Ga (bijna) gratis op reis door uw woning te verhuren

Mevrouw drinkt cocktail in strandstoel

Uw dure vakantie terugverdienen vanaf uw zonnige vakantiebestemming? Dat kan! Via Airbnb en Wimdu kunt u vrij eenvoudig uw woning verhuren. Bijkomend voordeel: uw huis staat niet leeg en de kans op inbraak verkleint hierdoor aanzienlijk. 

Wat komt er kijken bij het verhuren van uw woning?

Een advertentie voor uw huis plaatsen is gratis. Airbnb ontvangt drie procent van de huuropbrengt, Wimdu vraagt niets. Huurders betalen Airbnb en Wimdu iets extra boven op de reservering. En u bepaalt zelf hoeveel huur u vraagt. Voor een woning in de Randstad krijgt u al gauw rond de 100 euro per nacht.

Maar voor u zich die extra cocktails op vakantie al inbeeldt, is het verstandig om uit te zoeken wat er bij woningverhuur komt kijken… 

De (ideale) huurder

Wees altijd kritisch op de potentiële huurder. Vraag om informatie. Met hoeveel personen komen ze? Wat is hun reisdoel? Op beide websites kunt u beoordelingen over de gasten vinden. En een klein beetje speuren op Facebook stelt u soms ook gerust. Of niet. Bij twijfel kunt u het beste de huurder weigeren. Het is en blijft uw huis.

Wees eerlijk over uw eigen woning

Een mooie advertentietekst schrijven is belangrijk. U wilt immers dat potentiële huurders uw woning verkiezen boven de tientallen andere huizen op de site. Maar maak van uw bungalow geen paleis. Wees altijd eerlijk. Wanneer een huurder een terechte klacht heeft, bijvoorbeeld dat u geen oven heeft, terwijl dat wél in de advertentie staat, brengt de website een deel van de huurprijs in mindering.

Tip: Bent u bang dat uw apparatuur kapot gaat door foutief gebruik van een huurder? Leg dan een handleiding bij de apparaten. 

De buren

Vergeet uw buren niet. U wilt vast niet dat de Rijdende Rechter voor uw deur staat, wanneer u terugkomt van een welverdiende vakantie. Kies daarom ook uiterst zorgvuldig uw gasten. Woont u in een rustige buurt? Laat dan die groep jongeren die een paar dagen naar Nederland willen even schieten en wacht op een stelletje of wat oudere vakantiegangers. Daarnaast is het verstandig uw buren vooraf in te lichten over uw tijdelijke gasten. Ook is het handig om uw telefoonnummer aan de buren te geven. Zij kunnen op deze manier een oogje in het zeil houden, mocht er iets gebeuren.

Woont u in een wooncomplex met een Vereniging van Eigenaren? Dan moet u eerst toestemming vragen. De tijdelijke verhuur moet volgens de statuten van de VvE zijn toegestaan.

De gemeente

Aged lady is lying on water edge at the sea beach.

Door de enorme wildgroei van airbnb-woningen hebben veel gemeentes regels opgesteld voor tijdelijke verhuur. In Amsterdam bijvoorbeeld, mag u uw woning zestig dagen per jaar verhuren aan maximaal vier personen tegelijk. Over de inkomsten uit de verhuur moet u toeristenbelasting betalen. De woning moet brandveilig zijn én de gasten mogen geen overlast veroorzaken. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden voordat u uw woning besluit te verhuren. 

De verzekeraar

Heeft u een eigen woning? Dan heeft u ook een opstalverzekering die uw huis verzekert tegen (bijvoorbeeld) brandschade. Daarnaast heeft u wellicht een inboedelverzekering voor uw spullen. Sommige verzekeraars hebben een meldplicht wanneer u uw woning tijdelijk verhuurt. Soms gaat de premie dan omhoog. Zegt u niets en is er schade? Dan loopt u risico niet alle schade vergoed te krijgen. Lees daarom voor de zekerheid uw polisvoorwaarden goed door. Wanneer er schade ontstaat door nalatigheid van de huurder, wordt dit niet vergoed.

Wanneer u uw woning verhuurt via Airbnb, zijn uw spullen voor één miljoen dollar verzekerd. Airbnb zegt de afgelopen vier jaar nog nooit te zijn benaderd voor een schadeclaim. Dit kan ook wijzen op een goede onderlinge afhandeling. Maar ook op strenge voorwaarden voor uitbetaling uit het garantiefonds. Check daarom goed wat door het garantiefonds van de bemiddelingsorganisatie en uw eigen verzekering wordt gedekt. U kunt overigens ook een waarborgsom aan uw huurder vragen. (Let op: Wimdu heeft deze huurdersgarantie niet.)

De bank

Wanneer u een hypotheek heeft, moet uw bank eigenlijk toestemming geven om het huis te verhuren. Toch is het meestal niet duidelijk waar de grens ligt. Voor een week of twee is het vaak wat overdreven. Wanneer de hypotheek netjes wordt betaalt en uw huis niet afbrandt, is er weinig aan de hand. 

De woningbouwvereniging

Heeft u een huurwoning? In dit geval moet u toestemming vragen aan de verhuurder om uw woning te verhuren. Wanneer u alleen een kamer wilt verhuren, is hier geen toestemming voor nodig, tenzij anders vermeld in het huurcontract. Een sociale huurwoning verhuren mag niet.

De belastingdienst

Wanneer u uw woning tijdelijk verhuurt tijdens uw vakantie, hoeft u zich geen zorgen te maken om uw hypotheekrente-aftrek. Het is wel verplicht om zeventig procent van de ontvangen huur over de verhuurperiode aan te geven bij ‘Inkomsten uit tijdelijke verhuur’. Onderhoudskosten, vaste lasten en afschrijvingskosten mag u niet aftrekken van de ontvangen huur. 

Heeft u een weloverwogen keuze gemaakt? Wat u ook doet: wij wensen u een prettige vakantie!

Praat mee over dit onderwerp op Facebook

Thema's

Op vakantie met de kleinkinderen in uw eigen huis