Wonen zonder gas? All-electric is de toekomst

All-electric is het nieuwe wonen.

Een derde van alle Nederlandse nieuwbouwwoningen wordt de komende jaren zonder gasaansluiting gebouwd. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. De organisatie vindt dat echter veel te weinig en wil dan ook dat het nieuwe kabinet de gasaansluitplicht uit de Gaswet schrapt. We moeten uiteindelijk toch allemaal van het gas af.

'Schaf de gasaansluitplicht af'

Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu, vindt de aansluitplicht dweilen met de kraan open is. “Enerzijds ondertekent Nederland het Parijs-klimaatakkoord waarmee we ons committeren aan het uitfaseren van fossiele bronnen. Anderzijds heeft Nederland een wettelijke verplichting om onze huizen en gebouwen op aardgas, een fossiele bron, aan te sluiten. Die wet moet dus zo snel mogelijk worden aangepast.” 12 procent van de geplande nieuwbouw wordt met zekerheid duurzaam verwarmd. 24 procent van de woningen krijgt een aansluiting op het warmtenet. De duurzaamheid hiervan verschilt en hangt af van de warmtebron. 

Alternatieven voor gas waar u nu al mee kunt starten

In 2035 mag Nederland maximaal een miljoen gasaansluitingen hebben om binnen de twee graden-doelstelling te blijven. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord in Parijs. Op dit moment telt Nederland zeven miljoen gasaansluitingen. Jaarlijks sluiten netbeheerders nog duizenden nieuwe woningen aan op het aardgasnet. Dit is niet nodig, omdat er al alternatieven zijn waar ook u nu al mee kunt starten...

Zet uw gaswoning om in een all-electricwoning

Gas is niet per se nodig om uw woning te verwarmen, of om te koken of douchen. Omdat Nederland een grote gasbel bezit, maakt de politiek niet al te veel haast met het dichtdraaien van de gaskraan. Maar ook zonder ingrijpen van de politiek kunt u prima zonder gas wonen. Wanneer u een huishouden zonder gas wilt, moet u oplossingen zoeken voor verwarming, koken en warm tapwater. 

Koken zónder gas

De meest simpele om mee te starten is koken. U kunt bijvoorbeeld overgaan op inductie, elektrisch of keramisch koken. Dit heeft ook flink wat voordelen. U kunt nooit per ongeluk het gas laten aanstaan (het overkomt iedereen wel eens), de luchtvochtigheid blijft stabieler (verbranden van gas veroorzaakt water) én het schoonmaken van het fornuis is veel gemakkelijker. 

Warm water zónder gas

Er zijn twee mogelijkheden om uw water te verwarmen zonder gas. Met opslag of zonder opslag. Bij systemen met opslag kunt u denken aan een zonneboiler. In de wintermaanden is dit iets complexer, omdat de boiler dan wellicht te weinig warm water levert. U kunt de zonneboiler ook combineren met een warmtepompboiler zodat u dit probleem niet meer heeft. Systemen zonder opslag kennen we in Nederland nog nauwelijks. In Duitsland echter, is de elektrische doorstroomverwarmer vrij bekend. Een doorstroomverwarmer, ook wel doorstromer of doorstroomboiler genoemd, is een heel eenvoudig apparaat. Het bestaat uit een spiraalvormige buis waar aan de ene kant het koude leidingwater instroomt en aan de andere kant het verwarmde water weer uitkomt. In de spiraal zitten elektrische verwarmingselementen. Deze elementen leveren voldoende warmte om het doorstromende water direct op te warmen tot de instelde temperatuur. 

Huis verwarmen zónder gas

De populairste oplossing in Nederland om gasloos te verwarmen is de warmtepomp. Deze is te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Zo kunt u kiezen uit een grond- of luchtgebonden warmtepomp. Bij de luchtgebonden warmtepomp kunt u kiezen voor balansventilatie of voor een lucht-water warmtepomp. Bij deze warmtepomp neemt de pomp de functie van de HR-ketel over.

De pelletkachel of pelletketel is ook een optie voor verwarming zonder gas. Een pelletketel neemt de plaats in van de cv-ketel en vergt dus weinig aanpassing. De pelletkachel en pelletketel leveren vaak ook warm tapwater en sommige modellen wekken zelfs elektriciteit op. 

Uw woning ook all-electric maken? Zoek hier naar de juiste specialist

Anderen lazen ook: Gasloos wonen, kan dat al?

Gasloos wonen, kan dat al?

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt