Dakpannen leggen

De afgelopen jaren hebben veel mensen voor de doe-het-zelf-route gekozen, boven het uibesteden van een klus in huis. Dit onder andere als gevolg van de economische omstandigheden. Maar niet iedereen is even handig en ook uw tijd is geld waard. Stel u zelf drie belangrijke vragen, voor u zich in een klusavontuur stort. 

Doe-het-zelf of toch beter van niet?

Weet ik waar ik aan begin?

Op internet is tegenwoordig volop informatie te vinden over klussen en techniek. Dit kan ontzettend handig zijn voor kleine reparaties die gemakkelijk zelf uit te voeren zijn. Bijvoorbeeld als de vaatwasser een foutmelding geeft die met een vervuild filter te maken heeft. Of als de cv-ketel aangeeft dat de waterdruk moet worden verhoogd. Zeker omdat veel mensen de handleidingen van aangeschafte apparatuur na verloop van tijd weggooien of om een andere reden niet meer kunnen vinden als het erop aankomt.

Maar een extra buitenkraan in de tuin aanleggen, zelf een keuken plaatsen of een extra groep plaatsen in de stoppenkast, is een ander verhaal. Zulke complexe klussen kunt u alleen uitvoeren als u ervoor bent opgeleid of als u het geluk heeft in het verleden samen met een ervaren klusser een dergelijk project te hebben uitgevoerd. Anders is de kans groot dat het resultaat niet is wat u voor ogen hebt en dat u alsnog een professional moet inhuren om u te helpen of zaken te herstellen.

Loop ik gevaar?

Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie blijkt dat maandelijks 300 mensen in het ziekenhuis belanden, als gevolg van een klusongeval. 95 procent van hen is man, gemiddeld zijn zij 50 jaar oud.

Gevaarlijke klussen zijn bijvoorbeeld die waarbij gebruik wordt gemaakt van elektrische apparaten als een cirkelzaag, een spijkerapparaat of een boor. Ook projecten waarbij sprake is van elektriciteit letsel tot gevolg hebben. En hoogte is een belangrijke factor. Jaarlijks belanden heel wat mensen op de EHBO als gevolg van een val van een ladder.

Een ander, sluipend gevaar is het werken met giftige stoffen. Van asbest is inmiddels wel bekend dat dit niet in woonhuizen thuishoort. Loodhoudende verfsoorten of leidingen zijn minder snel herkenbaar. Zorg in elk geval altijd voor de juiste bescherming en dat u uitgerust en goed geïnformeerd en met de juiste apparatuur aan een klus begint.

Hoeveel tijd wil ik investeren?

In Nederland is het heel normaal om zelf het weekend te klussen in huis of daar zelfs vrije dagen voor op te nemen. De vraag is: wat is het u waard? Als een klus 300 euro aan arbeidsloon kost en u denkt daar zelf 5 uur aan kwijt te zijn, is uw ‘uurloon’ dus 60 euro. (Nog even buiten beschouwing latend dat het klussen soms meer tijd in beslag neemt dan gedacht.)

De vraag is of u deze tijd niet beter kunt besteden. Want hoeveel tijd kost het opnemen van een vakantiedag u? Bovendien is de huur van apparatuur voor u waarschijnlijk duurder dan voor de professional, evenals de aanschaf van materialen. Uiteindelijk is het de ‘Total Cost of Ownership’ die bepaalt of zelf klussen het waard is, een afweging tussen materiaalkosten en uurloon van de professional aan de ene kant en aan de andere kant het ‘uurloon’ dat u uzelf waard vindt, uw materiaalkosten en eventuele extra kosten als het misgaat (‘faalkosten’).

Aanmelden nieuwsbrief

Welke specialist kan mij helpen?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.