

Oudere heer op de bank kijkt televisie

Ouderen liggen of zitten overdag gemiddeld 10,3 uur. Dat is meer dan de gemiddelde persoon in iedere andere leeftijdsgroep. Dat is niet zonder gevolgen: het kwart meest sedentaire ouderen heeft 83 procent meer kans om binnen vierenhalf jaar te overlijden vergeleken met ouderen die niet zo vaak zitten of liggen. Dat blijkt uit onderzoek van Marjolein Visser, hoogleraar gezond ouder worden (VUmc), uitgevoerd  in opdracht van VWS.

Beweegt u al 5 dagen per week minimaal een half uur per dag?

Vooral oudere stadbewoners, ouderen met overgewicht, en ouderen zonder partner behoren tot de risicogroep. Tv-kijken levert veruit de belangrijkste bijdrage aan sedentair gedrag.

Een sedentaire leefstijl

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen schrijft voor dat 55-plussers gedurende vijf dagen per week, maar beter nog elke dag, een halfuur matig intensief moeten bewegen, zoals zwemmen, stevig doorwandelen of fietsen. Volgens Visser zijn vooral activiteiten die weinig energie kosten, en overdag liggend of zittend worden uitgevoerd, bepalend voor een sedentaire leefstijl. Ook wie strikt genomen voldoet aan de norm van gezond bewegen, kan daarom toch een sedentaire leefstijl hebben.

Longitudinal Aging Study Amsterdam 

Het onderzoek is onderdeel van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) van de VU en VUmc, waarin wetenschappers 1.278 mensen tussen de 60 en 98 jaar volgen.

Aanmelden thuiscomfort nieuwsbrief

Thema's

Checklist comfortabel en veilig wonen

De Thuiscomfort Checklist stelt gerichte vragen over uw woning