Verzekeraars ontwikkelen nieuwe polissen voor woningverhuur

Wie vergoedt schade aan uw woning tijdens verhuur?

Steeds meer woningeigenaren kiezen ervoor hun woning te verhuren. Zo drukken zij de kosten en kunnen ze langer van hun vakantie genieten. Verhuur heeft vele voordelen, maar nadelen kunnen er ook zijn. Want wie vergoedt de schade als een huurder wat kapotmaakt? Verzekeraars spelen hier nu op in, met 'sharingpolissen'. 

Airbnb

Een populaire marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-acommodaties is Airbnb. De website bevat inmiddels meer dan 500.000 adressen, verdeeld over 190 landen. Ook in Nederland is airbnb.com actief. Particulieren stellen op de website hun woning beschikbaar voor een bepaalde periode en gebruikers van Airbnb kunnen daarop dan intekenen. Eventueel kan de huurder vooraf contact opnemen met de verhuurder. 

Airbnb is in tegenstelling tot Uberpop, een site die taxiritten via particuliere auto's aanbiedt, niet verboden in ons land en werkt zelfs samen met de overheid. Zo wordt er binnenkort automatisch toeristenbelasting afgedragen over geboekte overnachtingen.

Airbnb biedt verhuurders standaard met de Airbnb Verhuurders Garantie al bescherming tot een bedrag van maximaal 1 miljoen dollar aan 'gedekt eigendom'. Ook betaalt de huurder in bepaalde gevallen vooraf een Waarborgsom, waarmee schade verrekend kan worden.

Het Verhuurders Garantieprogramma vormt geen vervanging van verzekeringen van huiseigenaren of aansprakelijkheidsverzekeringen van huurders.

Airbnb-website is ook in Nederland actief

Nieuwe sharingpolissen op komst

Nu de verhuur van woningen door particulieren een grote vlucht neemt, is er duidelijk behoefte aan nieuwe verzekeringsproducten. Ook andere sites die het delen van eigendom bevorderen kunnen hiervan profiteren, zoals:

  • Peerby, voor het uitlenen van gereedschap en andere spullen
  • MyWheels of WeGo voor het delen van auto's

De markt is duidelijk toe aan ppolissen die ook schade dekken die wordt aangebracht door huurders of gebruikers.

Verzekeraars die al een sharingpolis aanbieden of hiermee op korte termijn op de markt komen, zijn:

(Overzicht sharingpolissen: Volkskrant

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Veel Empty Nesters verhuren een deel van hun woning om de kosten te verlagen.