Smart Home - Domotica

Smart home en slimme speaker

Verlichting en verwarming bedienen met een app. Via uw smartphone zien wie er voor de deur staat. Een slimme speaker die u vertelt hoe u die file kunt vermijden. Dit hoort allemaal bij een smart home. En dit is nog maar het begin...

Wat is een Smart Home?

Een Smart Home is een woning waarbij meerdere apparaten met elkaar communiceren. In een Smart Home wordt gebruik gemaakt van domotica. Dat is een ander woord voor huisautomatisering. Het doel is om het leven in huis makkelijker te maken, maar ook energiezuiniger. 

Wat is domotica?

Domotica is een middel om slimme apparaten- en installaties aan elkaar te koppelen. De bediening van deze slimme apparaten kunt u via een bedieningspaneel of smartphone regelen. Zo kunt u verlichting, verwarming, het koffiezetapparaat, gordijnen en het bad bijvoorbeeld al automatiseren en bedienen met een app. Een voordeel hiervan is bijvoorbeeld dat u met één druk op de knop alle verlichting in uw woning uitzet. Maar u kunt ook alle lampen afzonderlijk bedienen. Het is maar net wat u op dat moment wilt. En dat allemaal vanuit bed of de bank!

Toekomstbestendig wonen

Steeds meer apparaten worden smart. En het wordt ook steeds makkelijker om verschillende merken met elkaar te laten communiceren. Een Smart Home is niet alleen handig voor nu, maar ook voor later. Zo kunt u uw woning ook veiliger maken door middel van domotica. Zo kunt u bijvoorbeeld valdetectie laten installeren, of een toegangscontrole bij uw voordeur. 

Smart Home in stappen

Domotica is ontzettend breed toepasbaar. U kiest zelf wat en wanneer u wilt automatiseren. Een woning hoeft niet in één klap volledig een Smart Home te worden. Domotica is net Lego. U begint met een goede basis en daarna kunt u altijd nog uitbreiden. 

smart home

Smart home maakt uw woning energiezuiniger

Een smart home is ook gelijk een energiezuinigere woning. Zo kunt u namelijk precies instellen wanneer de apparaten moet werken. Zo is het voordeliger om de vaatwasser, wasmachine en droger 's nachts te laten draaien op het dal-tarief. En springt de slimme verwarming automatisch omlaag wanneer u een raam open doet. 

Voordelen Smart Home

Een Smart Home heeft veel voordelen. Zo krijgt u namelijk:

  • Comfort (doordat uw installaties en apparaten met elkaar verbonden zijn en u die vanaf de bank, bed of werk bestuurt)
  • Lagere energiekosten (doordat de verwarming en verlichting niet meer onnodig aan staat. En de temperatuur ook makkelijker te regelen is. Ook heeft u inzicht in uw verbruik via een app)
  • Veiligheid (doordat u bijvoorbeeld uw deurbel kunt koppelen aan uw smartphone, rook- en CO-melders kunt koppelen aan bewakingscentrales én aan uw telefoon. En bijvoorbeeld valdetectie kunt regelen met domotica) 
Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw huis? Vind hier een smart home-specialist

Domotica per ruimte
Bekijk Smart Home merken
Domotica: zeven tips voor een verstandige aanschaf