Weet u wat u moet doen bij brand?

123 handelingen bij brand en om brand te voorkomen

Senioren zijn steeds vaker betrokken bij brand. Té vaak, als het aan de instanties ligt die erover gaan, zoals de brandweer. Door afnemend zicht en gehoor, beperkte mobiliteit en verstrooidheid is brand nog veel gevaarlijker voor zestigplussers dan voor jongeren. Weet u wat u moet doen bij brand? We hebben het voor u op een rijtje gezet.

Brandveiligheid: 3 concrete tips voor senioren

1. Brand voorkomen

Brandende sigaretten en onoplettendheid bij koken zijn de twee grootste oorzaken van brand bij senioren thuis. Rook daarom alleen buiten, of in gezelschap, zodat uw sigaret niet per ongeluk uw bank in brand zet als u in slaap valt tijdens het tv-kijken.

Tijdens het koken kan de vlam in de pan slaan of kan uw uitlopende mouw vlamvatten. Maak afspraken met uw zorghulp over wat u nog wel en niet kookt. Zorg ook dat u alleen apparaten gebruikt die veilig zijn in gebruik. Vervang bijvoorbeeld uw fluitketel door een elektrische waterkoker en let erop dat uw elektrische kacheltje voldoende afstand heeft tot licht ontvlambare stoffen.

2. Brand tegengaan

Breekt er brand uit, dan belt u direct 112. Met een rookmelder of brandmelder bent u op tijd gewaarschuwd. Slimme alarmering kan gekoppeld worden aan uw persoonsalarm of aan de smartphone van uw buren of familie, zodat er tijdig hulp wordt ingeschakeld bij problemen.

Met een sprinklerinstallatie wordt de brand automatisch geblust. U kunt natuurlijk ook een brandblusser in huis halen. Sluit tussendeuren, zodat de brand zich niet (direct) verder kan verspreiden. Brandvertragende materialen geven u meer tijd om de brand onder controle te krijgen of om hulp in te schakelen.

3. Brand ontvluchten

Stel een vluchtplan op, met daarin de vluchtroute en welke handelingen u onderweg naar buiten onderneemt. Zorg ervoor dat de vluchtroute vrij en stabiel is, bijvoorbeeld op de trap moet er geen rommel liggen en heeft u een stevige leuning nodig. Leg een sleutel bij de deur, zodat u snel naar buiten kunt.

Waarschuw, eenmaal buiten, de buren en bel 112 of laat dit noodnummer bellen.

Op de hoogte blijven van alles over Thuiscomfort? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt