Aansturen wifi lamp met tablet, beeld: ZigBee van Busch Jaeger

Slimme (wifi)verlichting is bezig aan een spectaculaire opmars in de Nederlandse huishoudens. Het ouderwetse peertje mag niet meer en wordt steeds vaker vervangen door exemplaren die op afstand te bedienen of zelfs via wifi aan internet gekoppeld zijn. Zo stelt u eenvoudig lichtschema’s in, bedient u overal ter wereld de verlichting in huis en kunt u zelfs de kleur van de lampen aanpassen – al naar gelang de sfeer die u wenst. 

Bedien wifi lampen met uw smartphone of tablet

Er zijn drie manier waarop de lampen bij u in huis aan wifi of vast internet gekoppeld kunnen worden:

1. Met een slimme (wifi)lamp

Hierbij zit de wifi-verbinding in de lamp zelf. De wifilamp Lightify van Osram is een voorbeeld van slimme verlichting, waarbij de lamp zelf connectie maakt met het internet.

Door middel van een speciale app is de verlichting aan te sturen en bepaalt u de intensiteit of zelfs de kleur ervan. 

Slimme wifi lampen van Osram: serie Lightify

Wifi lampen Osram Lightify

2. Wifi-verbinding lamp in een tussensteker

ZigBee Light Link van Busch-Jaeger biedt een andere manier om de traditionele lampen bij u in huis met wifi te verbinden. Een lamp wordt hierbij aangesloten op een ‘slimme’ tussensteker. Dit is een apparaat met aan de ene kant een stekker en aan de andere kant een stopcontact. Door middel van een tussensteker kunnen lampen via wifi worden in- en uitgeschakeld. Lichtintensiteit en kleur kunnen met een wifi-tussensteker niet worden aangepast. 

ZigBee tussensteker

Tussensteker ZigBee Light Link

3. Een huisautomatiseringssysteem koppelt lampen aan wifi

De derde en meest uitgebreide manier om wifi lampen aan te sturen, is met een huisautomatiseringssysteem. Hierbij kunt u lichtschema’s instellen en via wifi laten uitvoeren, op afstand de verlichting in- en uitschakelen en dimmen en nog veel meer apparaten in huis gelijktijdig bedienen. Het systeem vormt de basis voor de Internet of Things, waaronder uiteraard ook wifilampen vallen.

Via sensoren ‘ziet’ het systeem ook of er iemand in een ruimte aanwezig is en een slimme wifilamp wordt op basis hiervan aangestuurd. 

Wifi-lampen aansturen met huisautomatisering van Gira

Aansturen van wifi-verlichting en andere gekoppelde apparaten met huisautomatisering van Gira

Voordelen wifi-lamp

Het aansturen van lampen via internet/wifi met een smartphone of tablet biedt de volgende voordelen:

  • Meer wooncomfort en veiligheid in huis met betere verlichting
  • Eenvoudige bediening
  • Verlichtingsschema’s instellen
  • Snelle signalering van kapotte lampen
  • Op afstand zien of het licht thuis brandt
  • Houd inbrekers buiten de deur met verlichting die aangaat zodra het donker wordt
  • Bespaar energie doordat lampen niet onnodig blijven branden (circa 32% in vergelijking met conventionele verlichting)    

Wifi lampen en meer…

Naast wifi-lampen zijn er verschillende andere slimme lampen voor in huis.

Een lamp met een bewegingsmelder

Zodra iemand in de buurt van zo’n lamp komt, signaleert het armatuur dit. Hierop wordt de lamp ingeschakeld. Na enige tijd, als er geen beweging gesignaleerd is, schakelt de bewegingsmelder de lamp automatisch weer uit. Een lamp met bewegingsmelder kan worden gebruikt voor buiten en binnen.

Een lamp met een schemerschakelaar

Zodra de zon ondergaat, wordt deze lamp geactiveerd. De lamp meet hoeveel licht er is en reageert daarop. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor in een donkere achtertuin of om inbrekers op het verkeerde been te zetten.

Lampen met schemerschakelaars kunnen ingesteld worden voor een bepaalde tijdsperiode.

Een lamp met een timer

Heel bekend zijn lampen die op vaste tijden aan en uitgaan. In de jaren ’80 waren al tijdklokken op de markt die door het indrukken van pinnetjes op de juiste tijd werden ingesteld.

Tegenwoordige systemen zijn geavanceerder en werken met digitale klokken.

Een lamp met een afstandsbediening

Ook reuze handig en een oplossing die niet veel hoeft te kosten: een lamp die met een afstandsbediening wordt bediend. Op die manier kunnen heel eenvoudig lichtschema’s worden geprogrammeerd en lampen in en uit worden geschakeld.

KlikAanKlikUit is een voorbeeld van een systeem dat op deze manier werkt.

Noodverlichting

Zodra de verlichting in huis het begeeft, bijvoorbeeld tijdens een stroomstoring of bij brand, neemt de noodverlichting het automatisch over. Op die manier kunt u gemakkelijk en veilig de woning verlaten of op zoek gaan naar de oorzaak van de storing. 

Oriëntatieverlichting

Handig voor wie 's nachts het toilet moet bezoeken, maar niet direct het grote licht wil aandoen. Met oriëntatieverlichting ziet u waar u loopt, maar worden uw huisgenoten niet gestoord in hun slaap. De verlichting kan worden uitgevoerd als plintverlichting of worden ingebouwd in de schakelaars

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt