Een Smart Home brengt slimme apparaten in huis tot leven

Smart Home

Het begon allemaal met de intrede van de PC in de jaren zeventig, internet in de jaren negentig en wifi rond 2000. Inmiddels is het Smart Home een integraal concept dat binnen woonhuizen allerlei slimme apparaten aan elkaar koppelt en daar een bepaalde vorm van intelligentie aan toevoegt. 

Wat is een Smart Home?

In een Smart Home is alle techniek gekoppeld, bestaat de mogelijkheid apparaten op afstand te besturen met een smartphone of tablet en is het huis uitgerust met sensoren waardoor het ‘zelfstandig’ in staat is devices in of uit te schakelen.

Hiermee gaat een Smart Home een stap verder dan huisautomatisering of domotica, waarbij u via een smartphone uw huis besturen kunt. De intelligentie die is ingebouwd in een Smart Home zorgt dat dit vrijwel zelfstandig in staat is de veiligheid te bewaken, energie te besparen, u van optimale verlichting en temperaturen te voorzien, en zelfs de gezondheid van de bewoners in de gaten te houden. Smart Home is daarmee nauw verbonden met die andere revolutie: de opkomst van het Internet of Things.

Smart Home: Nefit slimme thermostaat

Nefit slimme thermostaat in een Smart Home

Smart Homes ondernemen zelfstandig actie

Is het met domotica/huisautomatisering nog zo dat alles wat in huis gebeurt handmatig wordt aangestuurd (al dan niet op afstand) In een Smart Home komt de techniek echt ‘tot leven’. Door middel van een uitgekiend netwerk aan sensoren, ‘weet’ uw huis precies hoe warm het is, of uw bad vol of leeg is, wie er thuis is en zelfs hoeveel pakken melk er in de koelkast staan. Die informatie wordt razendsnel verwerkt en op basis hiervan worden devices in huis aangestuurd. Bijvoorbeeld: aan de zonzijde van de woning loopt de temperatuur op. Uw huis ‘ziet’ dat er niemand onder het zonnescherm staat en laat deze vervolgens zakken.

Of er staat op zolder een raampje open zodra u het huis verlaat. Op uw telefoon krijgt u dan een bericht en kunt u het raam sluiten. Op afstand uiteraard.

Ook storingen worden op die manier razendsnel gedetecteerd, zodat de monteur al geweest is wanneer u uit uw werk thuiskomt. Alleen de rekening van de monteur betalen moet u zelf nog doen, helaas!

Smart Home: Nest slimme rookmelder

Slimme rookmelder van Nest beveiligt uw Smart Home

Smart Home en het Internet of Things

Zoals gezegd, een Smart Home is nauw verbonden met het Internet of Things. De opkomst van allemaal gave, betaalbare gadgets zorgt ervoor dat steeds meer mensen de volledige controle over hun woning verkrijgen. En dat wordt tijd ook, want zeg nu zelf: uw auto opent u op afstand, hij parkeert zelfstandig, de stand van de stoel wordt ‘onthouden’ en sommige merken bieden met een druk op de knop contact aan met een hulpdienst die op de meest uiteenlopende vragen antwoord geeft.

In huizen is zoveel techniek nog niet standaard, maar daar komt het de opkomst van het Smart Home nu eindelijk een einde aan.

Over vijf of tien jaar is de techniek zo vergevorderd dat we geen sleutel meer gebruiken om de voordeur te openen. We worden bij binnenkomst toegesproken door een avatar die ons verwelkomt. Als we een kopje thee laten vallen, veegt een robot dit automatisch op. En misschien hebben we wel helemaal geen keuken meer in huis, want ons eten wordt buiten de deur bereid door professionele koks en afgeleverd in een speciale klimaatbox, waarin smaak en temperatuur van het eten langdurig op een hoge kwaliteit blijft.

Smart Home versus slimme auto

Smart Home versus slimme auto

De beschikbaarheid van Smart Homes neemt snel toe

De mogelijkheden van een Smart Home wordt op dit moment nog door velen gezien als luxe. Maar dit wordt op korte termijn helemaal anders, zo wordt voorspeld. Smart Home-technieken zijn op korte termijn even gangbaar als het bezit van een smartphone, televisie of tablet dit nu is. Daar kunt u zich nu waarschijnlijk nog niks bij voorstellen. Maar dachten we rond 2000 ook niet dat de mobiele telefoon ons leven niet zo verrijken? En kijk nu eens…

Een belangrijk aspect hierbij is de kostprijs van Smart Home-technologie. Deze zal de komende tijd spectaculair dalen, als gevolg waarvan de populariteit van slimme huizen alleen maar sneller zal groeien. 

Smart Home wordt steeds goedkoper

Een Smart Home wordt steeds betaalbaarder

Meer informatie over een Smart Home?

Bij de inrichting van een Smart Home komen diverse specialismen kijken. De Thuiscomfort-specialist verbindt al deze specialismen met elkaar en kan u informeren over de laatste stand van de techniek.

Bepaalde Thuiscomfort-specialisten hebben zich volledig toegelegd op domotica en Smart Home-techniek. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Wij brengen u graag in contact met de juiste Smart Home-specialist bij u in de buurt. 

Thema's

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt