Man en hond klussen in hun huis

U bent toe aan een verbouwing. Een nieuwe keuken, badkamer, of misschien een domotica-systeem? Nu staat u voor twee keuzes: zelf doen of laten installeren door een vakman. De tweede optie kost waarschijnlijk meer geld dan als u het zelf doet. Maar bent u er niet voor opgeleid? Dan is de kans groot dat het resultaat misschien niet is wat u voor ogen had. De voor- en nadelen van zelf klussen vs. een vakman op een rij... 

Voordelen zelf klussen vs. vakman inhuren

Zelf klussen-voordeel 1: U heeft alles zelf in de hand

Wanneer u besluit zelf een klus uit te voeren, bepaalt u alles. Van materiaal tot gereedschap tot het tijdstip waarop het moet gebeuren. U beslist zelf wanneer u zin hebt om te werken. En geen vreemde mensen over de vloer. U vertrouwt volledig op uw eigen kunnen. 

Zelf klussen-voordeel 2: Het is goedkoper?

Omdat u zelf bepaalt met welke materialen u werkt én u geen arbeidsloon betaalt, komt u vaak goedkoper uit. Tenminste: als u weet wat u doet. U kunt helaas ook de verkeerde materialen kiezen, fouten maken met kans op schade, brand, lekkages. En het risico dat uw vrouw 'Help, mijn man is klusser' inschakelt. Kortom: zelf klussen is alleen goedkoper als u precies weet wat u doet. 

Vakman inhuren-voordeel 1: Hij werkt volgens de nieuwste wet- en regelgeving

Een professionele installateur is op de hoogte van alle ins and outs op installatiegebied. Hij houdt zich aan de veiligheidsnormen, regels en wetten. Hij weet daarom precies waar hij op moet letten qua veiligheid, installatie én hij kan u adviseren over de nieuwste trends. Kortom: een vakman weet wat hij doet. 

Vakman inhuren-voordeel 2: Het is snel(ler) klaar

Een professionele installateur doet dit werk iedere dag. Hij heeft al talloze klussen op zijn naam staan en weet dan ook precies waar hij mee bezig is en werkt zo efficiënt mogelijk. Daarbij heeft hij geen andere baan ernaast, dus hij installeert gewoon doordeweeks, wanneer u aan het werk bent. Binnen een paar dagen heeft u dan ook een prachtige nieuwe badkamer of keuken. Sommige klussen zijn zelfs in één dag gepiept. Dat doet u een vakman niet na! 

Vakman inhuren-voordeel 3: Garantie

U heeft garantie bij een professionele installateur. Zolang het geen beunhaas betreft, uiteraard. Een vakman zorgt dat de klus perfect wordt opgeleverd. Is dit achteraf gezien niet helemaal gelukt? Dan lost hij het op.

Nadelen zelf klussen vs. vakman inhuren

Zelf klussen-nadeel 1: Het kost u veel (vrije) tijd

Het kost meer tijd. Wanneer u zelf bijvoorbeeld een keuken installeert, moet u daar flink wat tijd voor uittrekken. U doet dit immers niet elke dag. U leest wat handige klusboeken en bekijkt YouTubefilmpjes van andere doe-het-zelvers. En dan moet u ook nog in uw vrije tijd aan de slag met de verbouwing! Uw weekenden óf zelfs vakantiedagen zijn op die manier zo opgeslokt door deze klus. Bovendien is de huur van apparaten voor u waarschijnlijk duurder dan voor een professional. Evenals de aanschaf van de materialen. Kortom: u zit langer in de troep, bent uw kostbare weekenden en/of vakantiedagen kwijt én u betaalt ook nog eens meer voor materialen en apparatuur. 

Zelf klussen-nadeel 2: Kans op ongelukken

Kans op ongelukken bij zelf klussen is erg groot. Uit onderzoek blijkt dat maandelijks 300 mensen in het ziekenhuis belanden als gevolg van een klusongeval. Veertig procent van deze pechvogels houdt blijvend letsel over aan het klusongeluk. 

Zelf klussen nadeel 3: Kans op mislukking klus

Bent u zelf begonnen, maar is het resultaat toch wat teleurstellend, of ronduit mislukt? Dan moet u alsnog een professioneel bedrijf inhuren om de schade te herstellen en bent u misschien nog meer geld kwijt dan als u in eerste instantie een vakman had ingehuurd. 

Zelf installeren: kans op mislukking

Vakman inhuren-nadeel 1: Het is duur

Ja, een professioneel installatiebedrijf kost soms veel geld. Een verbouwing is dan ook een investering. Maar als alles goed gaat, levert dit gelukkig wat op. Het huis wordt meer waard, of u verdient het geld terug doordat uw woning nu energiezuiniger is. De hoge kosten zijn dus in feite een korte termijn nadeel. En zelf de klus klaren hoeft niet goedkoper te zijn. Dit is alleen het geval als u écht weet wat u doet en geen fouten maakt. 

Vakman inhuren-nadeel 2: Vertrouwen op een ander

Het is waar: wanneer u een vakman inschakelt, moet u er maar op vertrouwen dat de verbouwing precies gaat zoals u wilt. En dat u niet een loer wordt gedraaid qua kosten. Daarom is het van belang dat u van te voren een vooronderzoek start. Bekijk de website van de vakman, lees recensies, vergelijk verschillende installatiebedrijven. Laat vrijblijvend offertes opmaken. Heeft u een vakman gekozen? Stel dan goede vragen. Laat hem kosten specificeren en vraag naar de leverancier van de materialen. Zorg ervoor dat u van alles op de hoogte bent. En daarna? Heb vertrouwen...

Vakman nodig? Vind hier alle specialisten bij u in de buurt!

aannemer

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief