Wat een Nest Pro wel al weet en u (nog) niet

Nest Pro training bij Google in Amsterdam

Achter de hermetisch gesloten deuren van het Nederlandse hoofdkantoor van Google zijn onlangs in totaal ruim 100 installateurs opgeleid tot Nest Pro. Ook Thuiscomfort weet een uitnodiging te bemachtigen voor de besloten training en ontdekt zeven zaken die de meeste mensen tot op heden nog niet weten over de slimme Nest-thermostaat.

7 opmerkelijke ontdekkingen over de Nest-thermostaat

Installateurs zijn een kritisch publiek. Zeker als het gaat om technische zaken. Ze vragen net zolang door tot ze de antwoorden krijgen die ze zoeken. Tijdens de opleiding tot Nest Pro is dat niet anders. De training van Technische Unie is al uitgebreid en gedetailleerd, maar de aanwezige installateurs, waaronder diverse Thuiscomfort-partners, willen op bepaalde punten het naadje van de kous weten. Logisch ook, want zij zijn het die straks bij hun klanten op professionele wijze de Nest-thermostaat moeten plaatsen. En aan halve antwoorden heb je dan niets.

Zeven punten die we nog niet eerder konden lezen op internet, in de krant of in verkoopbrochures komen tijdens de training naar boven na doorvragen van de aanwezige Nest Pro’s:. We delen ze hier graag met u:

Ontdekking 1: Nest Learning Thermostat is helemaal geen thermostaat

Misschien wel de grootste onthulling tijdens de training: Nest thermostaat is in de basis geen thermostaat, maar een huisautomatiseringsplatform. Natuurlijk vormt de thermostaatfunctie een belangrijk onderdeel van het product, maar de verwarmingsketel is zeker niet het enige wat de Nest Learning Thermostat aanstuurt. Slimme verlichting, slimme schakelingen, automatische gordijnen, het kan allemaal samenwerken met Nest. Sommige systemen reageren rechtstreeks op de Nest Learning Thermostat, andere zijn verbonden en aanstuurbaar via de IF-app (van: IF This Than That).

Ontdekking 2: Koppeling met de cv-ketel best complex

Voor de koppeling met diverse combiketels, stadsverwarming, HR-ketels etc. zijn diverse schakelschema’s beschikbaar. Hoewel Nest ook in ‘gewone’ winkels verkrijgbaar is, lijkt het ons voor een niet-technisch aangelegd persoon best ingewikkeld de koppeling met de ketel tot stand te brengen. Het is zeker geen plug & play!

De meeste Nest Pro-deelnemers hebben voorafgaand aan de training zelf al een Nest-thermostaat aangeschaft, om er thuis mee te experimenteren. Zij weten exact wat ze doen en sluiten Nest moeiteloos op de juiste wijze aan.

Waar de meeste slimme thermostaten gekoppeld zijn aan een specifiek merk ketel, werkt de Nest merkonafhankelijk. De meeste gangbare typen ketels zijn inmiddels koppelbaar aan Nest, voor de overige typen volgt mogelijk een software-update.

Ontdekking 3: Die handleiding is wél nodig!

Het eerste wat veel mensen doen als zij de verpakking van een product openen, is de gebruiksaanwijzing weggooien, aldus de Nest Pro-trainer. In dit geval is dat niet verstandig, want Nest heeft zoveel mogelijkheden, dat het vrijwel ondoenlijk is deze zonder gebruiksaanwijzing allemaal te vinden.

Een van de deelnemers geeft aan bij het plaatsen van de Nest-thermostaat soms wel anderhalf uur bezig te zijn met het geven van tekst en uitleg aan de consument. Pas na die tijd weten zij echt álles wat er te weten is en kunnen zij optimaal van de functies gebruikmaken.

Ontdekking 4: Nest Learning Thermostat kan ook koelen, althans…

Duurzaamheid is voor steeds meer huishoudens een belangrijke reden om een bepaalde investering in hun huis te doen. Warmtepompen bijvoorbeeld, is een product dat momenteel erg in de belangstelling staat. Zij halen bij een koude omgevingstemperatuur warmte uit de diepere grondlagen. Op warme dagen zorgen zij juist voor koeling.

De Nederlandse versie van Nest Learning Thermostat is uitsluitend bruikbaar voor het verwarmen van woningen. Maar de Amerikaanse versie kan verwarmen én koelen, en is dus bruikbaar in combinatie met een warmtepompsysteem.

Ontdekking 5: Het standaardje zit er niet voor niets bij

Nest Learning Thermostat kan vast aan de muur worden bevestigd of gebruikt worden vanaf een losse standaard. Die laatste komt van pas als u bijvoorbeeld een open haard hebt. Als die brandt, kan het rondom de open haard behaaglijk warm zijn. Als daar nu net de thermostaat bevestigd is, betekent het misschien dat het verderop in de kamer of in huis wat fris kan worden. In dat geval kunt u de Nest Thermostat tijdelijk beter op een andere plaats in huis neerzetten, om overal in huis een aangename temperatuur te creëren.

Ontdekking 6: Nest ondersteunt OpenTherm

Het mooiste verhaal over de Nest Learning Thermostat horen we in de wandelgangen. Toen Nest anderhalf jaar geleden startte in Nederland, was de eerste vraag die velen stelden: ondersteunt Nest ook OpenTherm? Een logische vraag, aangezien Nederland vooroploopt in modulerende ketels.

Op dat moment heeft de nieuwe Nederlandse Nest-organisatie een container vol Nederlandse cv-ketels naar het ontwikkellab van Nest in Amerika gestuurd. Met als prachtig resultaat dat Nest nu óók bruikbaar is voor modulerende ketels.

Ontdekking 7: Nest is bij de installateur niet duurder

De kosten voor Nest zijn gelijk voor de consumentenmarkt en voor de installatiemarkt. Voor het product betaalt u dus evenveel, er komen bij de installateur alleen kosten bij voor het plaatsen van Nest. Da’s wel zo overzichtelijk! En omdat Nest niet wordt verkocht via een energieleverancier, zit u niet jarenlang vast aan een energiecontract, maar houdt u de flexibiliteit om te wisselen van energiebedrijf wanneer dit u uitkomt.

Laat Nest installeren door een Nest Pro

Wilt u het ultieme comfort van de Nest Learning Thermostat, of de veiligheid van Nest Cam of Nest Protect ook bij u thuis ervaren? Neem dan voor meer informatie of een offerte contact op met een Nest Pro bij u in de buurt

Foto boven het artikel: Maarten Verhezen van Nest

Nest van Google - misschien wel 's werelds slimste slimme thermostaat
Zoek een Nest Pro