De Nederlandse vlag met oranje wimpel hangt uit

Met of zonder wimpel? Half stok of volledig hijsen? Overdag of ook ’s nachts? Welk formaat? Welke volgorde? De Nederlandse vlag kan weer uit, het is immers een speciale dag. Tijd om het protocol weer eens door te lopen.

Met vlag en wimpel, zo slaagt u voor het protocol

‘Waar trots het rood, wit, blauw waait over stad en land’
Uit: Neerland en Oranje

In principe kunt u de vlag elke dag uithangen, daarin mag u als burger afwijken van het vlagprotocol. Onze driekleur gebruiken we als civiele vlag, dienstvlag en oorlogsvlag. In 1937 zijn de kleuren rood, wit en blauw vastgelegd door koningin Wilhelmina bij koninklijk besluit. 

De Nederlandse driekleur met oranje wimpel

‘Hij leve hoog, ja hoog, ja hoog'
Uit: Hij leve hoog

Als symbool krijgt de vlag een ereplaats. Let er daarbij op dat de vlag de grond niet raakt of het verkeer hindert. Volgens het vlagprotocol hijst u de vlag met zonsopgang en haalt u hem weer naar beneden met zonsondergang. De vlag blijft ’s nachts alleen buiten hangen als de kleuren goed zichtbaar zijn en er lampen op de vlag staan gericht. 

Meneer hijst de vlag op het dak

‘Een Prinse van Oranje'
Uit: Wilhelmus

Als decoratie mag een wimpel zonder vlag aan een vlaggenmast hangen. De oranje wimpel voegt u aan de vlag toe als het de verjaardag is van een van de leden van het Koninklijk Huis. Doorgaans gaat het hier om de verjaardagen van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix. Prinsessen Alexia en Ariane zijn niet opgenomen in het vlagprotocol, maar zoals gezegd mag u daar vanaf wijken en ook op hun verjaardagen de vlag hijsen.

De Nederlandse vlag met wimpel hangt aan de gevels van grachtenpanden

‘Van trouw en van vroomheid en moed’
Uit: Het Vlaggenlied

De Dodenherdenking op 4 mei is de enige vaste gelegenheid in het jaar dat de vlag halfstok hangt. Daarnaast is dit ook gebruikelijk als een lid van het Koninklijk Huis is overleden of als de minister een speciale vlaginstructie heeft uitgevaardigd. De vlag hijst u eerst volledig, waarna u de vlag laat zakken tot op de helft of tweederde van de stok. U bindt vervolgens de vlaggenlijn vast, maar bindt de vlag niet op. Symbolisch hangt de vlag des doods boven de vlag die halfstok hangt. Als u de vlag wilt neerhalen, hijst u deze weer eerst volledig voordat u die laat zakken.

Meneer hangt de vlag halfstok

‘Vereend als broeders juichen wij'
Uit: Wij leven vrij

Hangt u meerdere vlaggen op, dan is de ereplaats voor de Nederlandse vlag bedoeld. Bij twee vlaggen is dat de rechterplaats en bij drie vlaggen is dat in het midden (gezien met uw rug naar het gebouw en uw gezicht naar de vlaggen).

vlag5

Weten wanneer u moet afvlaggen

Hoewel het zo'n grote traditie is geworden, is de vlag uithangen met het slagen voor het eindexamen geen officieel onderdeel van het vlagprotocol.

Meer instructies, informatie over de afmetingen en een overzicht van de data waarop het vlagprotocol van kracht is, vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Thema's

Anderen lazen ook: Verlicht uw buitenleven